Θέσεις ΣΕΤE

Επιστολή ΣΕΤΕ σχετικά με τον εφαρμοστέο συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες των ξενοδοχείων

Προς τον

Κύριο Γιώργο Πιτσιλή

Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Αθήνα, 19 Μαΐου 2019

Θέμα: Εφαρμοστέος συντελεστής ΦΠΑ στις υπηρεσίες των ξενοδοχείων

Κύριε Διοικητά,

Σχετικά με την κατανομή των ποσοστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο που προβλέπεται στη με αριθμό Ε 2083 εγκύκλιο της ΑΑΔΕ με θέμα «Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 121 του ν.4611/2019 (Α΄ 73), αναφορικά με την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες», θα θέλαμε να προτείνουμε τα εξής:

Καταρχάς, η τροποποίηση των συντελεστών που προβλέπονταν στη με αριθμό 1161/2015 ΠΟΛ ήταν επιβεβλημένη λόγω της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στον οποίο υπάγεται η εστίαση.

Σωστή είναι η πρόβλεψη που γίνεται για τη διαμονή με πρωινό που, όπως και η διαμονή με ημιδιατροφή (half board), επηρεάζει το σύνολο των χαμηλής κατηγορίας – μικρής δυναμικότητας καταλυμάτων, τα οποία χρειάζονται και τη μεγαλύτερη στήριξη.

Αναφορικά με τους συντελεστές για την διαμονή με ημιδιατροφή (half board) και τη διαμονή με πλήρη διατροφή (full board), προτείνουμε να γίνει και ρητή αναφορά στην εγκύκλιο πως η συγκεκριμένη κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ ισχύει σε περίπτωση που το πακέτο, πέραν της διαμονής, του πρωινού και του φαγητού, περιλαμβάνει και κατανάλωση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση όλη η τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή (13%).

Κατά τα λοιπά σχετικά με τον συντελεστή που ισχύει για το all inclusive θεωρούμε πως θα πρέπει και για αυτόν να ισχύσει ανάλογη μείωση.

Προτείνουμε, λοιπόν, στον κανονικό συντελεστή να υπάγεται το 20% της ενιαίας τιμής (αντί για 30% που προβλεπόταν με βάση την προηγούμενη με αριθμό 1161/2015 ΠΟΛ και για 25% που αναφέρεται στη με αριθμό 2083 εγκύκλιο) και το 80% να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή.

Νομίζουμε πως η συγκεκριμένη λύση είναι και αυτή που ανταποκρίνεται περισσότερο στην πραγματική κατανομή της αξίας της παροχής.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Ρέτσος

Πρόεδρος ΔΣ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο