Θέσεις ΣΕΤE

Ένταξη επιπλέον κωδικών ΚΑΔ στη λίστα των κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού

Προς τον

Κύριο Θάνο Πετραλιά, Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής

 

Κοινοποίηση

Κύριο Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών

Κύριο Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υφυπουργό Οικονομικών

Κύριο Άκη Σκέρτσο, Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ

Κύριο Γρηγόρη Δημητριάδη, Γενικό Γραμματέα Πρωθυπουργού

Κύριο Κυριάκο Πιερρακάκη, Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κύριο Χάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού

 

 

Εξαιρετικά Επείγον

 

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2020

 

 

Κύριε Γενικέ,

 

Σε συνέχεια της δημοσίευσης των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού, και λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις και την ανάγκη στήριξης επιμέρους επιχειρήσεων βάσει δραστηριοποίησης στον τουριστικό τομέα, ακολουθεί πρόταση για ένταξη επιπλέον ΚΑΔ στη σχετική λίστα. Συγκεκριμένα:

52.23 Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές, αφορά σε όλες τις δραστηριότητες των φορέων διαχείρισης αεροδρομίου,εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών. Ενδεικτικά αναφέρονται μεγάλες εταιρείες που απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων, όπως οι Fraport, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Goldair κ.α.

52.23.19.00 Άλλες υπηρεσίες σχετικές με τις εναέριες μεταφορές, που αφορούν στην επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών (Υπηρεσίες Handling).

52.10.19.00 Άλλες υπηρεσίες αποθήκευσης, κατηγορία που αφορά στις υπηρεσίες cargo.

70.22  Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης, κατηγορία στην οποία περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός εταιρειών διαχείρισης/management ξενοδοχείων, καθώς και εταιρεία management αεροδρομίων.

68.20 Εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων. Πρόκειται για τα μισθωμένα ακίνητα των μαρίνων και για κλάδους των γηπέδων γκολφ/τένις κλπ εντός τουριστικών εγκαταστάσεων.

68.20.12.02 Υπηρεσίες εκμίσθωσης ή  διαχείρισης ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων που δεν προορίζονται για κατοικία χωρίς υπαγωγή σε ΦΠΑ, πρόκειται για τα εστιατόρια, καφέ μπαρ σε τουριστικούς λιμένες.

68.20.12.01Υπηρεσίες εκμίσθωσης ή διαχείρισης ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, που δεν προορίζονται για κατοικία, με υπαγωγή σε Φ.Π.Α., όπου εντάσσονται πολλές τουριστικές επιχειρήσεις φιλοξενίας με κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας τον συγκεκριμένο.

80.10.1 Υπηρεσίες παροχής ιδιωτικής προστασίας, ειδικότερα στο σκέλος όσων εταιρειών δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια της χώρας, που σήμερα υπολειτουργούν. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω εταιρείες απασχολούν σημαντικότατο αριθμό εργαζομένων, ειδικά εκπαιδευμένων, για τις ανάγκες στις κύριες πύλες εισόδου της χώρας (αφορά και εργαζομένους σε ΔΑΑ & 14 αεροδρόμια Fraport). 

Οι παραπάνω κατηγορίες επιχειρήσεων με δραστηριότητα στον τουρισμό, απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων και έχουν ήδη απωλέσει το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών τους, ενδεχομένως και σχεδόν ολοσχερώς το έργο τους.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στους δημοσιοποιημένους ΚΑΔ, αλλά καθώς δραστηριοποιούνται αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό έχουν σαφή μείωση στον τζίρο τους έως και 100%. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την κατηγορία εταιρειών και startups που παρέχουν υπηρεσίες προβολής, προώθησης, μάρκετιγκ, διαδικτύου (websites, socialmedia, κ.α), κλπ,, οι οποίες θεωρούμε ότι επίσης πρέπει να ληφθούν υπόψη και να ενταχθούν στην τελική λίστα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι κωδικοί:  

61.10.41.00 Βασικές υπηρεσίες διαδικτύου, όπως Reservation Management RevenueManagement, Digitalmarketing (SocialMedia) Ξενοδοχείων, εταιρείες στενά συνδεδεμένες με τον τουριστικό τομέα.

62.01 Δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών συστημάτων και ειδικότερα τις start-up εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα

62.02 Δραστηριότητες παροχής συμβουλών σχετικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές

70.22.13.05 Υπηρεσίες συμβούλου σε θέματα προώθησης πωλήσεων, όπως επιχειρήσεις Marketing, επικοινωνίας, πληροφορικής και γενικότερα νέων τεχνολογιών

70.22.14.01 Υπηρεσίες ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού επιχείρησης

58.29.3 Έκδοση λογισμικού, που κατεβάζεται (download) από το Internet, εταιρείες πληροφορικής που παρέχουν υπηρεσίες άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένες με τον τουρισμό

79.11.21.00 Υπηρεσίες κράτησης για κατάλυμα, εταιρεία τεχνολογίας για κρατήσεις σε καταλύματα

79.90.11.00 Υπηρεσίες τουριστικής προβολής, εταιρείες τουριστικής προβολής και ψηφιοποίησης τουριστικού προϊόντος

Οι περιπτώσεις των παραπάνω εταιρειών είναι σημαντικές για το τουριστικό προϊόν της χώρας, αφού συμβάλλουν στην εξέλιξή του, ενώ αν δεν στηριχθούν από την Κυβέρνηση, πολλές θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, όπως προκύπτει και από τις οικονομικές τους καταστάσεις.

Κατά τη γνώμη μας, η στήριξη των εταιρειών αυτών συμβαδίζει με τη γενική πολιτική της Κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση της χώρας.

Σε αναμονή των ενεργειών σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

 

Με εκτίμηση,

 

Γιάννης Ρέτσος

Πρόεδρος ΔΣ

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημέρωση από τον ΣΕΤΕ
συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.