Συνέδρια

SETE Conference 2021: GREEK TOURISM: “Coming Back. Planning Forward” #somePLANdifferent

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο του ΣΕΤΕ “Greek Tourism: Coming Back – Planning Forward

Από την αυτοσχέδια ανάπτυξη, στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό με τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων μερών, η αναγκαία συνθήκη για την επόμενη μέρα

Με την προσοχή στραμμένη στην επάνοδο του ελληνικού τουρισμού και με κεντρικό μήνυμα “Greek Tourism: Coming Back – Planning Forward” το online συνέδριο του ΣΕΤΕ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021, έθεσε τις κατευθυντήριες γραμμές και σκιαγράφησε το πλαίσιο που θα καθορίσει τη μετάβαση του ελληνικού τουρισμού στην επόμενη μέρα.

Το συνέδριο προλόγισαν οι κ.κ. Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος ΣΕΤΕ και Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Τουρισμού σε μια διαδραστική συζήτηση.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, τόνισε ότι: «Ο τουρισμός απέδειξε για μια ακόμα φορά, στις πλέον δύσκολες συνθήκες, τη μέγιστη συμβολή του στην εθνική οικονομία. Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η δέσμευση όλων των εμπλεκομένων είναι απαραίτητη, κι αυτό είναι ακριβώς το σημείο όπου όλοι μαζί, ιδιωτικός τομέας, κεντρική κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η στιγμή που ο ελληνικός τουρισμός θα στραφεί από την αυτοσχέδια ανάπτυξη σε έναν πιο προσεκτικό, στοχευμένο και ουσιαστικό τρόπο εργασίας και ευελπιστούμε ότι η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ «Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δράσης» θα θέσει τις βάσεις για εκτενή διαβούλευση και συζήτηση. Για να επανέλθουμε καλύτεροι πρέπει να σκεφτούμε, να μάθουμε, να σχεδιάσουμε το μέλλον με καθαρό μυαλό και ταπεινότητα. Με συνέργειες και συμπράξεις μπορούμε να διαμορφώσουμε την ατζέντα για την πραγματική μεταμόρφωση του τουρισμού και μετάβαση στην επόμενη μέρα».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε: «Η κυβέρνηση αυτή έχει πολιτικά αποποινικοποιήσει το κέρδος και το επιχειρείν, έχει θέσει στο επίκεντρο την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Οι επενδύσεις δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, φέρνουν έσοδα, επιστρέφοντας μέρος του μερίσματος στην ελληνική κοινωνία. Έχω ήδη υπογράψει τα τεχνικά δελτία που αναλογούν σε 320 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και τα οποία θα διατεθούν για τη στήριξη του τουρισμού, την τουριστική ανάπτυξη, την εκπαίδευση την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, την ψηφιοποίηση, το τουριστικό μητρώο και άλλες δράσεις. Θα κινηθούμε με τάχιστες διαδικασίες ώστε να είμαστε εντός χρόνου για την απορρόφηση των κονδυλίων και να ξεχωρίσουμε εκείνα τα έργα που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε ήδη ένα καθαρό πλαίσιο της διαδικασίας, με οργανωμένες δομές και μαζί θέλουμε να χαράξουμε μαζί μια κοινή στρατηγική, για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη».

Δείτε το σχετικό video εδώ.

Στη συνέχεια, μια σειρά ξεχωριστών και εξειδικευμένων τοποθετήσεων και ομιλιών εστίασαν στις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να υιοθετήσει ο ελληνικός τουρισμός, ώστε ο σχεδιασμός να περάσει πλέον στο στάδιο της υλοποίησης. Ειδικότερα:

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita, ανέδειξε την αξία της διασύνδεσης του τουρισμού με τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας σημειώνοντας πως: «Ο τουρισμός και η ελληνική βιομηχανία είναι δύο κλάδοι όχι απλώς μη ανταγωνιστικοί μεταξύ τους, αλλά συμπληρωματικοί. Από τη μία, η βιομηχανία κερδίζει καταναλωτές που φέρνει στη χώρα ο τουρισμός και επωφελείται από την αγοραστική δύναμη των απασχολούμενων σε αυτόν. Από την άλλη, ο τουριστικός κλάδος, χάρη στα προϊόντα της βιομηχανίας μας, προσφέρει μια ολοκληρωμένη, μοναδική “ελληνική” εμπειρία στους επισκέπτες. Έχουμε, συνεπώς, κάθε λόγο να δουλεύουμε μαζί, για να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο, ακόμη πιο στέρεα».

«Είναι χαρά μας να μοιραζόμαστε με το κοινό του ΣΕΤΕ τα insights των τελευταίων τάσεων και προκλήσεων που αφορούν και ενισχύουν τον παγκόσμιο τουρισμό. Όπως είναι αναμενόμενο, όλοι μας αναζητάμε τη σταθερότητα σε αυτό το τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον, ωστόσο το 2021 ο ελληνικός τουριστικός τομέας πραγματοποίησε πραγματικά σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να παρακολουθούν και να ακολουθούν τις τάσεις της τουριστικής βιομηχανίας αναπτύσσοντας λύσεις με τις οποίες θα διασφαλίζεται ότι συμβάλλουν προς την ουσιαστική βιώσιμη ανάπτυξη και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των διαφορετικών κοινών στόχος», συμπλήρωσε από πλευράς του ο Peter Jordan, Head of Insights της TOPOSOPHY.

Οι κ.κ. Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ, και Άρης Ίκκος, Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ, παρουσίασαν τη μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δράσης», που εκπονήθηκε από την κοινοπραξία εταιρειών Deloitte – Remaco για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ, με τον Ηλία Κικίλια να δηλώνει: «Στο επίκεντρο της μελέτης “Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δράσης” τέθηκε η έννοια του «προορισμού», ως θεμελιακή μονάδα ανάλυσης, σχεδιασμού, χάραξης και υλοποίησης πολιτικής, άσκησης διακυβέρνησης, διαχείρισης και marketing, που δεν ταυτίζεται υποχρεωτικά με διοικητικά όρια. Η επιλογή αυτή αποτελεί και την πρωταρχική καινοτομία του έργου μας. Κύριο μήνυμα είναι ότι ο κάθε προορισμός έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τη δική του μοναδική αλυσίδα αξίας και εμπειριών, τη δική του αναπτυξιακή διαδρομή με όρους βιωσιμότητας, ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας. Αλλά υπό τις προϋποθέσεις επάρκειας και καταλληλότητας των δημοσίων υποδομών, τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης ως προς τον σχεδιασμό, συντονισμένης κι αποτελεσματικής διακυβέρνησης και ουσιαστικής συνεργασίας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα» και τον Άρη Ίκκο να συμπληρώνει πως «Τα προηγούμενα εθνικά σχέδια για τον τουρισμό προσδιόριζαν το «τι;» προϊόντα πρέπει να αναπτυχθούν. Αυτή η μελέτη προχωράει στο «πώς;» θα αναπτυχθούν. Για το λόγο αυτό επιλέξαμε συγκεκριμένους προορισμούς και προσδιορίσαμε ποια προϊόντα μπορεί να αναπτύξει ο κάθε προορισμός και σε ποιες αγορές να απευθυνθεί, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανάπτυξη του τουρισμού προς το 2030, απαιτεί δημιουργία σύνθετων, και όχι μονοθεματικών, προϊόντων και υπηρεσιών, που θα επιτρέπουν στους τουρίστες να αποκτήσουν τις εμπειρίες που αποζητούν. Με τα νέα αυτά προϊόντα θα είναι εφικτή η περαιτέρω διείσδυση σε εδραιωμένες και ώριμες αγορές, καθώς και η ανάπτυξη long-haul αγορών στη μετά Covid εποχή».

«Τον τελευταίο χρόνο παρατηρούμε πως η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι περισσότερο έντονη από ποτέ. Όλοι μαζί χτίζουμε μια δυναμική, συζητάμε για τις προκλήσεις, μοιραζόμαστε λύσεις και εργαζόμαστε για να μετατρέψουμε ορισμένους από τους μεγαλύτερους κινδύνους σε ευκαιρίες για ανάκαμψη και αναγέννηση. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα και είναι βέβαιο ότι χρειαζόμαστε ολοένα και περισσότερους προορισμούς και επιχειρήσεις να ενώσουν δυνάμεις για να συμβεί αυτό. Όμως, είναι μια εξαιρετική αρχή, που με κάνει να ατενίζω με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον και να οραματίζομαι πως το επόμενο κεφάλαιο του τουρισμού θα μπορούσε να έχει μια πολύ θετική εξέλιξη», σχολίασε ο Jeremy Smith, Co-Founder, Tourism Declares a Climate Emergency, με αφορμή την πρόσφατη διακήρυξη της Γλασκώβης για την κλιματική αλλαγή και τη μετάβαση του τουρισμού στην εποχή του EU GreenDeal.

O Antonio Barreca, General Manager, Italian Association of Travel and Tourism Industry, δίνοντας αρχικά την εικόνα με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα, αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή του εμβολιασμού στην περαιτέρω ανάπτυξη και επάνοδο του παγκόσμιου τουρισμού, ενώ παράλληλα εστίασε στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο τομέας στο μέλλον και που απαιτούν αλλαγή στρατηγικής, διαφοροποίηση προϊόντων, εστίαση σε διαχείριση προορισμών, καθώς και ανάδειξη λιγότερο τουριστικά δημοφιλών περιοχών.

Η Linda Pereira, Entrepreneur, International Consultant, Speaker, Trainer & Meeting Industry Expert, εστιάζοντας στις προκλήσεις, ευκαιρίες και καινοτόμες πρακτικές στην αγορά του MICEστη μετά-Covidεποχή, υπογράμμισε πως: «Δεν μπορεί τίποτα να αλλάξει τον κόσμο πιο πολύ από έναν πόλεμο ή μια πανδημία. Η πανδημία του COVID λειτούργησε ως μια γιγαντιαία ώθηση που μας μετέφερε πέντε χρόνια μπροστά στο μέλλον, χωρίς όμως να μας δώσει την πολυτέλεια να επεξεργαστούμε όλη αυτή τη μετάβαση. Και έτσι βρεθήκαμε στο σημείο εκείνο που πηγαίναμε ούτως ή άλλως. 2 χρόνια μετά, έχουμε έναν κόσμο με ψηφιακούς μετανάστες «ενάντια» σε ψηφιακούς ντόπιους, όπου και οι 2 δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να συγκεντρώσουμε τα καλύτερα και των δύο για να επιτύχουμε την αριστεία! Φέρτε λοιπόν το μέλλον … είμαστε έτοιμοι!».

Ο Miguel Angel Pérez, Brands & Markets Director, Visit Valencia, παρουσίασε το παράδειγμα της Βαλένθια και δήλωσε πως «Η Βαλένθια, η επόμενη Smart Tourism European Capital, θριαμβεύει στον τομέα της τεχνολογίας και της διαχείρισης δεδομένων. Μέσω του Smart Date Tourism System, παρακολουθούμε την αεροπλοΐα, τη διαμονή και τη συμπεριφορά των τουριστών, κάτι που μας επιτρέπει να έχουμε μια έξυπνη διαχείριση των επισκεπτών μας. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε νέα εργαλεία για να ενδυναμώσουμε τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις μας και να τις βοηθήσουμε να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δείξουμε τις πρακτικές μας στο Συνέδριο του ΣΕΤΕ στην Ελλάδα».

Την παρουσίαση του φετινού συνεδρίου του ΣΕΤΕ ανέλαβε η δημοσιογράφος Έλενα Παπαδημητρίου.

Δείτε εδώ το σχετικό video με τα Closing Remarks του Συνεδρίου.

ΕΙΣΟΔΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο