Δελτία Τύπου / Ανακοινώσεις

Ναι στις προσπάθειες εξεύρεσης βιώσιμης και οριστικής λύσης, χωρίς όμως αποσπασματικές κινήσεις που πλήττουν την πορεία του τουρισμού

Ο ΣΕΤΕ, κατανοεί πλήρως την προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρώσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με τους Εταίρους μας, ώστε να βρεθεί βιώσιμη και οριστική λύση για την Ελλάδα, για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, την ανάταση της οικονομίας και την υποστήριξη της κοινωνίας μας. Δεν γίνεται όμως, υπό την πίεση των δανειστών, να εμφανίζονται συνεχώς διαφορετικά σενάρια σχετικά με τον σχεδιασμό και την επιβολή νέων φόρων στον τομέα του τουρισμού, τη στιγμή μάλιστα που η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει και ειδικά χωρίς να έχει προηγηθεί σωστός σχεδιασμός.

Ο τομέας του ελληνικού τουρισμού είναι ο μοναδικός αυτή τη στιγμή που μπορεί να υποστηρίξει έμπρακτα την επίτευξη των στόχων της χώρας για πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη. Τις τελευταίες ημέρες προωθείται η επιβολή φόρου πολυτελείας ή φόρου διανυκτέρευσης σε καταλύματα και προορισμούς. Είναι γεγονός ότι παρόμοιος φόρος υπάρχει και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, όμως σε όλους ο φόρος αυτός αποδίδεται στους Δήμους για την ενίσχυση των απαραίτητων πόρων που χρειάζονται για την παροχή ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών. Σε καμία των περιπτώσεων ο φόρος αυτός δεν συνδέεται ή αποδίδεται στο Κράτος. Στη χώρα μας τέτοιος φόρος υπάρχει, (Τέλος Παρεπιδημούντων) ο οποίος αποδίδεται στους Δήμους από τα τουριστικά καταλύματα.

Ο ΣΕΤΕ, έχει ήδη προτείνει στα αρμόδια Υπουργεία, μέτρα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και να αποδώσουν πολλαπλάσια οφέλη στα ταμεία του κράτους, αποτελώντας παράλληλα εργαλείο στα χέρια της Κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση.

Το Κράτος και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν ελέγχους και κυρώσεις για τα παράνομα καταλύματα και να επιβάλλουν τη συμμόρφωση όλων των επιχειρήσεων στην απόδοση των ήδη εφαρμόσιμων φόρων, του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, θα πρέπει να παγιωθεί η πληρωμή μισθών μέσω τραπεζικού λογαριασμού και ταυτόχρονα να επιβληθεί η χρήση πιστωτικών καρτών για ποσά μεγαλύτερα των 100 Ευρώ, εισπράττοντας με αυτό τον τρόπο άμεσα τους αναλογούντες φόρους. Με την εφαρμογή των παραπάνω οι αρμόδιες Υπηρεσίες μπορούν να συλλέξουν έως 500 εκατ. Ευρώ.

Ο ΣΕΤΕ, ως σύγχρονος κοινωνικός εταίρος βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών στις προσπάθειες που γίνονται. Ταυτόχρονα όμως, εκπροσωπώντας 700.000 ανθρώπους που εργάζονται και ζουν από τον τουρισμό, οφείλει να αναδεικνύει τις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της οικονομίας, χωρίς παράλληλα να πλήξουν την ανάπτυξη του κλάδου.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο