Δελτία Τύπου / Ανακοινώσεις

Διεθνή ημερίδα για τον θεσμό της Διαμεσολάβησης

  

 undefined

 

 

Την ημέρα της Διαμεσολάβησης επέλεξαν να τιμήσουν ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.) και τα μεγαλύτερα Διμερή Επιμελητήρια, συγκεκριμένα δε τα:

–        Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

–        Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

–        Ελληνογαλλικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο

–        Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

–        Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Αθηνών

–        Ελληνο-Ολλανδικός Εμπορικός και Βιομηχανικός Σύνδεσμος

–        Ελληνοκαναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Οι παραπάνω φορείς διοργάνωσαν Διεθνή ημερίδα για το θεσμό της Διαμεσολάβησης, τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, στην Τράπεζα της Ελλάδος, με την ευγενική υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Στόχος της συζήτησης ήταν η ενημέρωση των παρευρισκόμενων για τον τρόπο με τον οποίο ο θεσμός της διαμεσολάβησης εφαρμόζεται, για τα οφέλη που έχουν προκύψει από την αξιοποίηση του θεσμού στις συγκεκριμένες χώρες καθώς και για τις πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί στον εξωδικαστικό τρόπο αντιμετώπισης προσωπικών και εταιρικών διαφορών. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε χώρες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Η.Π.Α. και στον Καναδά, από καταξιωμένους Διαμεσολαβητές των χωρών αυτών.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης, στην πρόοδο που έχει παρουσιάσει ο θεσμός της Διαμεσολάβησης στη χώρα μας, στο τι πρέπει να γίνει προκειμένου η Διαμεσολάβηση να αποτελέσει μια  αξιόπιστη  και  γενικά  αποδεκτή  εναλλακτική  πρόταση  στην επίλυση των διαφορών μας και  ποια βήματα θα μπορούσαν να γίνουν ώστε να  εξελιχθεί περαιτέρω.

Την ημερίδα χαιρέτισαν οι κ.κ.:

– Παναγιώτης Πικραμμένος, Πρόεδρος ε.τ. του Συμβουλίου της Επικρατείας / πρώην Πρωθυπουργός/Πρόεδρος Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.

– Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου /εκπρόσωπος όλων των Επιμελητηρίων-συνδιοργανωτών

– Λάμπρος Κοτσίρης, Πρόεδρος Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών ΥΔΔΑΔ

– Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, Πρόεδρος Ελληνοκαναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου – Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής και συμμετείχαν οι :

– Γιώργος Κουνούπης, Δικηγόρος – Διαμεσολαβητής: «Ομοσπονδιακά προγράμματα Διαμεσολάβησης στις ΗΠΑ – σύγκριση με την ελληνική πραγματικότητα»

– Ranse Howell, Σύμβουλος Επίλυσης Διαφορών: «Οικογενειακή Διαμεσολάβηση»

– Christiane Feral-Schuhl, Ιδρυτικό μέλος του δικ. γραφείου FERAL-SCHUHL/ SAINTE MARIE Law office – Διεθνής Διαμεσολαβήτρια, πρ. Πρόεδρος Δικηγορικού     Συλλόγου Παρισιού: «Διαμεσολάβηση σε θέματα με Δημόσια Διοίκηση»

– Leonardo D’ Urso, Συν-ιδρυτής και Μοναδικός Διαχειριστής της ADR Center: «Πώς μπορεί να επιτευχθεί μία ισορροπία μεταξύ της Διαμεσολάβησης και της          Δικαστικής Διαδικασίας: το Ιταλικό μοντέλο ως καλή πρακτική»

– Thomas Lapp, Δικηγόρος – Διαμεσολαβητής, Πρόεδρος του Γερμανικού Φόρουμ για τη Διαμεσολάβηση: «Διαμεσολάβηση στη Βιομηχανία»

– Arjen van Iwaarden, Ανώτερος Διευθυντής Achmea Global Neth special affairs: «Από το πεδίο μάχης στην αρμονία»

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, Πρόεδρος του Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ. επισήμανε ότι «Η Διαμεσολάβηση δεν είναι μονάχα ένας  θεσμός, είναι μια νέα αντίληψη, η οποία μας εξοπλίζει με πρόσθετα εφόδια και δεξιότητες. Παράγει και δίνει αξία. Είναι συμφέρουσα και αποτελεσματική.  Μας κάνει καλύτερους νομικούς, επαγγελματίες και ανθρώπους. Είναι βέβαιο ότι θα μας βοηθήσει να θέσουμε τα θεμέλια για την εδραίωση, στη συνείδηση της κοινής γνώμης και των παραγωγικών φορέων, της σημασίας του θεσμού της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών».

Εκ μέρους των Διμερών Επιμελητηρίων, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, επεσήμανε ότι: «Ένα από τα σημαντικά εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων και την δημιουργία ενός εύρυθμου και δίκαιου ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος έχει να κάνει με τους ρυθμούς επίλυσης διαφορών και την σημαντική καθυστέρηση που επικρατεί στην εκδίκαση των διαφόρων υποθέσεων. Ο θεσμός της διαμεσολάβησης είναι ιδιαίτερα σημαντικός και οφείλουμε όλοι, επιχειρηματικοί και νομικοί φορείς, διμερή Επιμελητήρια και πολιτεία να τον στηρίξουμε και ενισχύσουμε έτσι ώστε να συμβάλει καταλυτικά στην δημιουργία ενός ευνομούμενου και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που χρειάζεται σήμερα η χώρα μας.»

Ο κ. Λάμπρος Κοτσίρης, Πρόεδρος Επιτροπής Διαπίστευσης Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «O θεσμός της διαμεσολάβησης, φαινόμενο εξελικτικής διαδικασίας, μας έχει εισαγάγει σε ένα κόσμο ξεχωριστό, στο χώρο σύγκρουσης των ανθρώπων όπου ακούγονται τα λόγια ενός μεγάλου Aμερικανού δικαστή όταν απευθύνθηκε σε δικαστές και δικηγόρους. Ξέρετε τί θέλει ο ιδιώτης ή η επιχείρηση όταν συντρέξει σύγκρουση που θα οδηγούσε ή οδήγησε σε δικαστήρια για λύση; Να λύσει τη διαφορά του σε λίγο χρόνο, με μικρή δαπάνη και το κυριότερο με λιγότερο πόνο. Αυτό, είπε, είναι για μένα δικαιοσύνη. Συνεπώς, δεν αρκεί να διδάξουμε διαμεσολάβηση, ούτε απλώς να την στηρίξουμε θεωρητικά ως θεσμό αλλά να συμμετάσχουν όλοι Πολιτεία, δικαστές, δικηγόροι και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι ενεργά στην διάδοση και εμπέδωση του θεσμού».

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων και:

– Ο  κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Πρόεδρος ΣτΕ ε.τ.

– Ο κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος, Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Πρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ.

– Ο κ. Φιλοκτήμων Αρναούτογλου, Πρόεδρος Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, Αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ.

– Ο κ. Φώτιος Καϋμενάκης, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Αρεοπαγίτης ε.τ.

καθώς και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΟΠΕΜΕΔ,

– Ο κ. Γεώργιος Στασινός, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

– Ο κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών,

– Ο κ. Νικόλαος Βερνίκος, Πρόεδρος ICCHellas.

καθώς και πλήθος κόσμου που ξεπέρασε τα 300 άτομα.

Η εκδήλωση δεν ολοκληρώθηκε εξ αιτίας τηλεφωνήματος για δήθεν τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στον χώρο.

 

undefined undefined

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο