Τη δέσμευση τους να στηρίξουν την προσπάθεια της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος να διεκδικήσει με επιτυχία τη διοργάνωση του 37ου Διεθνούς Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ένωσης Ομοσπονδιών Αρχιμαγείρων (WACS – World Association of Chefs Societies) το 2016 στην Αθήνα, εξέφρασαν το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και άλλοι φορείς κατά τη Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Athenaeum InterContinental και συντόνισε η ARTION Conferences & Events.
Στη συνάντηση οι φορείς εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να συνεισφέρουν έμπρακτα στην προσπάθεια της διεκδίκησης του διεθνούς συνεδρίου, καθώς η συγκεκριμένη διοργάνωση, που φιλοξενεί περί τους 500 συνέδρους, δεν έχει διεξαχθεί ποτέ σε ευρωπαϊκή πόλη της Μεσογείου και θα αποτελέσει την καλύτερη διαφήμιση για την Αθήνα, την Ελλάδα και τη μεσογειακή γαστρονομία και, παράλληλα, θα τονώσει οικονομικά τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. Στη Συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι για την επιτυχή διεκδίκηση της διοργάνωσης χρειάζεται να υπάρχει δυναμική ελληνική παρουσία κατά το 35ο Συνέδριο της WACS στη Daejeon της Κορέας (3 Μαΐου 2012), όπου θα γίνει η τελική επιλογή μεταξύ των τριών επικρατέστερων πόλεων (Αθήνας, Κων/πολης και Κέιπ Τάουν). Είναι απαραίτητο να συμπράξουν τόσο οι φορείς και οι επαγγελματίες του τουριστικού και γαστρονομικού κλάδου με την ηθική και οικονομική τους συμπαράσταση, όσο και οι Έλληνες με τη συμμετοχή τους στο συνέδριο.
Αισιόδοξοι για την επιτυχή διεκδίκηση εμφανίστηκαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γ. Νικητιάδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Λέσχης Αρχιμαγείρων, κ. Μ. Καρούμπας, καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Athens Convention Bureau, κ. Α. Γαληνός.
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Νικητιάδης, χαρακτήρισε ως πρόκληση την υποψηφιότητα της Αθήνας για τη χρονική περίοδο που διανύουμε, αλλά και για τη θεματική του Συνεδρίου, τη γαστρονομία, που αφορά ως αντικείμενο έναν ιδιαίτερα ελκυστικό αλλά συνάμα ανταγωνιστικό κλάδο. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει θετική κατάληξη στο τελικό στάδιο της διεκδίκησης. Ο κ. Νικητιάδης εμφανίστηκε σίγουρος για τη βελτίωση της εικόνας της Αθήνας στις διεθνείς τουριστικές αγορές μετά την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, και κάλεσε τους συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν το κύμα συμπάθειας που εκδηλώνεται παγκοσμίως για την Ελλάδα και να υπενθυμίσουν στη διεθνή γαστρονομική κοινότητα το μοναδικό πολιτιστικό πλούτο της.
Για να μπορέσει η υποψηφιότητα της Ελλάδας να είναι δυναμική και να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος, κ. Μίλτος Καρούμπας, προσκάλεσε τους φορείς να στηρίξουν έμπρακτα την ελληνική αποστολή και με μια «κοινή εθνική σημαία» να συστρατευθούν, για να φέρουν εις πέρας την μετάκληση του παγκόσμιου συνεδρίου της WACS στην Αθήνα. Ο κ. Καρούμπας τόνισε πως οι φορείς πρόκειται να αποτελέσουν τη «ραχοκοκαλιά» της συλλογικής αυτής προσπάθειας, μέσα από την οποία θα μπορέσει να προβληθεί ο πλούτος της ελληνικής γης, να διαδοθεί η ελληνική μεσογειακή διατροφή και να καθιερωθεί το «ελληνικό πρωινό» σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις του εξωτερικού.
Τη στήριξη του Athens Convention Bureau στην προσπάθεια διεκδίκησης του διεθνούς συνεδρίου τόνισε στη συνέχεια και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Α. Γαληνός, ο οποίος ανέφερε πως η Δημοτική Αρχή έχοντας αποδεχθεί την ευθύνη της απέναντι στην τοπική κοινωνία, είναι διατεθειμένη -όπως και στο προκριματικό στάδιο- να προμηθεύσει την Ομοσπονδία με υποστηρικτικό υλικό και να συμβάλει με κάθε τρόπο στην προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας.
Η κα Δ. Αμαραντίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας της ARTION Conferences & Events που ανέλαβε να συντάξει το φάκελο διεκδίκησης και να συντονίσει την ελληνική αποστολή, προσκάλεσε τους φορείς να επενδύσουν στην ελληνική αποστολή για τη διεκδίκηση του 37ου Συνεδρίου WACS επισημαίνοντας πως η πρόκληση για όλους είναι τα πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας. Η διοργάνωση θα συγκεντρώσει περισσότερους από 500 αναγνωρισμένους διεθνώς επαγγελματίες της γαστρονομίας και συνεπώς η ευκαιρία να προβληθεί η Ελλάδα, η γαστρονομία και ο τουρισμός της αναμένεται να είναι μοναδική σε κλίμακα. Η κα. Αμαραντίδου συνέχισε λέγοντας πως οι τρεις κλάδοι που μπορούν μέσα από σωστές κατευθύνσεις και ενέργειες να δώσουν ώθηση για οικονομική ανάπτυξη, και να διευκολύνουν τη χώρα μας, ώστε να διαφύγει την κρίση, αφορούν στον τουρισμό της, τη συνεδριακή δυναμική της, καθώς και στον πρωτογενή τομέα της αγροτικής οικονομίας.
Στη Συνάντηση συμμετείχαν, επιπλέον, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος κ. Α. Σκούρας, η Γενική Διευθύντρια Προβολής του ΕΟΤ, κα Δέδε, ο Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Χονδρογιάννης, ο Πρόεδρος του International Chamber of Commerce HELLAS, κ. Βερνίκος, το μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κα Τετράδη, η Διευθύντρια του HAPCO, κα Μαστρονικολή, οι εκπρόσωποι του HATTA, κ. Λ. Τσιλίδης (Αντιπρόεδρος) και κ. Β. Κοντός (μέλος Δ.Σ.), η Area Manager του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κα Ρωμανίδου, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής, κ. Α. Βασιλικός και η υπεύθυνη Διεύθυνσης και Γραφείου Τύπου της Ένωσης, κα. Φαληρέα, καθώς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων.