Δελτία Τύπου / Ανακοινώσεις

Συνέντευξη προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο, κ. Νίκο Στραβελάκη

Νίκος Στραβελάκης: Ο τουρισμός λοιπόν άνοιξε, πάμε να συνομιλήσουμε με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ τον κ. Γιάννη Ρέτσο, κ. Πρόεδρε καλησπέρα σας.

Γιάννης Ρέτσος: Καλησπέρα κ. Στραβελάκη.

Νίκος Στραβελάκης: Θέλω να ρωτήσω, ο τουρισμός άνοιξε, τουρίστες έχουν έρθει; Πόσοι, και με τα δύσκολα δεδομένα που υπάρχουν, παγκόσμια, και στη χώρα μας βέβαια, με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, με την Ευρώπη να πηγαίνει στον αραμπά, πότε πραγματικά θα ανοίξει ο τουρισμός στη χώρα μας και πότε περιμένουμε τις πρώτες μαζικές αφίξεις τουριστών;

Γιάννης Ρέτσος: Κε. Στραβελάκη, ο τουρισμός δεν λειτουργεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Η ημερομηνία όμως έπρεπε να τεθεί. Έπρεπε να τεθεί για να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις, να προετοιμαστούν οι εργαζόμενοι, να προετοιμαστεί ο κρατικός μηχανισμός για να μπορεί η χώρα να λειτουργήσει με ασφάλεια και βέβαια να δοθεί και το μήνυμα στη διεθνή αλυσίδα-αεροπορικές εταιρείες, tour operators, ότι η Ελλάδα σταδιακά αρχίζει να υποδέχεται επισκέπτες. Προφανώς θα περάσει ένα χρονικό διάστημα, το οποίο είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την εξέλιξη της πανδημίας. Το ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι και σε εμάς εδώ στη χώρα μας θα το δούμε, αλλά και στις βασικές μας αγορές. Άρα λοιπόν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες εβδομάδες, το μεγάλο στοίχημα είναι με την πορεία των εμβολιασμών και βέβαια με την προσεκτική συμπεριφορά όλων μας, να βελτιωθούν τα στοιχεία της πανδημίας, να μπορεί η Ελλάδα να βγει από τις πορτοκαλί, τις κόκκινες ζώνες που είναι αυτή τη στιγμή, όπως και οι περισσότερες άλλωστε χώρες της Ευρώπης, ούτως ώστε από τα τέλη Ιουνίου πλέον, αρχές Ιουλίου, το δεύτερο εξάμηνο δηλαδή, να μπορούμε πλέον να δεχθούμε σημαντικούς αριθμούς τουριστών.

Νίκος Στραβελάκης: Άρα τις βασικές αφίξεις τουριστών, τα μαζικά κύματα, η πραγματική έναρξη της τουριστικής περιόδου, καταλαβαίνω ότι τοποθετείται τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Αυτή τη στιγμή Πρόεδρε, πόσα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει; Είναι πέντε, δέκα, εκατό;

Γιάννης Ρέτσος: Τα ξενοδοχεία τώρα θα αρχίσουν να ανοίγουν, δεν μπορώ να σας δώσω ακριβές νούμερο, αλλά όλα τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν, θα αρχίσουν ουσιαστικά να ανοίγουν από τις αρχές Ιουνίου. Αυτή επαναλαμβάνω είναι μία περίοδος προετοιμασίας. Είναι μια περίοδος που όλοι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, ούτως ώστε να μπορέσουμε να δεχτούμε τους τουρίστες. Άρα λοιπόν, θα βλέπουμε τις επόμενες εβδομάδες σταδιακά να λειτουργούν και οι επιχειρήσεις.

Νίκος Στραβελάκης: Επειδή καταλαβαίνω ότι φέτος θα λειτουργήσει πολύ το σύστημα last minute, δηλαδή πήραμε, ερχόμαστε, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα επαρκές ποσοστό κρατήσεων για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο; ‘Η είναι τηλέφωνα, email, θα δούμε πότε θα έρθει το πράσινο πιστοποιητικό, τι θα γίνει με τον κορωνοϊό και θα σας επιβεβαιώσουμε αργότερα;

Γιάννης Ρέτσος: Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία αν θέλετε αναζήτηση για την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα παραμένει πάρα πολύ ψηλά στις αναζητήσεις όλων των βασικών μας αγορών. Από τη στιγμή όμως που ούτε πολίτες των αγορών μας, όπως είναι η Γερμανία, όπως είναι η Αγγλία, όπως είναι και άλλες χώρες εκτός Ευρώπης, η Αμερική, η Ρωσία, δεν γνωρίζουν τον τρόπο που και οι χώρες τους θα τους επιτρέψουν, όχι απλώς να ταξιδέψουν, τον τρόπο που θα γυρίσουν πίσω στις χώρες τους, αν δηλαδή θα έχουν υποχρεωτική καραντίνα, θα έχουν τεστ ή όχι και τα λοιπά…

Νίκος Στραβελάκης:…εκεί είχαμε δύο καλές κινήσεις, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία ανακοίνωσαν ότι όσοι έρθουν στην Ελλάδα και άλλες χώρες, μπορούν να γυρίσουν μόνο με τεστ, χωρίς καραντίνα. Ακόμα δεν ξέρω το ΗΒ.

Γιάννης Ρέτσος: Θα το βλέπουμε αυτό τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες, όσο αυτό γίνεται και εξελίσσεται, τόσο θα βλέπουμε να προκύπτουν και πραγματικές κρατήσεις. Όμως έχουν μία ιδιαιτερότητα φέτος, να μην το ξεχνάμε αυτό, πέραν ότι είναι της τελευταίας στιγμής, δεν είναι και εγγυημένες. Δεν υπάρχει δηλαδή η πρακτική παλαιότερων ετών, με προκαταβολές, ακυρωτικά και τα λοιπά, οπότε σε κάθε περίπτωση, χαιρόμαστε να τις βλέπουμε όταν προκύπτουν, δεν είναι όμως και δεδομένες, θα εξαρτηθούν επαναλαμβάνω από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία.

Νίκος Στραβελάκης: Άρα αυτή τη στιγμή όλο το τοπίο, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο και σε όλη την Ευρώπη, είναι στον αέρα και όλα εξαρτώνται από την ταχύτητα των αποφάσεων και των Ευρωπαίων, ως προς το πράσινο πιστοποιητικό, πότε θα ανοίξουν τα σύνορα, εμείς ανοίξαμε. Αλλά πρέπει και όσοι έρχονται να μπορούν να γυρίσουν πίσω στις χώρες τους. Ένα θέμα είναι αυτό, το δεύτερο είναι Πρόεδρε, υπήρχε ένας στόχος να πιάσουμε έστω το 50% του ύψους του τουρισμού του 2019. Αυτός είναι εφικτός; Γιατί μιλάμε για έναρξη τον Ιούλιο στην πραγματικότητα. Μιλάμε για 15 εκατ. τουρίστες, τόσο είναι το 50%.

Γιάννης Ρέτσος: Κε. Σταβελάκη το 50% των εσόδων, δεν θέλω να μετράμε τουρίστες, το συνάλλαγμα είναι αυτό που μας ενδιαφέρει. Κοιτάξτε, ο στόχος, το 50% , ήταν αν θέλετε η βέλτιστη προσδοκία. Εμείς είχαμε πει από την αρχή, έχουμε θέσει ένα εύρος ο ΣΕΤΕ μεταξύ 40% και 50%. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είμαστε κοντύτερα στο 40% παρά στο 50%. Όμως έχω μία διαίσθηση αν θέλετε ή μια πεποίθηση να το πούμε καλύτερα, ότι όσο βελτιώνονται οι συνθήκες, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται και η ζήτηση. Άρα λοιπόν, δεν θέλω να το αποκλείσω το 50%, σήμερα που μιλάμε, είμαστε κοντύτερα στο 40%.

Νίκος Στραβελάκης: Και καταλαβαίνω ότι ρόλο κλειδί θα παίξει και η επέκταση της τουριστικής περιόδου, γιατί δεν είναι μόνο ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, να μας βοηθήσουν οι συνθήκες να μη ζήσουμε το περυσινό καλοκαίρι, που τον Αύγουστο είχαμε το επόμενο κύμα, να φτάσετε Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, γιατί όχι;

Γιάννης Ρέτσος: Πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο γιατί αλλιώς δεν θα φτάσουμε τους στόχους. Πέρυσι ο τουρισμός ουσιαστικά σταμάτησε γύρω στις 10-15 Σεπτεμβρίου. Άρα λοιπόν, φέτος προσδοκία είναι ότι το φθινόπωρο θα είναι το ισχυρό τρίμηνο και όχι το παραδοσιακό Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Θα πάμε δηλαδή και τον Οκτώβριο, ο στόχος είναι να μπορέσουμε να πάμε και μέρος του Νοεμβρίου.

Νίκος Στραβελάκης: Οι Έλληνες θα μπορέσουν φέτος να πάνε διακοπές; Και το ρωτώ, κατ’ αρχήν θέλω να μου πείτε αν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον, αν χτυπάνε τα τηλέφωνα, υπάρχουν κρατήσεις σε προορισμούς και το δεύτερο, πώς είναι οι τιμές, γιατί από μία πρόχειρη έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο, καταλαβαίνω ότι κάποιοι ξενοδόχοι θέλουν να βγάλουν όλα τα σπασμένα μιας κακής χρονιάς τον Αύγουστο, δηλαδή βλέπω δωμάτιο που έχει ένα ποσό άλφα, για παράδειγμα κόστος τον Ιούλιο και τον Δεκαπενταύγουστο έχει τέσσερα άλφα, που καθιστά απαγορευτικό το ταξίδι για τους Έλληνες.

Γιάννης Ρέτσος: Κε. Στραβελάκη, τα σπασμένα μίας 14 μηνών οικονομικής καταστροφής ενός ολόκληρου τομέα δεν βγαίνουν δέκα ημέρες του Αυγούστου και όποιος το επιχειρήσει αυτό, νομίζω ότι και σαν σκέψη είναι αποτυχημένη.  

Νίκος Στραβελάκης: Σωστά το λέτε εσείς, αλλά αν το ακούσουν.

Γιάννης Ρέτσος: Εγώ θα σας πω ότι ο εσωτερικός τουρισμός, παρότι είναι πολύ μικρό κομμάτι της συνολικής μας πίτας σε φυσιολογικές συνθήκες, το 2019 ήταν λιγότερο από 10%, γύρω στο 7%-8%, εντούτοις πέρυσι το 2020 που είχαμε την πρώτη υβριδική χρονιά του κορωνοϊού, βοήθησε πάρα πολύ, μικρούς προορισμούς, μικρές επιχειρήσεις, να σταθούν και να στηριχθούν. Νομίζω το ίδιο θα γίνει και φέτος, όσο και να ελπίζουμε ότι η χώρα μας θα γεμίσει κόσμο, δεν θα γίνει αυτό από το 2021. Η ελπίδα μας είναι να αρχίσει να αποκαθίσταται η ζήτηση το 2021. Θεωρώ ότι ο Έλληνας θα βρει τρόπο να ταξιδέψει, πάντα με ασφάλεια και πρέπει να μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπροστά μας αυτές τις 45 μέρες μέχρι τον Ιούλιο που ευελπιστούμε να έχουμε τις μαζικές ροές, που οι προορισμοί θα είναι ανοιχτοί. Άρα ίσως θα είναι και μια καλή ευκαιρία φέτος και μετά από αυτούς τους έξι μήνες του εγκλεισμού, να εκμεταλλευτούμε και το επόμενο διάστημα και τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, τον Ιούνιο και όχι μόνο να περιμένουμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Νίκος Στραβελάκης: Μακάρι, το ευχόμαστε γιατί χρειαζόμαστε τον τουρισμό, χρειαζόμαστε εκατομμύρια τουρίστες, είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας και θα είναι και το βαρόμετρο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες. Να σας ευχαριστήσουμε θερμά, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ο κ. Γιάννης Ρέτσος μαζί μας, ευχαριστώ πολύ.

Γιάννης Ρέτσος: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο