Ο Ν. Ζούρος είναι καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Είναι γεωλόγος, διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει ασχοληθεί τα τελευταία 20 χρόνια με την μελέτη, προστασία και ανάδειξη φυσικών μνημείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και την αξιοποίηση τους για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων. Είναι από τους θεμελιωτές του θεσμού των Γεωπάρκων  στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, τα  τελευταία 17 χρόνια είναι συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και μέλος του Συμβουλίου τoυ Προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στην αναγνώριση της Λέσβου από την UNESCO ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο.

Είναι άμισθος Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, από την ίδρυση του το 1995. Επικεφαλής των ερευνών στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, Επιστημονικός υπεύθυνος πολλών ερευνητικών έργων και Συντονιστής – επιμελητής μεγάλων εκθέσεων φυσικής ιστορίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για την υποδειγματική ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου δάσους έχει τιμηθεί με το EUROSITE Management Award. Για την ανάπτυξη του γεω-τουρισμού στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου έχει τιμηθεί με το Διεθνές Eco-Tourism Award από το SKAL International, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ανακήρυξη της Λέσβου ως Προορισμό EDEN.

Έχει 25 χρόνια διδακτικής και ερευνητικής εμπειρίας, στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αιγαίου. Η έρευνα του κατέληξε σε περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Είναι συγγραφέας 25 βιβλίων και ενημερωτικών εκδόσεων με αντικείμενο την ανάδειξη και αξιοποίηση φυσικών μνημείων και την ανάπτυξη του γεω-τουρισμού

Είναι Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γεωπάρκων της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Είναι μέλος πολλών Εθνικών και Διεθνών Επιτροπών, Επιστημονικών Φορέων και Επιστημονικών Εταιρειών.  

 

Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο