Τα νέα των μελών μας

Artion Conferences & Events: Οι πρώτες επιχειρήσεις οργανικών ηλεκτρονικών στην Ελλάδα

Περισσότερες από δεκαπέντε ελληνικές εταιρείες δημιουργούν στην Ελλάδα συστάδα (cluster) προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στον πολλά υποσχόμενο τομέα της Νανοτεχνολογίας, τα οργανικά ηλεκτρονικά.

Τα οργανικά ηλεκτρονικά (organic electronics) έχουν μπει ήδη στη ζωή μας μέσα από μια σειρά νέων προϊόντων όπως τις εύκαμπτες οθόνες τηλεοράσεων και κινητών, τα έξυπνα υφάσματα και το ηλεκτρονικό χαρτί.

Ήδη στην Ευρώπη έχουν συσταθεί περισσότερες από 20 επιχειρήσεις που αξιοποιούν εμπορικά την ερευνητική καινοτομία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει στον αναπτυσσόμενο τομέα είναι ότι στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020 όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dr L Janssen προτείνεται να χρηματοδοτηθεί η έρευνα σε όλη την ΕΕ με 80 δις ευρώ.

«Η αγορά των Νανοτεχνολογικών προϊόντων μέχρι το 2015 αναμένεται σε παγκόσμιο επίπεδο να ξεπερασει το 1,1 τρις δολλάρια» εξήγησε μιλώντας στη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε  στο Ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλλάς ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2012 και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Ήδη μέσω του προγράμματος RoleMak που χρηματοδοτείται από το 7ο Πλαίσιο Στήριξης με 2.74 εκατομμύρια ευρώ δημιουργούνται στην Ελλάδα καινοτόμα προϊόντα από οργανικά ηλεκτρονικά όπως «έξυπνα υφάσματα», νέας γενιάς φωτοβολταϊκά και νανοιατρικά προϊόντα. Υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι αξιοποιώντας τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις αλλά και την παραγόμενη γνώση από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα μπορούν να δημιουργηθούν μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις στην  Κεντρική Μακεδονία, ενώ ο καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ Γιώργος Χατζηϊωάννου σημείωσε πως «μπορούν να αξιοποιηθούν και εμπορικά οι πατέντες που κατοχυρώνουν οι ερευνητικοί φορείς». Σε αυτή την προσπάθεια αρωγός δήλωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος παρευρέθηκε και μίλησε στην εκδήλωση.

NANOTEXNOLOGY 2012

«Η Helexpo ΔΕΘ στηρίζει την εκπαίδευση και βοηθά στη σύνδεση μεταξύ έρευνας και επιχειρηματικότητας. Γι’ αυτό και συνδιοργανώνει το Πολυγεγονός NANOTEXNOLOGY 2012 που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά φέτος στις εγκαταστάσεις του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου» εξήγησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Helexpo A.E. Πάρις Μαυρίδης. 

«Από τις 30 Ιουνίου μέχρι και τις 7 Ιουλίου πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη το 6ο Διεθνές Θερινό Σχολείο με τρεις διαφορετικούς γνωστικούς τομείς. Φέτος η συμμετοχή όχι μόνο φοιτητών, αλλά μεταπτυχιακών, ερευνητών και καθηγητών απ’ όλο τον κόσμο αναμένεται να ξεπεράσει τους 100. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν: Από τις 2-5 Ιουλίου το 5ο Διεθνές Συμπόσιο Εύκαμπτων Οργανικών Ηλεκτρονικών και το 9ο Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογιών (3-6 Ιουλίου). Για δεύτερη επίσης χρονιά θα οργανωθεί διεθνής έκθεση Νανοτεχνολογικών προϊόντων όπου θα αναδειχθούν όλα τα πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα. Οι συμμετοχές ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων σε αυτό το κομμάτι φέτος αναμένεται να είναι αυξημένες».   

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο