Δελτία Τύπου / Ανακοινώσεις

Παρέμβαση Προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου, στην ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ 1 “Συνδέσεις”, με τους δημοσιογράφους κ.κ. Κώστα Παπαχλιμίντζο και Αλεξάνδρα Καϋμένου

Κώστας Παπαχλιμίντζος: Να καλωσορίσουμε στη συζήτησή μας τον κ. Γιάννη Ρέτσο, τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, να ακούσουμε και τη δική του άποψη γύρω από το άνοιγμα του τουρισμού. Κ. Ρέτσο καλημέρα, καλή εβδομάδα.

Αλεξάνδρα Καϋμένου: Καλημέρα.

Γιάννης Ρέτσος: Καλημέρα σε όλους.

Αλεξάνδρα Καϋμένου: Κ. Ρέτσο, πέρυσι, τουλάχιστον η εικόνα η δική μου που είχα ταξιδεύοντας και κάνοντας μερικές ημέρες διακοπές, πολλά μεγάλα ξενοδοχεία, είχαν παραμείνει κλειστά. Φέτος, ετοιμάζονται οι ξενοδόχοι, ακόμη και τα πολύ μεγάλα ξενοδοχεία, να ανοίξουν και να υποδεχθούν τους τουρίστες, ευελπιστώντας όλοι πως θα είναι ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι από το περσινό;

Γιάννης Ρέτσος: Κατ’ αρχήν δεν μπορεί δεύτερη χρονιά, μια επιχείρηση να παραμείνει κλειστή. Αν παραμείνει κλειστή δεύτερη χρονιά, δεν πρόκειται να ξανανοίξει. Άρα, φέτος όποια και να είναι η συνθήκη, οι επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν και θα ανοίξουν στο σύνολό τους. Το θετικό όμως από πέρυσι, από την περσινή εμπειρία, είναι ότι όσες επιχειρήσεις λειτούργησαν, λειτούργησαν σε μία πρωτόγνωρη συνθήκη εφαρμόζοντας πρωτόκολλα με πάρα πολύ μεγάλη συνέπεια. Και παρ’ όλο που είχαμε αυτή την τρομερή μείωση για τον τουρισμό μας, η οποία έφτασε στο 80% τελικά σε εισόδημα, εν τούτοις έμεινε σε αυτούς που μας επισκέφθηκαν τουλάχιστον από τις βασικές μας αγορές, η εικόνα πως η Ελλάδα είναι μία σοβαρή χώρα που μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμα και στο μεγαλύτερο πρόβλημα. Άρα λοιπόν, αυτό θα προσπαθήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε φέτος, όλοι μαζί, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι επιχειρήσεις, προφανώς και η κυβέρνηση με τους κανόνες που θα βάλει για τη διαδικασία της επανεκκίνησης, προσδοκώντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αλεξάνδρα Καϋμένου: Υπάρχει ενδιαφέρον κ. Ρέτσο ήδη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για κρατήσεις μέσα στο καλοκαίρι, έχουν ξεκινήσει τα τηλέφωνα να χτυπούν; Υπάρχει ένα θετικό μήνυμα;

Γιάννης Ρέτσος: Κοιτάξτε, ενδιαφέρον σε επίπεδο αναζήτησης για την Ελλάδα, δεν σταμάτησε ποτέ να υπάρχει. Διότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει και μάλιστα το έχει διατηρήσει μέσα στην πανδημία, να έχει το 5ο ισχυρότερο brand παγκοσμίως. Αλλά τίποτα δεν θα γίνει και τίποτα δεν θα μετουσιωθεί τελικώς σε κράτηση, αν πρώτα δεν βελτιωθούν οι συνθήκες της πανδημίας, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε κορύφωση του τρίτου κύματος. Οι βασικές μας αγορές αντί να χαλαρώνουν τα μέτρα, τα αυστηροποιούν ακόμα περισσότερο. Άρα, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για κρατήσεις, ούτε για νούμερα. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ευχόμαστε να προχωρούν οι εμβολιασμοί όσο γίνεται καλύτερα και ταχύτερα, διότι μέχρι σήμερα δυστυχώς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχουμε πάει καλά, προσδοκώντας ότι κάποια στιγμή, μέχρι τον Μάϊο, μέχρι τα τέλη Μαΐου, να έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο τείχος ανοσίας, που θα επιτρέψει τότε στις χώρες να χαλαρώσουν τα μέτρα και στον κόσμο να προσπαθήσει έστω και την τελευταία στιγμή, να σχεδιάσει τις διακοπές του.

Κώστας Παπαχλιμίντζος: Κ. Ρέτσο θυμάμαι λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία, δηλαδή αρχές του 2020, νομίζω σχεδόν σε κάθε σαββατοκυριακάτικο φύλλο μεγάλο, διάβαζα και ένα ρεπορτάζ για μια επένδυση στον κλάδο τον ξενοδοχειακό. Το τάδε ξενοδοχείο στην Αθήνα, το τάδε στην Κρήτη, η τάδε εταιρεία ρίχνει κεφάλαια στη Χαλκιδική και λοιπά. Αυτό επειδή το βλέπω σαν αναγνώστης, δεν κάνω αυτό το ρεπορτάζ το τουριστικό, έχει προχωρήσει; Έχει παγώσει λόγω της πανδημίας; Θα ανοίξουν καινούργια ξενοδοχεία φέτος;

Γιάννης Ρέτσος: Κοιτάξτε, τον τουρισμό τον βρήκε η πανδημία μετά από 7 συνεχόμενα χρόνια ανόδου και μάλιστα το 2019 ήταν και το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού. Όταν μια επένδυση σχεδιάζεται και μιλάμε για μεγάλες επενδύσεις, πολύ δύσκολα θα ακυρωθεί, θα ανασχεθεί από ένα γεγονός ακόμα και τόσο μεγάλο, όσο είναι η πανδημία. Άρα λοιπόν, οι σοβαρές επενδύσεις οι οποίες είχαν σχεδιαστεί και είχαν ξεκινήσει, ακόμα και αυτές όμως που δεν είχαν ξεκινήσει και ήταν στη διαδικασία της αδειοδότησης, θα συνεχιστούν. Γιατί ο τουρισμός μπορεί να υπέστη ένα τεράστιο πλήγμα το 2020 και αυτό θα συνεχίσει και το 2021 – θα είναι επίσης μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά το 2021 για τον ελληνικό τουρισμό – όμως τα παγκόσμια trends είναι ανοδικά και θεωρούμε όλοι εμείς οι επιχειρηματίες του τουρισμού, αλλά και στον ΣΕΤΕ, με τις μελέτες μας και ό,τι μελετάμε στο Ινστιτούτο μας, ότι από τη στιγμή που τα πράγματα θα σταθεροποιηθούν, θα περάσουμε πάλι σε μία νέα, ανοδική πορεία παγκοσμίως του τουρισμού. Άρα, οι σχεδιασμένες επενδύσεις, είναι επενδύσεις που θα προχωρήσουν, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους.

Αλεξάνδρα Καϋμένου: Άρα, υπάρχει περίπτωση δηλαδή και φέτος το καλοκαίρι, εφόσον μας λέτε ότι οι επενδύσεις αυτές θα προχωρήσουν, να δούμε και νέες ξενοδοχειακές μονάδες να ανοίγουν κ. Ρέτσο.

Γιάννης Ρέτσος: Έχουν ήδη ανοίξει, και στην Αθήνα, διότι ξέρετε ο τουρισμός δεν είναι μόνο το καλοκαίρι, υπάρχει και 12μηνη δραστηριότητα. Έχουν λοιπόν ανοίξει μονάδες καινούριες και θα ανοίξουν και μονάδες εποχικής λειτουργίας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο