14ο Συνέδριο ΣΕΤΕ “Τουρισμός & Ανάπτυξη”: Δέσμη Άμεσων Παρεμβάσεων Θωράκισης και Ενίσχυσης του Ελληνικού Τουρισμού

14ο Συνέδριο ΣΕΤΕ “Τουρισμός & Ανάπτυξη”: Δέσμη Άμεσων Παρεμβάσεων Θωράκισης και Ενίσχυσης του Ελληνικού Τουρισμού

Την άμεση υλοποίηση σειράς εμπροσθοβαρών ενεργειών, από τη πλευρά της Πολιτείας, για τη θωράκιση και περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού ζήτησε ο ΣΕΤΕ, κατά τη διάρκεια του 14ου Συνεδρίου «Τουρισμός & Ανάπτυξη». Στο Συνέδριο, με τίτλο «Τουρισμός: η Κιβωτός της Ελληνικής Οικονομίας», που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο DivaniCaravel στις 19 & 20 Οκτωβρίου 2015, παρευρέθηκαν περισσότεροι από 300 τουριστικοί επιχειρηματίες, δημόσιοι φορείς και στελέχη της αγοράς. 

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Α. Ανδρεάδης, ανέλυσε το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται ο τομέας τα τελευταία 6 χρόνια ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Εμφανίστηκε κατηγορηματικός σχετικά με την ανάγκη άμεσης επαναφοράς των συντελεστών ΦΠΑ στον τουρισμό σε ανταγωνιστικά επίπεδα 8%-10% και την άμεση αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ με την εντατικοποίηση των ελέγχων από τη πλευρά του κράτους. Παράλληλα, πρότεινε η διαφορά να καλυφθεί από την επιβολή φορολογίας της αγοράς του sharingeconomy, την είσπραξη ΦΠΑ και την επιβολή προστίμων στα παράνομα καταλύματα και την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, διότι ο τομέας δεν θα είναι βιώσιμος μετά το 2016 αν οι συντελεστές παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα. 

Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι παρατηρείται έντονη έλλειψη επενδύσεων στον τουρισμό και πως όσο δεν υπάρχει σταθερό φορολογικό πλαίσιο, θα συνεχίσει να παρατηρείται έλλειψη στο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα. Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, εστίασε στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λέγοντας ότι η διαδικασία αυτή δε θα πρέπει να καταστεί ανασταλτικός παράγοντας για την ελληνική επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα στον τομέα του Τουρισμού. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν πρέπει να προκριθεί η επιλογή πώλησης των κόκκινων δανείων (NPL’s) σε μικρό ποσοστό της ονομαστικής τους αξίας και πρότεινε ως λύση την αναδιάρθρωση των δανείων των βιώσιμων επιχειρήσεων, με πολύ υψηλότερα ποσοστά και με πιθανή είσοδο νέων κεφαλαίων ή στρατηγικών επενδυτών, ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. 

Κατά τη διάρκεια του 14ου Συνεδρίου του Συνδέσμου, ανακοινώθηκε η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ιδιωτικών Τουριστικών Συνδέσμων του Ιδιωτικού Τομέα. Οι αντίστοιχοι του ΣΕΤΕ φορείς τουρισμού των χωρών, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Κύπρου, μαζί με τον ΣΕΤΕ υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας και συνέστησαν Ομάδα Εργασίας, με στόχο να καταγράψουν κοινά ζητήματα και εμπόδια, όσον αφορά στον τουρισμό σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. 

Διαβάστε εδώ την ομιλία του Προέδρου ΣΕΤΕ κ. Ανδρέα Α. Ανδρεάδη σχετικά με τη δέσμη άμεσων παρεμβάσεων θωράκισης και ενίσχυσης του ελληνικού τουρισμού.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο