Θέσεις ΣΕΤE

Επιστολή ΣΕΤΕ σχετικά με τις αναδρομικές χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ

Προς τον

Κύριο Κωστή Χατζηδάκη

Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Κοινοποίηση: Κύριο Νίκο Ταγαρά, Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2020

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με τις Υπουργικές Αποφάσεις:

ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/76979/4917 (ΦΕΚ 3373/31_08_2019): Καθορισμός Χρεώσεων Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων ανά κατηγορία καταναλωτών,

ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/108553/2053 (22_11_2019): Διαδικασία Αναδρομικής Εκκαθάρισης Χρεώσεων Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ),

ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/74949/926 (ΦΕΚ 3152/30_07_2020): Διαδικασία Υπαγωγής Δικαιούχων σε Κατηγορίες Μειωμένων Χρεώσεων Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), 

ο ξενοδοχειακός κλάδος της χώρας θα επιβαρυνθεί με υπέρογκα αναδρομικά κόστη ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019 και 2020 με εκτιμώμενη άμεση αύξηση κόστους ηλεκτρικής ενέργειας έως και 10%, σε μια περίοδο που ο τουρισμός έχει καταρρεύσει και μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων παραμένουν κλειστά ενώ τα υπόλοιπα υπολειτουργούν συχνά με οικονομική ζημιά.

Θέλουμε να λάβετε υπ’ όψη ότι  δεν υπήρξε ανάλογη ενημέρωση των επιχειρήσεων και στις οικονομικές συνθήκες που διέρχεται η τουριστική δραστηριότητα οποιαδήποτε νέα οικονομική  επιβάρυνση θα είναι αναπάντεχη και αδικαιολόγητη.

Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις, η ανάκαμψη του τουρισμού στα προ-πανδημίας επίπεδα αναμένεται να διαρκέσει 4-5 χρόνια στην καλύτερη περίπτωση. Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων δεν είναι ενημερωμένη για την εν λόγω υποχρέωση ενώ ο μηχανισμός δυνατότητας μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ είναι αμφίβολο ότι μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τον κλάδο.

Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε να επανεξετάσετε τις προαναφερθείσες Υπουργικές Αποφάσεις και να εξαιρέσετε τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από την αναπροσαρμογή της Χρέωσης Βάσης (ΧΒ) ΕΤΜΕΑΡ.

Σε περίπτωση που εξαντλώντας όλες τις νομικές δυνατότητες για αναστολή των χρεώσεων λόγω των ειδικών οικονομικών συνθηκών, κάτι τέτοιο δεν είναι νομοθετικά εφικτό, παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα οι εν λόγω χρεώσεις να κατανεμηθούν σε βάθος πενταετίας (δηλαδή στα έτη 2021 – 2025) με αντίστοιχη αναπροσαρμογή της ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/108553/2053 (22_11_2019)[1] προκειμένου να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις και να υπάρξει η δυνατότητα να λάβουν υπόψη τους την σχετική δαπάνη στον οικονομικό τους προγραμματισμό, ώστε να μπορέσουν έστω και με δυσκολία να ανταποκριθούν στην σχετική υποχρέωση.

Με εκτίμηση,

 

Γιάννης Ρέτσος

Πρόεδρος ΔΣ

 

 

 

 

 

[1]    άρθρο 5 σημείο 3 όπου αναφέρεται ότι για τις κατηγορίες του παρόντος άρθρου, σε περίπτωση που το ποσό που αναλογεί στην «Εκκαθάριση ΕΤΜΕΑΡ» είναι χρεωστικό, θα μπορεί να χρεωθεί από τους Προμηθευτές στον υπόχρεο καταναλωτή είτε εφάπαξ είτε σε 6 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο