Δελτία Τύπου / Ανακοινώσεις

WTM 2016: Στόχος για το 2017, η ανάπτυξη με την ανάδειξη και μεγιστοποίηση της διασύνδεσης του ελληνικού τουρισμού με τους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας

Με αφορμή την έναρξη της έκθεσης τουρισμού World Travel Market 2016 στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας A. Ανδρεάδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Το 2017 θα είναι το έτος κατά το οποίο πρέπει να ξεκινήσει η ανάπτυξη με την ανάδειξη και μεγιστοποίηση της διασύνδεσης του ελληνικού τουρισμού με τους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Ο ελληνικός τουρισμός είναι σε θέση να συμπαρασύρει τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τις κατασκευές και τη βιομηχανία, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις ωφέλειες για τις τοπικές οικονομίες, τις κοινωνίες και την απασχόληση. Με αιχμή του δόρατος τον ελληνικό τουρισμό, μπορούμε να ξεκινήσουμε την  εδραίωση της Ελλάδας ως χώρας ηγέτιδας, διεθνώς, στην παροχή υπηρεσιών.

Τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία των προκρατήσεων από Μεγάλη Βρετανία προς τη χώρα μας για το 2017, τα οποία ωστόσο αντιπροσωπεύουν μικρό δείγμα της Βρετανικής αγοράς, καταγράφουν μονοψήφιο θετικό πρόσημο. Σε αυτό βοηθούν, κυρίως, η αστάθεια γειτονικών προορισμών, συμπεριλαμβανόμενης της Τουρκίας και η συντεταγμένη παρουσία των τουριστικών επιχειρήσεων οι οποίες φαίνεται ότι ενισχύουν, παρά την υπερφορολόγηση, με μεθοδική προβολή και σημαντικές εκπτώσεις το μερίδιο αγοράς της χώρας μας στον κρίσιμο τομέα των προκρατήσεων. Πρέπει, όμως, να τονιστεί ότι σειρά παραγόντων, όπως η εξέλιξη της ισοτιμίας της στερλίνας, η ισοτιμία δολαρίου σε σχέση με το ευρώ και οι απρόβλεπτες εξελίξεις στη Βρετανική και παγκόσμια οικονομία, κάνουν ιδιαίτερα επισφαλή την τελική εκτίμηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς των Βρετανών τουριστών για το 2017.

Τα πρώτα θετικά στοιχεία στον τομέα των προκρατήσεων, δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίζουν από τις βασικές προϋποθέσεις επίτευξης των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων της επόμενης χρονιάς. Είναι επιτακτικό να βρεθεί η χρυσή τομή για την άμεση επαναφορά της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, μέσω της μείωσης της υπερφορολόγησης, της ρύθμισης της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, της τόνωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, της εξεύρεσης λύσης σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της επαναφοράς της ρευστότητας με λογικό κόστος χρήματος. Κεφαλαιώδους, βέβαια, σημασίας είναι η ανάγκη να διατηρηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω η εικόνα ασφάλειας της χώρας. Απαιτούνται εντατικές δράσεις και επείγουσες παρεμβάσεις για την ορθότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Μέσα από τη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, την αυτόνομη επαναφορά του οποίου χαιρετίζουμε και ευχόμαστε να είναι η τελευταία, τα υπόλοιπα συναρμόδια Υπουργεία, τους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς, αλλά και με την ενεργοποίηση των μικρών επιχειρηματιών, των τουριστικών γραφείων, των ενοικιαζόμενων δωματίων, των επιχειρήσεων εστίασης, των αερομεταφορών, της ναυτιλίας, του yachting, των λιμένων και κάθε κρίκου της τουριστικής αλυσίδας, θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά και αποτελεσματικά το σύνολο των παραπάνω προκλήσεων.»

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο