Δελτία Τύπου / Ανακοινώσεις

Ενδυνάμωση της φωνής του ελληνικού τουρισμού στις Βρυξέλλες

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των δράσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο στόχος των δράσεων στις Βρυξέλλες ήταν η ενδυνάμωση της φωνής του ελληνικού τουρισμού, εκεί που χτυπά η «καρδιά» της Ευρώπης. 

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου, πραγματοποίησαν διαδοχικές συναντήσεις με επιτρόπους των οποίων τα χαρτοφυλάκια έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την τουριστική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον κ. Γίρκι Κάταϊνεν, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων θεμάτων, τρόποι, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων και η άρση των βασικότερων εμποδίων, δηλαδή της υπερφορολόγησης και της γραφειοκρατίας. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιλαμβανόμενος τον ρόλο που παίζει ο τουρισμός στην ανάπτυξη της χώρας, πρότεινε συνεργασία για την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων του χρηματοδοτικού προγράμματος Γιούνκερ, ειδικά για τον τομέα του τουρισμού.

undefinedundefinedundefined

Στη συνάντηση με τον κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ανέφερε πως τα υψηλά επιτόκια και η περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση πρέπει να αντιμετωπιστούν συνδυαστικά με το ζήτημα της υπερφορολόγησης, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να βρεθεί βιώσιμη και δίκαιη λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ προέτρεψε τους επιχειρηματίες του τομέα να ενημερωθούν και να κάνουν χρήση των κονδυλίων για την υλοποίηση επενδύσεων.  

undefined

Με τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, συζητήθηκε, η σημαντική συμβολή του τομέα σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, τόσο για την οικονομία της χώρας, όσο και για την ελληνική κοινωνία, καθώς και η αναγκαιότητα της περαιτέρω ενδυνάμωσης της φωνής του τουρισμού στις Βρυξέλλες.

undefined

Στη συνάντηση με τον κ. Χρήστο Στυλιανίδη, επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, κατέστη σαφές πως τώρα υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να γίνει ο ελληνικός τουρισμός προπομπός συνεργασίας και ανάπτυξης του τομέα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

undefined

Το εξαιρετικό κλίμα των συναντήσεων συνεχίστηκε με την κα. Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Η επίτροπος ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ να συμβάλλει στην προσπάθεια δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής πλατφόρμας διαλόγου για τα ζητήματα του τουρισμού στην Ευρώπη, καθώς θεωρεί ότι αυτός είναι ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει από εδώ και στο εξής ο ελληνικός τουρισμός.

undefined

Οι επαφές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ολοκληρώθηκαν με τον επικεφαλής εκπρόσωπο τύπου, κ. Μαργαρίτη Σχοινά. Επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι ο ελληνικός τουρισμός ήταν ο τομέας που στήριξε τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης και συζητήθηκε ο ρόλος που πρέπει να παίξει, για να συνεχίσει να δημιουργεί αξία στην ελληνική κοινωνία, επενδύοντας ιδιαίτερα στο γεγονός ότι παρέμεινε η «σταθερή» δύναμη της Ελλάδας.

undefined

Όσον αφορά στις δράσεις του ΣΕΤΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον κ. Κάρλο Κοράτζα, επικεφαλής εκπρόσωπο τύπου του Ευρωκοινοβουλίου. Συζητήθηκαν οι προοπτικές του τουρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο ρόλος του τομέα για την, περαιτέρω, ενδυνάμωση της οικονομίας της Ευρώπης. 

undefined

Οι δράσεις του ΣΕΤΕ ολοκληρώθηκαν με την ειδική εκδήλωση «Διαμορφώνοντας το μέλλον του ελληνικού τουρισμού: Εξωστρέφεια – Συνέργειες – Βιώσιμη Ανάπτυξη», που διοργανώθηκε στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου, με πρωτοβουλία των Ελλήνων ευρωβουλευτών, κ.κ. Ελίζας Βόζεμπεργκ και Μίλτου Κύρκου, μέλη της επιτροπής Μεταφορών & Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι δράσεις του ΣΕΤΕ, του Ινστιτούτου του Συνδέσμου (ΙΝΣΕΤΕ) και της Marketing Greece σε ευρωβουλευτές και δημοσιογράφους. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο επίτροπος κ. Δ. Αβραμόπουλος και ο επικεφαλής εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, κ. Μ. Σχοινάς.

undefined

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, στην ομιλία του χαρακτήρισε τον δρόμο της εξωστρέφειας εθνική προσπάθεια και πως η αμφίδρομη σχέση με την Ευρώπη και η περαιτέρω θεσμική θωράκιση του Συνδέσμου, είναι ένα ακόμα βήμα για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής του ελληνικού τουρισμού.

Ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, κ. Ηλίας Κικίλιας, αφού παρουσίασε το έργο του ΙΝΣΕΤΕ, ανέφερε ότι το Ινστιτούτο συμβάλλει πλέον αποτελεσματικά με σημαντικό αποτύπωμα στην τεκμηρίωση της σημασίας του ελληνικού τουρισμού, στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας, στην ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των ανθρώπινων πόρων του τομέα, καθώς και στην υποστήριξη της βελτίωσης της ποιότητας.

Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece, κ. Ιωάννα Δρέττα, αφού παρουσίασε το έργο της εταιρείας, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο ιδιωτικός τομέας σταδιακά και σταθερά χτίζει το νέο πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού. Δηλαδή, την εικόνα μιας σύγχρονης, δυναμικής, ευρωπαϊκής Ελλάδας, που μπορεί να ξεπερνάει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.   

Στην αποστολή του ΣΕΤΕ συμμετείχαν ακόμα οι αντιπρόεδροι του Συνδέσμου, κ.κ. Ε. Βασιλάκης, Κ. Κωνσταντινίδης, Π. Τοκούζης, ο γενικός γραμματέας, κ. Γ. Βερνίκος, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, κ. Κ. Καλλίνικος, τα μέλη του ΔΣ κ.κ. Μ. Γιαννούλης, Μ. Θεοφανοπούλου, Α. Σμπώκου, Α. Στυλιανόπουλος, καθώς και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου, κ. Γιώργος Αμβράζης.

Σε ότι αφορά στην εκδήλωση «Διαμορφώνοντας το μέλλον του ελληνικού τουρισμού: Εξωστρέφεια – Συνέργειες – Βιώσιμη Ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο:

Για να δείτε το video πατήστε εδώ.

Για να δείτε την ομιλία του πρόεδρου ΣΕΤΕ, κ. Γ. Ρέτσου πατήστε εδώ.

Για να δείτε την ομιλία του γενικού διευθυντή ΙΝΣΕΤΕ, κ. Η. Κικίλια, πατήστε εδώ.

Για να δείτε την ομιλία της διευθύνουσας συμβούλου MARKETING GREECE, κας Ι. Δρέττα, πατήστε εδώ.

 

Για να δείτε φωτογραφικό υλικό που αφορά στις συναντήσεις της αποστολής ΣΕΤΕ, πατήστε εδώ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημέρωση από τον ΣΕΤΕ
συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.
Μετάβαση στο περιεχόμενο