32η Τακτική Γενική Συνέλευση ΣΕΤΕ | ενημερωτικό σημείωμα

32η Τακτική Γενική Συνέλευση ΣΕΤΕ | ενημερωτικό σημείωμα

Την Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Η Κλειστή Συνεδρίαση της 32ης Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ πραγματοποιήθηκε στο Electra Metropolis Athens Hotel και ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου του ΣΕΤΕ, Γιάννη Παράσχη. Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε: «Υποχρέωσή μας είναι να δώσουμε επίκαιρες απαντήσεις στα ζητήματα που διατυπώνονται με διαφορετικό τρόπο και ένταση στη μετά – πανδημική εποχή, ώστε να διασφαλίσουμε τη συνεχή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού, τη διατήρηση του πρωταγωνιστικού του ρόλου, τη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς του στην εθνική οικονομία, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, και τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, ειδικά σε θέματα που αφορούν στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα».

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με χαιρετισμό του Προέδρου του ΙΝΣΕΤΕ, Γιώργου Βερνίκου, κατά τη διάρκεια του οποίου τονίστηκε μεταξύ άλλων: «Tο ΙΝΣΕΤΕ επενδύει συστηματικά στη διερεύνηση των κρίσιμων παραγόντων που ήδη έχουν κομβικό ρόλο στις εξελίξεις του τουριστικού τομέα με στόχο τη διαρκή ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικότητας για τις επιχειρήσεις και τους προορισμούς ενισχύοντας παράλληλα τη θεσμική και επιχειρησιακή ικανότητα του ΣΕΤΕ με άξονα την ποιότητα και το μέτρο.  Η βιωσιμότητα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το ανθρώπινο δυναμικό και η αξιοποίηση των δεδομένων, για τεκμηριωμένη πληροφόρηση συγκαταλέγονται στις στρατηγικές προτεραιότητες του Ινστιτούτου.  Ιδιαίτερα η διαμόρφωση ενός βιώσιμου και περιβαλλοντικά υπεύθυνου τουριστικού προϊόντος αποτελεί μονόδρομο, αν θέλουμε ο ελληνικός τουρισμός να συνεχίσει τη θετική του πορεία και το brand «Ελλάδα» να διατηρηθεί στην κορυφή.»

Κατόπιν, τοποθετήθηκε η Πρόεδρος της Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα, η οποία επισήμανε πως: «Στη δεύτερη δεκαετία της ζωής της, η Marketing Greece πλέον αποτελεί καταλύτη στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και παράδειγμα εξωστρεφούς οργανισμού που επενδύει στην πράξη σε ουσιαστικές συνέργειες με τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Με ξεκάθαρη και σταθερή στόχευση την επανατοποθέτηση του τουριστικού προϊόντος με την -απολύτως αναγκαία πλέον- ενσωμάτωση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και την οργανική διασύνδεση του τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού, καθώς ο τουρισμός για εμάς αποτελεί μια βαθιά πολιτιστική εμπειρία, η εταιρεία εξακολουθεί να λειτουργεί σαν «γέφυρα» ανάμεσα στον τουριστικό κλάδο και την κοινωνία.»

Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου της Aegean, Ευτύχιου Βασιλάκη, κατά την οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα εξής: «Η AEGEAN φέτος κλείνει 25 χρόνια ανάπτυξης και  συνεισφοράς στον τουρισμό. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η επένδυση στην αύξηση της τοπικά προστιθέμενης αξίας αλλά και στην εξέλιξη δεξιοτήτων και των ανθρώπων μας πρέπει να είναι κυρίαρχος στόχος όλου του κλάδου. Ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα αλλά και διάχυση του οφέλους σε όλη την κοινωνία πάνε τότε μαζί. Στην AEGEAN, η αφετηρία λειτουργίας του κέντρου προσομοιωτών, της τεχνικής βάσης (και) για τρίτους, αλλά και η ωρίμανση των σχολών και των προγραμμάτων υποτροφιών, αυτούς τους στόχους υπηρετούν.»

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Και στον τουρισμό, όπως συνολικά στην οικονομία, θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις το επόμενο διάστημα. Η Eurobank, στρατηγικός εταίρος του ΣΕΤΕ και του ελληνικού τουρισμού, είναι έτοιμη να τις υποστηρίξει με τεχνογνωσία για τη χρηματοδότηση και με κεφάλαια. Με εθνικό σχεδιασμό για τις υποδομές, με ιδιωτικές πρωτοβουλίες από τον επιχειρηματικό κόσμο του τουριστικού κλάδου και με τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος, ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να υποδεχτεί πολύ περισσότερους επισκέπτες, να τους προσφέρει ακόμη καλύτερη ταξιδιωτική εμπειρία και να στηρίξει μακροπρόθεσμα και βιώσιμα την ευημερία στην Ελλάδα.»

Τέλος, τοποθετήθηκε ο Chief Commercial Officer Business Segment του OTE Group, Γρηγόρης Χριστόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως: «Ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία και η συνδεσιμότητα, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην επιλογή ταξιδιωτικού προορισμού. Στον Όμιλο ΟΤΕ επενδύουμε εντατικά, εδώ και χρόνια, σε δίκτυα νέας γενιάς και σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές, προκειμένου να προσφέρουμε στους πελάτες μας, αλλά και τους επισκέπτες της χώρας μας, την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα του τουρισμού, δίνοντας ώθηση στην ελληνική οικονομία.»

Στη συνέχεια, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΣΕΤΕ, Αλέξανδρος Θάνος, ανέδειξε τις δράσεις του ΣΕΤΕ, τόσο για το 2023, όσο και για την τρέχουσα χρονιά, επισημαίνοντας ότι: «O ΣΕΤΕ εκπροσωπώντας το συνόλου του ελληνικού τουρισμού σχεδιάζει και αναπτύσσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που θέτει η ραγδαίως μεταβαλλόμενη πραγματικότητα. Με μέτρο, κοινωνική ενσυναίσθηση και με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, αντιμετωπίζουμε τα θέματα που δοκιμάζουν τον τομέα και χτίζουμε σήμερα τις αξίες για το αύριο του ελληνικού τουρισμού.»

Οι δράσεις του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ) για τη χρονιά που πέρασε παρουσιάστηκαν από τον Γενικό Διευθυντή, Ηλία Κικίλια, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως: «Tο ισχυρότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ελληνικού τουρισμού είναι η ταυτότητά μας: η φιλοξενία, το ανθρώπινο στοιχείο και οι εργαζόμενοι, η κλίμακα, η αρχιτεκτονική, το τοπίο. Αυτά είναι τα στοιχεία που μας διαφοροποιούν από τους ανταγωνιστές μας. Αν χαθούν, το τουριστικό προϊόν υποβαθμίζεται σε ένα απλό commodity. Γι’ αυτό και η διατήρηση της ταυτότητάς μας και η διαμόρφωση της στρατηγικής που μπορεί να μετατρέψει την απειλή της «αυθόρμητης ανάπτυξης» σε ευκαιρία βιώσιμης ευημερίας είναι η μεγάλη πρόκληση για το άμεσο μέλλον.»

Τέλος, τις δράσεις της Marketing Greece παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής, Νίκος Διαμαντόπουλος, ο οποίος ανέφερε: «Το έργο που παράγουμε στη Marketing Greece είναι ένα έργο για την ίδια την Ελλάδα και τον Ελληνικό Τουρισμό. Και συνεχίζουμε να το υπηρετούμε με το ίδιο πάθος. Σε νέες συνθήκες, Με νέες προτεραιότητες. Διαφορετικές προκλήσεις. Αλλά με τελικό μας στόχο ο βιώσιμος τουρισμός να εξελιχθεί σε έναν τουρισμό υπεύθυνο από όλους μας και για όλους μας.»

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο με τις ομιλίες της Κλειστής Συνεδρίασης, πατήστε εδώ.

Για να δείτε το φωτογραφικό υλικό της Κλειστής Συνεδρίασης, πατήστε εδώ.

Η Ανοικτή Συνεδρίαση της 32ης Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ έλαβε χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Προέδρου του ΣΕΤΕ, Γιάννη Παράσχη.

Για να παρακολουθήσετε / διαβάσετε ολόκληρη τη συζήτηση, πατήστε εδώ.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Για να παρακολουθήσετε τις ομιλίες της Ανοικτής Συνεδρίασης, πατήστε εδώ.

Για να δείτε το φωτογραφικό υλικό της Ανοικτής Συνεδρίασης, πατήστε εδώ.

Για να δείτε τον Απολογισμό των Δράσεων του ΣΕΤΕ για το 2023, πατήστε εδώ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο