Τα νέα των μελών μας

Grant Thornton: Η Grant Thornton παρούσα για μία ακόμη χρονιά στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

 

undefined

Η Grant Thornton δήλωσε και φέτος δυναμικό παρών στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο μετά από δύο χρόνια, πραγματοποιήθηκε και πάλι στην ιστορική πόλη των Δελφών στις 6-9 Απριλίου, συγκεντρώνοντας το παγκόσμιο και εγχώριο επιχειρηματικό και πολιτικό ενδιαφέρον. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton, και ο Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος της Grant Thornton.

Ο Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton, συμμετείχε σε συζήτηση με επίκεντρο το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, την πρόοδο και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται για την Ελλάδα. Στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση, συμμετείχαν ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ο Ιωάννης Εμίρης, Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank, ο Δημήτρης Κυπαρίσσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Optima Bank, ο Μάριος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της PwC και ο Θοδωρής Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζα Πειραιώς. Τον διάλογο συντόνισε ο δημοσιογράφος Άγγελος Κωβαίος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton, Βασίλης Καζάς, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη σημασία της σωστής αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και της προσαρμογής στις νέες ενεργειακές συνθήκες, προκειμένου να πετύχει η Ελλάδα τον οικονομικό της μετασχηματισμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως: «Είναι μια πρόκληση για όλους μας να εργαστούμε αρμονικά στο θέμα των δανείων ώστε να απορροφηθούν όλα τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, να μετασχηματιστεί η οικονομία αυξάνοντας τον πλούτο της χώρας, και να καταφέρουμε να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις της κρίσης ιδίως για τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας μας. O πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση δημιούργησαν καινούρια δεδομένα για τις επενδύσεις φέρνοντας στο προσκήνιο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Πολλά από τα επενδυτικά σχέδια που είχαν υποβληθεί χρειάζεται τώρα να αναθεωρηθούν, καθώς και να τεθούν άλλου είδους επενδυτικές προτεραιότητες από εκείνες που είχαν τεθεί 2 χρόνια πριν. Θα πρέπει οι επενδύσεις και οι χρηματοδοτήσεις από τις επιδοτήσεις να κατευθυνθούν σε θέματα που αφορούν στην αποθήκευση ενέργειας, καθώς και στις διασυνδέσεις. Όλα αυτά είναι ζητήματα σημαντικά που πρέπει να τα θέσουμε πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα, πολύ νωρίτερα από το 2023».

Από την πλευρά του, ο Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος της Grant Thornton, συμμετείχε στη συζήτηση που διοργάνωσε η διαΝΕΟσις σχετικά με το νέο της βιβλίο “10 Μεταρρυθμίσεις που Άλλαξαν Την Ελλάδα”, το οποίο παρουσιάζει και αναλύει την ιστορία δέκα σημαντικών -αλλά πολύ διαφορετικών μεταξύ τους- πολιτικών αλλαγών. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του Διευθυντή Περιεχομένου της διαΝΕΟσις, Θοδωρή Γεωργακόπουλου, συμμετείχαν, επίσης, ο Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο ΕΚΠΑ και δύο εκ των δέκα συγγραφέων του βιβλίου, η Κατερίνα Γαρδίκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και η Μάρω Μακριδή-Φερράρι, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιογλωσσολογίας στο ΕΚΠΑ.

O Πρόεδρος της Grant Thornton, Νικόλαος Καραμούζης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εκείνο που διαδραματίζει τον σημαντικότερο ρόλο ως προς την προώθηση και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων είναι η προσωπικότητα των πολιτικών ηγετών και οι περιορισμοί από εξωτερικούς παράγοντες. Οι προσωπικότητες δεν είναι μόνο καταλύτες εξελίξεων, είναι και οραματιστές. Ξεκινάνε μεταρρυθμίσεις δίνουν μάχη γι’ αυτές και υλοποιούν ένα όραμα. Χωρίς τον Χαρίλαο Τρικούπη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο ή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, παραδείγματος χάριν, δεν είμαι βέβαιος ότι η ένταξή μας στην ΕΟΚ, τότε, θα είχε επιτευχθεί. Για τους εξωτερικούς παράγοντες αυτό που παρατηρώ είναι ότι η χώρα, όταν αφέθηκε χωρίς κάποιας μορφής περιορισμό είτε δηλαδή από τη συμμετοχή της σ’ ένα σύστημα με υποχρεώσεις, είτε λόγω ανάγκης εξωτερικού δανεισμού για να χρηματοδοτήσει την οικονομία της, διολίσθαινε πάντα σε υψηλό πληθωρισμό, σε ελλείματα, σε αδυναμία να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις σήμερα, υπάρχουν τομείς στους οποίους έχει γίνει αρκετά μεγάλη πρόοδος και άλλοι στους οποίους υστερούμε. Οι τομείς στους οποίους θεωρώ ότι είναι πραγματικά αναγκαίο να υπάρξουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις τα επόμενα χρόνια είναι η δικαιοσύνη, ο αγροτικός τομέας, οι ελεγκτικές και εποπτικές αρχές, η ενέργεια, η πολιτική επενδύσεων και η ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα».

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το:

Τμήμα Marketing & Client Experience

T: 213 0990 995

Φ:210 72 12222

E: marketing@gr.gt.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο