Ο ΣΕΤΕ, εδώ και χρόνια τονίζει και επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η υπερφορολόγηση πλήττει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος, την απασχόληση, τις επενδύσεις και κατ’ επέκταση το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Η νέα δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε στις 07.05.19 και που συμπεριλαμβάνει εξαγγελία για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε εστίαση και ενέργεια (άμεσα) και στη διαμονή (από 01.01.20), είναι εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση.
Άλλωστε, πρόκειται για μέτρα με γνωστές θετικές επιδράσεις στον τουριστικό τομέα, που έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά και στο παρελθόν.
Όμως η πρόθεση της κυβέρνησης να παρέχει κίνητρα και ελαφρύνσεις αν και αρχικά ενθαρρυντική, για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι στερείται συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού.
Από την μία πλευρά, η απουσία πρόβλεψης για τον κλάδο των μεταφορών στη δέσμη μέτρων και από την άλλη οι πρόσφατες διευκρινίσεις για την τελικά μερική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, προκαλούν έντονο προβληματισμό.
Δείτε εδώ και εδώ τις δύο επιστολές του ΣΕΤΕ προς τον Yπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία 10ετία ο ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές τριπλασιάστηκε από το 8% στο 24% με δυσμενείς επιπτώσεις για την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.
Οποιαδήποτε κίνηση αποκλιμάκωσης φορολογικών συντελεστών, παροχής ελαφρύνσεων και κινήτρων οφείλει να υπηρετεί έναν συνολικό σχεδιασμό με μόνιμο χαρακτήρα. Μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για το μέλλον της χώρας.