METRON Sustainable Tourism
Ο ΣΕΤΕ, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού τουριστικού προϊόντος, προχώρησε στην ανάπτυξη μιας πρωτοβουλίας εθελοντικής αυτορρύθμισης του τουριστικού τομέα.
Το όνομα της πρωτοβουλίας είναι METRON Sustainable Tourism Powered By SETE, και έχει στόχο τη διαμόρφωση του ελληνικού προϊόντος με βάση τις αυθεντικές αξίες του ελληνικού τουρισμού, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικός και βιώσιμος, διατηρώντας την Ελλάδα στις κορυφαίες θέσεις της τουριστικής αγοράς.
Πρωτοβουλία αυτορρύθμισης και μετάβασης των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα σε βιώσιμη λειτουργία. Το METRON Sustainable Tourism είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εθελοντικής αυτοδέσμευσης, αυτοαξιολόγησης, ελέγχου, εκπαίδευσης, συμμόρφωσης, στοχοθέτησης, επαναξιολόγησης και επαλήθευσης.
Η συνδιαμόρφωση της πρωτοβουλίας είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας, και έχει γίνει με τη συνδρομή Μελών του ΣΕΤΕ, σε συνεργασία με το ΙΝΣΕΤΕ και τη Marketing Greece, καθώς και εξειδικευμένους συμβούλους σε προγράμματα βιωσιμότητας.
Η επιλογή του ονόματος βασίζεται στην ελληνική λέξη Μέτρον, που σημαίνει μέτρηση, αναλογία και κανόνας, και συνδέεται με τις έννοιες της βιωσιμότητας, γιατί χωρίς μέτρο και κανόνες αυτή δεν μπορεί να υπάρξει.
Η πρωτοβουλία έχει στη φαρέτρα της 7 εργαλεία:
- Ψηφιακή πλατφόρμα αυτοαξιολόγησης και επαλήθευσης επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα, που αποτελεί και το κεντρικό εργαλείο, με στόχο – αρχικά – τη μέτρηση 5 βασικών δεικτών: κατανάλωση ενέργειας, κατανάλωση νερού, παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων, εργασιακά θέματα και κοινωνικά θέματα. Η ψηφιακή πλατφόρμα θα αφορά – προς το παρόν – μετρήσεις για επιχειρήσεις 5 κλάδων: καταλύματα, εναέριες μεταφορές, θαλάσσιες μεταφορές, χερσαίες μεταφορές και τουριστικά γραφεία. Οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, θα έχουν τη δυνατότητα έκδοσης σήματος επαλήθευσης από πιστοποιημένο φορέα ελέγχου.
- Advisory Board – μια δεξαμενή σκέψης με συμμετοχή προσωπικοτήτων από τον χώρο του επιχειρείν, της επιστήμης, της οικονομίας, της δημόσιας ζωής και της αειφορίας, με σκοπό την πρόταση τρόπων μέσω των οποίων ο τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί και ταυτόχρονα να σέβεται και να προστατεύει το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.
- Steering Committee – ομάδα εργασίας με συμμετοχή επαγγελματιών με εμπειρία στον κλάδο της βιωσιμότητας, και στόχο την κατάθεση βέλτιστων πρακτικών και γνώσης, καλύπτοντας κατηγορίες κοινών όπως το ακαδημαϊκό, το επιχειρηματικό, το θεσμικό και τις ΜΚΟ. Σκοπός της ομάδας εργασίας είναι να συζητά για πρακτικά ζητήματα βιωσιμότητας.
- Ambassadors – επιλεγμένες προσωπικότητες κοινής αποδοχής που ενημερώνουν το κοινό, ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν τη χρήση βιώσιμων πρακτικών, εντοπίζουν και προβάλλουν παραδείγματα βιώσιμων πρακτικών και έργων, ενθαρρύνοντας άλλους να υιοθετούν παρόμοιες προσεγγίσεις. Λειτουργούν ως πρότυπο, υιοθετώντας βιώσιμες πρακτικές στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.
- Webinars – διαδικτυακά σεμινάρια με θεματικές που καλύπτουν πρακτικά ζητήματα βιωσιμότητας.
- Εργαλειοθήκη Μελετών και Καλών Πρακτικών (με τη συνδρομή του ΙΝΣΕΤΕ) – κατευθυντήριες γραμμές, εκθέσεις, μελέτες, βέλτιστες πρακτικές που στοχεύουν στην περαιτέρω εξοικείωση των επιχειρήσεων με το ESG.
- Ενέργειες Προώθησης και Προβολής (με τη συνδρομή της Marketing Greece) – με στόχο την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση γύρω από την έννοια της βιωσιμότητας.
- Εντός Σεπτεμβρίου 2024 ξεκινά η πιλοτική φάση λειτουργίας της πλατφόρμας. Αφορά 50 επιλεγμένες επιχειρήσεις / Μέλη του ΣΕΤΕ που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα του τουριστικού τομέα.
- Από τις αρχές του 2025, η ψηφιακή πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις επιχειρήσεις, εντός και εκτός τουριστικού τομέα.
Οικονομία: συνεισφορά σε ΑΕΠ, επίδραση ανά κλάδο και στην εποχικότητα
- Απασχόληση: συνεισφορά στην αγορά εργασίας, στη συμπεριληπτικότητα, σε δομικά θέματα (εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, προσέλκυση ταλέντων)
- Υποδομές: νέες επενδύσεις, αναβάθμιση και επέκταση, εκσυγχρονισμός, ανάδειξη νέων προορισμών
- Περιβάλλον: διατήρηση και ανάδειξη χώρων, επενδύσεις σε τεχνολογίες προστασίας, πολιτικές / επενδύσεις για φυσικούς πόρους
- Πολιτισμός: διατήρηση αρχαιολογικών χώρων / επενδύσεις, ανάδειξη παράδοσης και διατήρησης στον χρόνο, κοινωνική συσπείρωση
Για περισσότερες πληροφορίες:
Αναστασία Μάκου