Γιάννης Ρέτσος: Σε σχέση με τη διαχείριση της πτώχευσης του ομίλου της Thomas Cook

Γιάννης Ρέτσος: Σε σχέση με τη διαχείριση της πτώχευσης του ομίλου της Thomas Cook

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφασίστηκαν μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί σημαντικά από την πτώχευση του ομίλου της ThomasCook , καθώς και των εργαζομένων σε αυτές. 

Αποτελεί ένα θετικό πρώτο βήμα που δείχνει ότι συμφωνούμε για το μέγεθος και τη σοβαρότητα της κρίσης. Βέβαια το «στρεβλό» μοντέλο ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, καθιστά τα όποια μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων ασπιρίνες προς καρκινοπαθείς. Διευκρινίζεται ότι σε κάθε κρίση, πρώτη δουλειά του ιδιωτικού τομέα είναι να πιέσει την Πολιτεία για την micro διαχείρισή της, αφού αν δεν αμβλυνθούν οι αρχικές επιπτώσεις αυξάνεται το συστημικό ρίσκο. Το macro έπεται.  Γι’ αυτό εδώ και δύο χρόνια μιλάμε για ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό μας και για την ανάγκη ουσιαστικής ωρίμανσης.  Γιατί ο τρόπος που αναπτυχθήκαμε έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Το internet, οι disruptors της αγοράς, το digital marketing, αλλάζουν συνήθειες και τάσεις. Ο καταναλωτής ψάχνει πλέον διαφορετικά και το δικό μας μαζικό τουριστικό προϊόν, nonbranded και commoditized συνήθως, που βασίζεται στην ισχύ των διαμεσολαβητών TO’s, είναι πλέον έωλο. Η κατάρρευση της ThomasCook είναι απλά η αρχή. Πρέπει να επανασχεδιάσουμε τα πάντα και να είμαστε τολμηροί απέναντι στις αλλαγές. Η Πολιτεία πρέπει να εμπιστευθεί τον ιδιωτικό τομέα και να ρισκάρει, στο όριο των δημοσιονομικών δεσμεύσεων. Αλλιώς ο κίνδυνος επανάληψης του παθήματος των δεινοσαύρων ελλοχεύει.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο