Τα νέα των μελών μας

Artion Conferences & Events: Σημαντικές εξελίξεις για τις εμπορευματικές μεταφορές και τα logistics στο 4ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Τεχνολογιών (ECITL)

Το σημαντικό ρόλο μιας πλήρως διαλειτουργικής και «ευφυούς» μεταφοράς υπογράμμισε το 4ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Τεχνολογιών στο χώρο των εμπορευματικών Μεταφορών και Logistics (ECITL), το οποίο διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών (ΙΜΕΤ) στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, στο οποίο η παρουσία της ΕΕ υπήρξε σημαντική και συμμετείχαν σύνεδροι από όλο τον κόσμο – από Κίνα μέχρι Αμερική, επισημάνθηκε πως στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών διαμορφώνεται σταδιακά μία κοινά αποδεκτή, πανευρωπαϊκή «αρχιτεκτονική» για την ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών. Πρόκειται στην ουσία για μια κοινή «γλώσσα» επικοινωνίας που διευκολύνει τις συναλλαγές και τη λειτουργία του τομέα, και ενισχύει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των διάφορων συστημάτων και τεχνολογιών με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους και την ευρύτερη (παγκόσμια) εφαρμογή.

Το συνέδριο ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της λειτουργίας των λεγόμενων Container Security Devices (CSD), οι οποίες αναμένεται στο άμεσο μέλλον να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της θέσης, της κατάστασης του περιεχομένου και του κατά πόσο ανοίχτηκαν (και παραβιάστηκαν) ή όχι τα εμπορευματοκιβώτια (containers) κατά τη διάρκεια μεγάλων μετακινήσεων από το ένα άκρο της γης στο άλλο.

«Πράσινες Λωρίδες» διέλευσης
Παράλληλα, αναδείχθηκε η ανάγκη να καθιερωθούν οι λεγόμενες «πράσινες λωρίδες» διέλευσης στα τελωνεία, δηλαδή η επίτευξη μιας ελεύθερης (χωρίς φυσικό έλεγχο) διέλευσης των containers που είναι εξοπλισμένα με τις τεχνολογικές αυτές συσκευές (CSD). Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο διάλογος με τις τελωνειακές αρχές μεγάλων χωρών του κόσμου (Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, Κίνα, Βέλγιο, κ.α.) και την ΕΕ (DG TAXUD, Γενική Διεύθυνση Φορολογικής και Τελωνειακής Ένωσης), με σκοπό οι «πράσινες λωρίδες» να  επεκταθούν και να καθιερωθούν στο μέλλον σε όλα τα τελωνεία.

Ειδικές πλατφόρμες στο internet
Η σημασία της χρήσης του internet στις υπηρεσίες των εμπορευματικών μεταφορών και των logistics υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσιάστηκε μια σειρά από εξειδικευμένες διαδικτυακές «πλατφόρμες παροχής πληροφοριών και διάδρασης» οι οποίες σύντομα αναμένεται να μπουν σε γενική εφαρμογή. Οι συνεργατικές αυτές πλατφόρμες θα διευκολύνουν όσους ασχολούνται με τις μεταφορές στην α) παρακολούθηση των φορτίων, β) εύρεση φορτίων επιστροφής και αξιοποίηση των κενών φορτηγών, γ) ανταλλαγή εγγράφων μεταφοράς με τις αρχές και άλλους εμπλεκομένους φορείς και δ) εκμετάλλευση άλλων γενικών υπηρεσιών όπως τιμολόγηση, ειδικά λογισμικά, κλπ.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε μια σειρά από καινοτομίες και ερευνητικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς των εμπορευματικών μεταφορών όπως: τεχνολογίες παρακολούθησης ειδικών και «επικίνδυνων» φορτίων, τεχνολογίες βελτιστοποίησης της δρομολόγησης οχημάτων διανομών, νέες μορφές επιχειρηματικών σχημάτων και τρόποι δράσης για τη μεταφορά των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην πράξη.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2011 στο ξενοδοχείο THE MET στη Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι σύνεδροι, επίσης, για την επίσκεψη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την επίδειξη του ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης και ελέγχου του Τερματικού Σταθμού των Containers (ΣΕΜΠΟ του ΟΛΘ), ενός καινοτόμου συστήματος που αναπτύχθηκε από ελληνική εταιρεία, αποτελώντας ένα ιδιαίτερα πετυχημένο παράδειγμα μεταφοράς της έρευνας στην πράξη.

Τοπικός διοργανωτής φορέας του Συνεδρίου ήταν το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/ ΕΚΕΤΑ) με συνδιοργανωτή το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών University of Applied Sciences Vorarlberg GmbH (FHV) της Αυστρίας και σε συνεργασία με τις Γενικές Διευθύνσεις Μεταφορών (MOVE) και ‘Ερευνας (RTD) της ΕΕ. Το Συνέδριο είχε την παράλληλη υποστήριξη από διάφορα ανεξάρτητα Ευρωπαϊκά προγράμματα (Logistics for Life, e-Freight, CASSANDRA, EURIDICE, INTEGRITY, SMART-CM, κ.α.).

Το συντονισμό της διοργάνωσης επιμελήθηκε η εταιρεία ARTION Conferences & Events, ενώ το συνέδριο στήριξαν έμπρακτα οι χορηγοί επικοινωνίας: εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ, τα περιοδικά Logistics & Management, Car & Track και το portal Supply Chain World. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο