Θέσεις ΣΕΤE

Επιστολή ΣΕΤΕ που αφορά στο Καθεστώς Μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ

Προς τον

Κύριο Κωνσταντίνο Σκρέκα

Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Κοινοποίηση: Κύριο Άκη Σκέρτσο, Υπουργό Επικρατείας

                       Κύριο Γιάννη Μπρατάκο, Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό

                       Κύριο Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Τουρισμού                

Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2022

 

Θέμα: Σχετικά με το Καθεστώς Μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ 

Κύριε Υπουργέ,  

Με τον Ν. 4342/2015, άρ. 10 και 11, οι μεγάλες επιχειρήσεις όφειλαν να προχωρήσουν σε ενεργειακό έλεγχο και να υποβάλουν τα σχετικά έγγραφα έως την 31/5/2019, ημερομηνία η οποία παρατάθηκε έως 30/9/2019. Σύμφωνα με το άρ. 16, παρ. 2 του Ν. 3152/2020, η παραπάνω διαδικασία αποτελεί προϋπόθεση, ώστε οι μεγάλες επιχειρήσεις να μπορούν να υπαχθούν στο Καθεστώς Μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ. Επιπλέον, το άρθρο 9 του Ν. 4843/2021 (τροποποίηση του άρθρου 10 του Ν. 4342/2015) αναφέρει στην παρ. 10: «Οι επιχειρήσεις που δεν είναι ΜΜΕ υποβάλλονται σε ενεργειακό έλεγχο, που διεξάγεται ανά τετραετία με ανεξάρτητο και οικονομικώς αποδοτικό τρόπο, βάσει των ελάχιστων κριτηρίων που ορίζονται στο Παράρτημα VΙ, από ενεργειακούς ελεγκτές». Τους δίνει ακόμα και τη δυνατότητα να εξαιρούνται από τις απαιτήσεις της παρ. 10, «αν εφαρμόζουν σύστημα ενεργειακής διαχείρισης πιστοποιημένο από ανεξάρτητο φορέα, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ISO 50001, και το εν λόγω σύστημα διαχείρισης περιλαμβάνει ενεργειακό έλεγχο βάσει των ελάχιστων κριτηρίων που ορίζονται στο Παράρτημα VΙ». 

Στην πράξη, υπάρχουν σήμερα επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού, που είτε από άγνοια των νέων διατάξεων, είτε από αμέλεια, δεν έχουν ανταποκριθεί στην απαίτηση του Ν. 4342/2015 περί υποχρέωσης ενεργειακού ελέγχου. Το σίγουρο είναι ότι καμία από αυτές τις επιχειρήσεις δεν μπορούσε να προβλέψει ό,τι ακολούθησε το 2021-2022 με την πανδημία και ακόμα περισσότερο την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την πανδημία και βιώνουμε έως σήμερα. Κάποιες επίσης από αυτές, χάνοντας την αρχική προθεσμία, ξεκίνησαν τη διαδικασία για να ανταποκριθούν στην απαίτηση του νόμου περί ενεργειακού ελέγχου, η διετία όμως της πανδημίας ανέστειλε κάθε παρόμοια διαδικασία, αφού η λειτουργία τους προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις της επιβίωσης.

Δεδομένου ότι σήμερα τα υπέρογκα ενεργειακά κόστη, παρά τις προσπάθειες ελάφρυνσης που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση, αποτελούν ένα επιπλέον βάρος για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να επανέλθουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ζητάμε να εξετάσετε μία επιπλέον πίστωση χρόνου, έως 31 Μαρτίου 2023, προκειμένου οι μεγάλες επιχειρήσεις που δεν το έχουν κάνει, να υποβάλλουν τον ενεργειακό έλεγχο σύμφωνα πλέον με τα οριζόμενα του Ν.  4843/2021 με τα στοιχεία του 2021, χωρίς άλλες κυρώσεις. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουν να τύχουν και του ευεργετήματος του ειδικού καθεστώτος μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, ειδικά σ’ έναν χειμώνα που θα είναι γεμάτος προκλήσεις. 

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. 

Με εκτίμηση, 

Γιάννης Ρέτσος                                                                  

Πρόεδρος ΔΣ         

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο