Θέσεις ΣΕΤE

Επιστολή ΣΕΤΕ σχετικά με την πληρωμή των κατ΄ εξαίρεση λειτουργούντων τουριστικών καταλυμάτων

Προς τον
Κύριο Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Οικονομικών

Kοιν. Κύριο Χάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού

          Κύριο Απόστολο Βεσυρόπουλο, Υφυπουργό Οικονομικών

 

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2020

Θέμα: Πληρωμή των κατ΄ εξαίρεση λειτουργούντων τουριστικών καταλυμάτων

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 

Σύμφωνα με την με αριθμό 11677 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 3073/23.7.2020), η οποία εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 72 της από 13.4.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (A 84), προβλέφθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των κατ’ εξαίρεση λειτουργούντων τουριστικών καταλυμάτων, των τουριστικών καταλυμάτων, δηλαδή, που παρέμειναν κατ΄ εξαίρεση ανοικτά, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. 

Δυστυχώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν προβλέφθηκε ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή που ισχύει για τα τουριστικά καταλύματα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» (άρθρο 80 του ν.4722) και στη συνέχεια και για τα ξενοδοχεία που μισθώθηκαν για τη διαμονή κρουσμάτων COVID-19 (άρθρο 36 ν.4753/2020), για την πληρωμή των οποίων δεν απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από τα χρήματα που έχουν λαμβάνειν οι ανωτέρω επιχειρήσεις να αφαιρούνται ρυθμισμένες προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ οφειλές ή ακόμα και άλλες μη ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) και τελικά να μην εισπράττουν το οποιοδήποτε ποσό. 

Σημειώνεται πως την τρέχουσα περίοδο, εν μέσω του δεύτερου lockdown, με τα ξενοδοχεία να μην έχουν αντικείμενο δραστηριότητας λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσεις, οι επιχειρήσεις έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη τα ανωτέρω χρήματα για να πληρώσουν Δώρο Χριστουγέννων και άδειες στο προσωπικό τους, να εξοφλήσουν τους προμηθευτές τους κλπ. 

Παρακαλούμε, λοιπόν, να προχωρήσετε και για τη διαδικασία πληρωμής των κατ΄ εξαίρεση λειτουργούντων ξενοδοχείων σε νομοθέτηση ρύθμισης αντίστοιχης με αυτές των άρθρο 80 του ν.4722 και 36 ν.4753/2020, καθώς επίσης να προβείτε στις όποιες τυχόν απαραίτητες τεχνικής φύσεως προσαρμογές στα πληροφοριακά συστήματα, προκειμένου να μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες να διακρίνουν το ειδικό καθεστώς στο οποίο εντάσσονται όλες οι παραπάνω πληρωμές, ώστε να μην προβαίνουν σε συμψηφισμό με άλλες οφειλές.

Με εκτίμηση, 

 

Γιάννης Ρέτσος
Πρόεδρος ΔΣ

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο