Θέσεις ΣΕΤE

Eπιστολή ΣΕΤΕ σχετικά με παραχώρηση της απλής χρήσης του αιγιαλού σε όμορες επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων

Προς τον κ.

Απόστολο Βεσυρόπουλο, Υφυπουργό Οικονομικών

 

Κοινοποίηση κ.κ.

Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών

Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

 

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

 Κύριε Υφυπουργέ,

 Ένα ζήτημα που έχουμε συζητήσει κατά το παρελθόν και χρήζει επίλυσης αφορά στην ανάγκη αναθεώρησης πολλών εκ των ρυθμίσεων του ν.4607/2019 (σε τροποποίηση του ν.2971/2001), που δυσχεραίνουν και σε πολλές περιπτώσεις καθιστούν ακόμα και αδύνατη τη χρήση του χώρου του αιγιαλού από τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Καθώς αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να τεθεί σε διαβούλευση σχετικό νομοσχέδιο, υπενθυμίζουμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας προκειμένου να καταθέσουμε συνολικά τις προτάσεις μας, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα είναι μείζονος σημασίας για τον τουριστικό τομέα.

Ανάμεσα στα θέματα που θα πρέπει να προβλεφθούν και να επιλυθούν είναι και η παροχή της δυνατότητας της απλής χρήσης του αιγιαλού στα όμορα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα (υποπερ.γγ της περ.β της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν.4276/2014).

Με το άρθρο 20 του ν.4690/2020 δόθηκε μια προσωρινή λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς προβλέφθηκε πως «1. Μέχρι τις 31.10.2020, στα όμορα προς τον αιγιαλό και την παραλία, λιμνοθάλασσα, λίμνη ή πλεύσιμο ποταμό, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια διαμερίσματα της υποπερ. γγ΄ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α΄ 155), τα οποία λειτουργούν νόμιμα, μπορεί να παραχωρείται με αντάλλαγμα η απλή χρήση αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης, χωρίς δημοπρασία, τηρουμένων των περιορισμών και προϋποθέσεων των παρ. 3, 4, 5 περ. α΄, 6, 7, 8, 9, 10, 11 και 12 του άρθρου 13 του ν. 2971/2001 (Α΄ 285).»

Επειδή οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν τον προγραμματισμό τους για την επόμενη σαιζόν, η οποία τονίζουμε πως θα καθορίσει εν πολλοίς και την επιβίωσή τους, θα πρέπει, μέχρι να επιλυθεί οριστικά το συγκεκριμένο ζήτημα, η ανωτέρω ρύθμιση να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι την 31.10.2021.

Με εκτίμηση,

 

Γιάννης Ρέτσος

Πρόεδρος ΔΣ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο