Δελτία Τύπου / Ανακοινώσεις

Συνέντευξη προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου στην ενημερωτική εκπομπή -μαγκαζίνο “Ακραία Φαινόμενα” του ΣΚΑΪ

ΜΑΪΡΑ ΜΠΑΡΜΠΑ: Ελάτε στη φάση αυτή να βρούμε τον κ. Ρέτσο, τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, γιατί έχουμε σχολιάσει για τον τουρισμό πολλά σε αυτή την εκπομπή και όχι μόνο. Ήρθε η ώρα να ακούσουμε τους ίδιους τους ανθρώπους του τουρισμού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Καλημέρα κ. Ρέτσο, καλή Ανάσταση.

ΜΑΪΡΑ ΜΠΑΡΜΠΑ: Χρόνια πολλά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Καλημέρα, χρόνια πολλά κ. Μπάρμπα, κ. Ευγενίδη, χρόνια πολλά και στους τηλεθεατές.

ΜΑΪΡΑ ΜΠΑΡΜΠΑ: Σας βλέπουμε χαμογελαστό αυτό σημαίνει ότι σας βλέπουμε ψύχραιμο και ελαφρώς αισιόδοξο ή είναι απλά έτσι μια εικασία αυτή; Τι θα μας λέγατε;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Το χαμόγελο το έχω ούτως ή άλλως. Επίσης θεωρώ ότι και ψυχραιμία και αισιοδοξία διαθέτουμε στον τουρισμό, διότι όπως είπα επανειλημμένως σε όλο αυτό το διάστημα, το 25% του ΑΕΠ της χώρας δεν είναι κτισμένο πάνω σε γυάλινα πόδια. Προφανώς η κρίση είναι καταιγιστική, είναι πρωτοφανής, είναι πρωτόγνωρη και έχει πλήξει κατ’ αρχήν τον τουρισμό και τις μεταφορές. Αυτό όμως είναι και μια τεράστια πρόκληση να αποδείξουμε αυτό που ισχυριζόμαστε τόσα χρόνια, ότι είμαστε πυλώνας της οικονομίας μας και πιστεύω ότι με συνδυασμένες κινήσεις, με τη συνεισφορά ημών των ιδίων των επιχειρηματιών και τη στήριξη της πολιτείας, στο τέλος θα τα καταφέρουμε.

ΜΑΪΡΑ ΜΠΑΡΜΠΑ: Έχει μείνει μαγιά λέτε από τα προηγούμενα χρόνια, να κρατήσει έστω αυτή τη σεζόν ολόκληρη αν χρειαστεί, την καλοκαιρινή τουλάχιστον;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν, διότι πρέπει να δούμε πρώτα, με βάση την υγειονομική εξέλιξη του φαινομένου, πότε σταδιακά θα αρχίσουν να ανοίγουν οι αγορές και ποια θα είναι και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με βάση τα οποία θα μπορεί να ταξιδέψει κάποιος από το εξωτερικό και θα μπορούμε κι εμείς να τον υποδεχτούμε σαν χώρα υποδοχής. Αυτή είναι μια κουβέντα που τώρα έχει ανοίξει. Ήλπιζα ότι θα μπορούσε να οργανωθεί σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο. Ττα πρώτα μηνύματα δεν είναι θετικά. Βλέπουμε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πάλι με τον τρόπο που επέβαλλαν τα μέτρα, με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και ως προς την άρση τους, δηλαδή η κάθε μία κάνει αυτό που πιστεύει. Πάντως ειδικά για το θέμα των μεταφορών και ειδικά για το θέμα της αερομεταφοράς, αν δεν υπάρξει ένα κοινό υγειονομικό πρωτόκολλο, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκή βάση, δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς θα πετάξουν τα αεροπλάνα, άρα λοιπόν αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό κατ’ αρχήν να οργανωθεί.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Κ. Ρέτσο, επειδή ακούω την κ. φον ντερ Λάιεν η οποία την προηγούμενη εβδομάδα έλεγε ότι, μην κλείσετε διακοπές, έβλεπα τον κ. Ζέντερ, τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας που έλεγε ότι η αεροπορική κίνηση μάλλον πάει για Αύγουστο, τι έκτασης ζημιά πιστεύετε, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, ότι θα έχουμε στο τουριστικό εισόδημα φέτος το καλοκαίρι, από τις αφίξεις από το εξωτερικό;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κοιτάξτε, στον τουρισμό φέτος πάμε με πάρα πολύ αρνητικά σενάρια στο μυαλό μας. Δεν κάνουμε καμία αισιόδοξη πρόβλεψη. Λέμε απλώς ότι το πρώτο δίμηνο έχουν περίπου μπει στα ταμεία της χώρας από το τουριστικό συνάλλαγμα γύρω στα 600-700 εκατ. ευρώ, άρα λοιπόν υπολείπονται μέχρι τα 18 δισ. που ήταν το περσινό απευθείας τουριστικό συνάλλαγμα. Οτιδήποτε μπορεί να καλυφθεί από αυτά τα 18 δισ, θα είναι στα θετικά. Τώρα αν με ρωτάτε πότε μπορεί να ξεκινήσει αυτό, σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ πριν από τον Ιούλιο. Η προσπάθεια θα γίνει, επειδή να σημειώσω εδώ ότι η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στο κομμάτι της υγειονομικής διαχείρισης, έχει ενισχύσει πάρα πολύ και το brand της χώρας μας, το οποίο κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, είχε αν θέλετε πάρα πολύ κακή εικόνα. Αυτό λοιπόν θεωρώ ότι θα λειτουργήσει θετικά και όλη η στόχευση θα γίνει από τον Αύγουστο και μετά και με βάση όπως σας είπα στην αρχή, ποιες αγορές θα έχουν ανοίξει και αν τα πρωτόκολλα τα υγειονομικά θα επιτρέπουν μετακίνηση ανθρώπων, να δούμε από εκεί και πέρα τι μπορούμε να καλύψουμε για φέτος, σαν μια γέφυρα για την επόμενη χρονιά.

ΜΑΪΡΑ ΜΠΑΡΜΠΑ: Άρα καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει αυτό που λέμε, ο εσωτερικός τουρισμός, να μας πείτε ποια τάξη μεγέθους θα μπορούσε να καλύψει. Φανταζόμαστε ότι οι περισσότεροι δουλεύουν με το εξωτερικό, οπότε είναι ένα μικρό ποσοστό και αν έχετε ένα αίτημα επιπλέον από την κυβέρνηση σε σχέση με τα μέτρα τα οποία έχουν προβάλει μέχρι τώρα. Θέλετε κάποια μείωση φορολογικών συντελεστών; Ζητάτε κάτι περισσότερο; Τι λέτε κ. Ρέτσο;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Και οι δύο ερωτήσεις πολύ καλές. Πρώτα για τον εσωτερικό τουρισμό. Ο εσωτερικός τουρισμός αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι συνάλλαγμα από το εξωτερικό, άρα λοιπόν δεν έχει καμία θετική επίπτωση στα δημοσιονομικά μας. Από την άλλη όμως, είναι μια τονωτική ένεση στις ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως στις μικρές και στις μικρομεσαίες, για να γίνει αυτό που είπα στην αρχή, να λειτουργήσει σαν μια γέφυρα για την επόμενη χρονιά. Και επειδή θα υπάρξουν φέτος πολύ μεγάλες προφανώς προσφορές, αλλά θεωρώ ότι θα υπάρξει και ενίσχυση από την πολιτεία για να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός. Αυτό λοιπόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τονωτική ένεση. Αναφορικά με τα αιτήματα εντός εισαγωγικών, είμαστε σε μία διαρκή συζήτηση και επικοινωνία. Θα σας πω ότι είχαμε πει δύο άξονες, άξονας βιωσιμότητας και άξονας ανταγωνιστικότητας. Ως προς τη βιωσιμότητα και τη ρευστότητα, θεωρώ ότι το θέμα αυτό έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Εργαλεία ρευστότητας ήδη σχεδιάζονται και θα υπάρξουν και άλλα, άρα δεν ανησυχώ στο θέμα της παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Εκείνο που είναι πολύ σημαντικό, είναι το κομμάτι της ανταγωνιστικότητας. Εκεί λοιπόν δύο πράγματα βάζω σημαντικά. Το ένα είναι η αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στο σύνολο του τουρισμού, που είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα και το δεύτερο πάρα πολύ σημαντικό είναι η επιδότηση της εργασίας. Προφανώς πρέπει να στηριχθούν οι άνεργοι, αλλά θα πρέπει να βοηθηθούν, να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, να απασχολήσουν όσο περισσότερο εργατικό δυναμικό γίνεται και να στηριχθούν παράλληλα, τουλάχιστον για φέτος για το 2020.

ΜΑΪΡΑ ΜΠΑΡΜΠΑ: Να σας ευχαριστήσουμε θερμότατα, να περάσετε καλά με τους δικούς σας ανθρώπους, όσους έχετε πολύ κοντά γιατί ξέρετε ότι δεν μπορείτε να τους βρείτε όλους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Καλή Ανάσταση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ και ας χαμογελάσουμε λίγο λέω, ψηλά το κεφάλι, και τα πράγματα αν όχι σύντομα, στον τουρισμό, μεσοπρόθεσμα θα επανέλθουν και θα επανέλθει πιο δυνατός.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Καλό κουράγιο κ. πρόεδρε.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημέρωση από τον ΣΕΤΕ
συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.
Μετάβαση στο περιεχόμενο