COVID-19: Eνημέρωση
18 Απριλίου 2022
Ρυθμίσεις 2022 | Χρήσιμες Πληροφορίες

Ρυθμίσεις 2022 | Χρήσιμες Πληροφορίες Σε συνέχεια της προσπάθειάς μας να υποστηρίξουμε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, δείτε παρακάτω κάποιες χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με τις ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί λόγω του Covid-19 για την όσο το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων και της οικονομίας, τα μέτρα προστασίας από τον ιό, καθώς επίσης και κάποιες γενικές πληροφορίες.

Ο ρόλος του ΣΕΤΕ δεν είναι να ερμηνεύει τη νομοθεσία και παραμένει συμβουλευτικός, παρόλα αυτά συγκεντρώνουμε από όλες τις διαθέσιμες πηγές τη σχετική πληροφορία, την επεξεργαζόμαστε και καταθέτουμε τις απόψεις μας στα ερωτήματα που λαμβάνουμε από τις επιχειρήσεις και το κοινό.

Θα επικαιροποιούμε* τακτικά το περιεχόμενο με οτιδήποτε νεότερο, προκειμένου να διευκολύνουμε επιχειρηματίες, εργαζομένους και ιδιώτες.

*τελευταία επικαιροποίηση 18.04.2022, στις 11.00

Για να δείτε τις Covid-19 ρυθμίσεις για το 2022, πατήστε εδώ.

Για να δείτε τις Covid-19 ρυθμίσεις για το 2021, πατήστε εδώ.

Για να δείτε τις Covid-19 ρυθμίσεις για το 2020, πατήστε εδώ.

Ρυθμίσεις 2020 – Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Στην προσπάθειά μας να υποστηρίξουμε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, σε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη στιγμή για όλους μας, δείτε παρακάτω συχνές ερωτήσεις & απαντήσεις για τον Covid-19.

Ο ρόλος του ΣΕΤΕ δεν  είναι να ερμηνεύει τη νομοθεσία και παραμένει συμβουλευτικός, παρόλα αυτά συγκεντρώνουμε από όλες τις διαθέσιμες πηγές τη σχετική πληροφορία, την επεξεργαζόμαστε και καταθέτουμε τις απόψεις μας στα ερωτήματα που λαμβάνουμε από τις επιχειρήσεις και το κοινό.

Θα επικαιροποιούμε* τακτικά το περιεχόμενο με οτιδήποτε νεότερο, προκειμένου να διευκολύνουμε επιχειρηματίες, εργαζομένους και ιδιώτες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. 

*τελευταία επικαιροποίηση 31.12.2020, στις 12:05

Θεματικές Ενότητες 

1.ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 

ΦΕΚ Β 5715 – 24.12.2020 όπου δημοσιεύθηκε η Απόφαση με τίτλο «Προσδιορισμός της διαδικασίας κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις – εργοδότες τουριστικών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 123Α του ν. 4714/2020 (Α΄ 148), όπως προστέθηκε με το άρθρο 69 του ν. 4745/2020 (Α΄ 214)»

ΦΕΚ Α 256 – 23.12.20 όπου δημοσιεύθηκε ο υπ. αριθμ. Ν. 4764 με τίτλο «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους Oργανισμούς Tοπικής Aυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις»

ΦΕΚ Β 5515 – 16.12.2020 όπου περιλαμβάνεται ο προσδιορισμός της διαδικασίας κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις – εργοδότες που εντάσσονται στο ανοιχτό πρόγραμμα εκατό χιλιάδων (100.000) νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας και ο καθορισμός της διαδικασίας και του τρόπου καταβολής του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020.

Προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας έως και 30.04.2020  (ΚΥΑ 18512/  ΦΕΚ Β 857 – Τη σχετική απόφαση μπορείτε να τη δείτε εδώ)  

 • Τι εννοούμε με τον όρο τουριστικά καταλύματα;

Τα τουριστικά καταλύματα αναφέρονται στο ν.4276/2014 και διακρίνονται σε κύρια  (ξενοδοχεία, camping, ξενώνες φιλοξενίας νέων, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας/condohotels) και μη κύρια (τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις/βίλες, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα). 

 • Ποια τουριστικά καταλύματα αφορά η συγκεκριμένη απαγόρευση;

Η απαγόρευση αναφέρεται στα τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας που δεν έχουν ανοίξει ακόμη. 

 • Τι συμβαίνει αν ένα τουριστικό κατάλυμα εποχικής λειτουργίας έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του;

Τα ελάχιστα τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας που είχαν ανοίξει ήδη πριν την απαγόρευση πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους  έως 23.3 και να παραμείνουν κλειστά για όσο ορίζει η απόφαση.   

 • Tα εσωτερικά τμήματα του εποχικού τουριστικού καταλύματος (τμήμα συντήρησης/maintenance, marketing, τμήμα προμηθειών, λογιστήριο, κλπ) μπορούν να λειτουργούν κανονικά παρά την απαγόρευση;

Βασιζόμενοι στη σχετική αναφορά που γίνεται στην 18149/2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 855) η άποψη μας είναι πως οι εργασίες που διενεργούνται χωρίς παρουσία κοινού συνεχίζονται κανονικά. 

 • Η απαγόρευση ισχύει και  για τις περιπτώσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης;

Στην απαγόρευση δεν περιλαμβάνονται τα διαμερίσματα που μισθώνονται βραχυχρόνια (μέσω Airbnb κλπ). 

 • Τι γίνεται με τις επιμέρους επιχειρήσεις που στεγάζονται σε εποχικά τουριστικά καταλύματα, πχ γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων, τουριστικό πρακτορείο, κλπ ;

Επιχειρήσεις όπως τουριστικού γραφείου, επιχειρήσεις εκµίσθωσης Ε.Ι.Χ. , μίνι μάρκετ, κλπ, που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιχειρήσεων/ΚΑ∆ των οποίων η  λειτουργία έχει απαγορευθεί προσωρινά, εξακολουθούν και λειτουργούν κανονικά, σε περίπτωση που αυτό προβλέπεται από τη μεταξύ των συμβαλλομένων µερών σύβαση (τουριστικού καταλύματος και επιχείρησης). Σε περίπτωση λειτουργίας, υπενθυμίζεται ότι πρέπει να λαμβάνονται µέτρα αποφυγής συνωστισμού και να ακολουθούνται όλες οι οδηγίες του ΕΟ∆Υ, καθώς επίσης θα πρέπει να υπάρχει αναγραφή περί της µη λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος στην είσοδο αυτού.

 ΦΕΚ Β 5892 – 31.12.2020 όπου περιλαμβάνεται η τροποποίηση της υπ ́ αρ. 23103/478/2020 κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός του πλαισίου εφαρμογής του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ“» (Β ́2274) η οποία αφορά στο επίδομα άδειας των εργαζόμενων που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό

Προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπως εστιατόρια, καφέ μπαρ, κλπ. έως και 27.03.2020   

(ΚΥΑ 18149/ΦΕΚ Β 855. Δείτε εδώ τη σχετική απόφαση) 

 • Η απαγόρευση αφορά και τα αντίστοιχα καταστήματα των ξενοδοχείων;

Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα εστιατόρια, τα αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, εφόσον εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά, καθώς και υπό την προϋπόθεση  ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού. 

 • Τι ισχύει για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων;

Οι υπόλοιπες απαγορεύσεις που αναφέρονται στην απόφαση αφορούν και τα αντίστοιχα τμήματα των ξενοδοχείων (γυμναστήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, χώροι παροχής υπηρεσιών φυσικής ευεξίας κλπ.).

Δείτε τις σχετικές αποφάσεις  ΕΔΩ και ΕΔΩ

Δείτε τη σχετική απόφαση ΕΔΩ

Δείτε τη σχετική απόφαση ΕΔΩ

Δείτε τη σχετική απόφαση ΕΔΩ

 • Αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Τουρισμού (www.mintour.gov.gr) η λίστα με τα  πρώτα ξενοδοχεία, τα οποία ανά Περιφερειακή ενότητα θα λειτουργούν κατ΄ εξαίρεση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων  συνεχούς λειτουργίας στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

           Mπορείτε τα δείτε τα ξενοδοχεία στο link

            http://www.mintour.gov.gr/PressRoom/News/lista-epilegmenwn  

Δείτε τη σχετική απόφαση ΕΔΩ

Δείτε τη 2η απόφαση για συνέχιση της λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων, κατ’ εξαίρεση της επιβληθείσας προσωρινής απαγόρευσης λειτουργία ΕΔΩ

 •  Κατάλυμα θα άνοιγε τον Απρίλιο και θα έκανε προσλήψεις τον Μάρτιο. Λόγω του επικείμενου κλεισίματος δεν έκανε προσλήψεις. Τι πρέπει να κάνει για να προστατέψει τα άτομα που θα προσλάμβανε, που είναι χρόνια συνεργάτες; Δικαιούνται κάποια βοήθεια;

Έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρχει χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι θα καλυφθούν από εκεί οι εργαζόμενοι. Η επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να κάνει κάτι ειδικό για να καλύψει τους εργαζομένους της.                             

 • Σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα μιας περιοχής διαμένουν εργάτες που δουλεύουν σε παρακείμενο εργοστάσιο υπό κατασκευή. Τι να κάνουν, να τους διώξουν ή μπορούν να μείνουν παρά την ΚΥΑ για κλείσιμο των ξενοδοχείων;

Στη σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε σήμερα , 23.03.2020, αναφέρονται οι εξαιρέσεις. Αν η επιχείρηση δεν υπάγεται στις εν λόγω εξαιρέσεις, τότε οι ένοικοι θα πρέπει να μεταφερθούν στο ξενοδοχείο που θα παραμείνει ανοιχτό στη συγκεκριμένη περιοχή (Αναμένεται η σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο για τα καταλύματα που θα παραμείνουν ανοιχτά ανά περιφέρεια).     

 •  Αν ένα τουριστικό κατάλυμα κάνει ανακαίνιση, πρέπει να κάνει παύση εργασιών;

Από την απαγόρευση της λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων (σχετική απόφαση ΕΔΩ), κατά την άποψή μας, δεν προκύπτει ότι πρέπει να ανασταλούν οικοδομικές εργασίες.

 •  Tι ισχύει με τις πρακτικές στα ξενοδοχεία;

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ΕΔΩ η πρακτική άσκηση αναστέλλεται

 •  Τα τουριστικά γραφεία θα αναστείλουν λειτουργία;

Για τα τουριστικά γραφεία δεν υπάρχει μέχρι σήμερα εντολή να κλείσουν. 

 

    α. Δ1α/ΓΠ.οικ. 27529 σύμφωνα με την οποία παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας έως και τις 31-5-2020.

β. Δ1α/ΓΠ.οικ. 27530 σύμφωνα με την οποία παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων συνεχούς λειτουργίας έως και τις 31-5-2020.

  

α. η ΚΥΑ 33462 σύμφωνα με την οποία  1. Η προσωρινή απαγόρευσης λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων συνεχούς λειτουργίας, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 23.3.2020 ή  26.3.2020, κατά περίπτωση, έως και 30.4.2020» (Β΄ 987), παρατείνεται εκ νέου από τη λήξη της έως και τις 15.6.2020, συμπεριλαμβανομένων και των «ξενώνων φιλοξενίας νέων» (Youth Hostels). 2. Από την απαγόρευση λειτουργίας της παρ. 1 εξαιρούνται τα ξενοδοχεία και οι οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (κάμπινγκ). 

β. Η ΚΥΑ 33463 σύμφωνα με την οποία 1. Η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας εποχικών τουριστικών καταλυμάτων από 15.3.2020 έως και 30.4.2020» (Β΄ 857), παρατείνεται εκ νέου από τη λήξη της έως και τις 15.6.2020, συμπεριλαμβανομένων και των «ξενώνων φιλοξενίας νέων» (Youth Hostels). 2. Από την απαγόρευση λειτουργίας της παρ. 1 εξαιρούνται οι οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις(κάμπινγκ). 

 Δείτε επίσης:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ  Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις

 

2.  ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις; Τι πρέπει να κάνει μια  τουριστική επιχείρηση / ξενοδοχείο σε περίπτωση κρούσματος;

Υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ οι οποίες συνεχώς επικαιροποιούνται.

Δείτε το site του ΕΟΔΥ εδώ και ειδική υπο-ενότητα για επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα εδώ. 

 • Τι μέτρα λαμβάνονται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων;

Έχουν δοθεί από το Υπουργείο Εργασίας σχετικές οδηγίες για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Επίσης υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις ευπαθείς ομάδες. Τις σχετικές εγκυκλίους μπορείτε να τις βρείτε εδώ και εδώ.

3.  ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ -ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ

 • Ακυρώσεις κρατήσεων-Προκαταβολές. Τι γίνεται με τις κρατήσεις που είχαν γίνει σε εποχικά ξενοδοχεία για την περίοδο που απαγορεύθηκε η λειτουργία τους;

Από τη στιγμή που έχει προηγηθεί κυβερνητική απόφαση η συγκεκριμένη περίπτωση εμπίπτει στην έννοια της ανωτέρας βίας.

 • Τι γίνεται με τις κρατήσεις που αφορούν χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της απαγόρευσης λειτουργίας των εποχικών τουριστικών καταλυμάτων;

Από τη στιγμή που μια κράτηση αφορά χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της απαγόρευσης δεν επηρεάζεται από αυτή προς το παρόν.

 •  Τι γίνεται με τις κρατήσεις που αφορούν τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία;

Από τη στιγμή που η απαγόρευση λειτουργίας αφορά τα εποχικής λειτουργίας ξενοδοχεία, οι κρατήσεις που έχουν γίνει στα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία δεν επηρεάζονται από αυτή προς το παρόν.   

 • Πολιτική ακυρώσεων των τουριστικών καταλυμάτων – Προτείνεται να αλλάξει κάτι;

Ο ΣΕΤΕ έχει καταθέσει τις προτάσεις του για μια πιο ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων τις οποίες θα βρείτε εδώ.

 

4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ 

           Η σχετική απόφαση εδώ

 •  Υπάρχουν απαγορεύσεις εισόδου στην χώρα;

-Από 18.03.2020 στις 6 το πρωί, δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες που δεν είναι Έλληνες ή από χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη που σχετίζεται αποκλειστικά με επείγουσα εργασία ή οικογένεια.

-Σύμφωνα με ΝΟΤΑΜ της ΥΠΑ δεν εκτελούνται πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας, Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ολλανδίας και Γερμανίας έως τις 15 Απριλίου 2020

– Νέες παρατάσεις Covid-19 notams για Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Καταλονία

ΝΟΤΑΜ που αφορά σε νέες παρατάσεις αεροπορικών οδηγιών πτήσεων εξωτερικού και εσωτερικού

Παρατάσεις αεροπορικών οδηγιών για επταήμερη καραντίνα επιβατών εξωτερικού και περιορισμών διεθνών δρομολογίων. Χωρίς όριο ταξιδιωτών οι αφίξεις από το Ισραήλ   

ΝΟΤΑΜ που αφορά στη νέα αεροπορική οδηγία για 7ήμερη καραντίνα όλων των επιβατών εξωτερικού και επέκταση Covid-19 notams για διεθνείς πτήσεις έως την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα

– NOTAM που αφορά στην αλλαγή στην ημερομηνία έναρξης ισχύος της νέας αεροπορικής οδηγίας για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο

– Νέα NOTAM για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, στις 10 ημέρες η καραντίνα και με νέο αρνητικό PCRtest η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού

– NOTAMS για παράταση αναστολής πτήσεων από τις 15 Απριλίου 2020 έως τις 15 Μαΐου από και προς την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και την Γερμανία. Επιτρέπονται μόνο οι αφίξεις/αναχωρήσεις από/προς Γερμανία για το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» . Ισχύει και προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

– Επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων εξωτερικού από/προς Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Σε ισχύ και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών. Μόνο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα προσγειώνονται οι διεθνείς πτήσεις. (Δελτίο Τύπου 15.05)

– Αναθεώρηση αεροπορικής οδηγίας για πτήσεις εξωτερικού προς την χώρα μας. Επεκτείνεται έως το τέλος Ιουνίου η notam που επιτρέπει τις αφίξεις όλων των διεθνών δρομολογίων μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας.  

– Οι πτήσεις από και προς το Κατάρ αναστέλλονται έως και τις 15 Ιουνίου 2020.

– NOTAM για την απαγόρευση εισόδου Σέρβων πολιτών. Αναθεώρηση για Ην. Βασίλειο και αλλαγές από 9 Ιουλίου στο PLF

– Παράταση απαγόρευσης πτήσεων έως τις 19 Ιουλίου με Σουηδία και έως 31 Ιουλίου με Τουρκία. Μόνο στο ΔΑΑ οι πτήσεις από Αλβανία και Β. Μακεδονία έως 31/7/20. Νέες οδηγίες σε επιβάτες και αεροπορικές για το PLF

-Αντικατάσταση αεροπορικής οδηγίας για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

-Με αρνητικό τεστ Covid-19 θα εισέρχονται στην Ελλάδα όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς από Μάλτα.

-Νέες αεροπορικές οδηγίες (notams) που θα ισχύουν έως 31 Αυγούστου.

-Αεροπορική οδηγία (notam) για ελεγχόμενη είσοδο μονίμων κατοίκων Ισραήλ που εισέρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα. Είσοδος μόνο με αρνητικό τεστ covid-19.

Οι αεροπορικές οδηγίες (notams) που θα ισχύουν έως 15 Σεπτεμβρίου. 

-Αεροπορική οδηγία (notam) για Ρωσία. Είσοδος μόνο με αρνητικό τεστ covid-19 από τα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου. Ανώτατο όριο 500 επιβάτες την εβδομάδα.

-Οι αεροπορικές οδηγίες (notams) που θα ισχύουν έως 30 Σεπτεμβρίου. 

-Οι αεροπορικές οδηγίες που θα ισχύουν έως 12 Οκτωβρίου

– Παράταση έως 12 Οκτωβρίου της αεροπορικής οδηγίας για Ρωσία.

Παράταση notam έως 25 Οκτωβρίου

-Νέες αεροπορικές οδηγίες έως 30 Νοεμβρίου

 •  Υπάρχουν ταξιδιωτικοί περιορισμοί εντός Ελλάδας;

Απαγορεύεται η μετακίνηση από νομό σε νομό.

– ΝΟΤΑΜ που αφορά σε νέες παρατάσεις αεροπορικών οδηγιών πτήσεων εξωτερικού και εσωτερικού

ΝΟΤΑΜ που αφορά στην παράταση της αεροπορικής οδηγίας με την οποία επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις πτήσεις εσωτερικού

Covid-19 notam για πτήσεις εσωτερικού

– ΝΟΤΑΜ που αφορα στην ανανέωση αεροπορικής οδηγίας για πτήσεις εσωτερικού

 –Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής ΠολιτικήςΜέτρα για την ελαχιστοποίηση της μετακίνησης επιβατών προς τα νησιά (ΦΕΚ 944 Β Υ 20009 20-03-20)

Από τις 21 Μαρτίου 2020, θα επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας ΜΟΝΟ των μόνιμων κατοίκων τους. Τα όποια δρομολόγια εκτελούνται λοιπόν αφορούν μόνιμους κατοίκους για τους απολύτως αναγκαίους λόγους και την τροφοδοσία των νησιών, καθώς κι εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

– Η εικόνα εντός Ελλάδας μπορεί να διαφέρει ανά προορισμό

-Παρατείνεται έως τέλος Μαΐου η υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών όλων των επιβατών που εισέρχονται στην Ελλάδα. 

-Παρατείνεται και τον Ιούνιο η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα των ταξιδιωτών που εισέρχονται στην Ελλάδα. Έως τις 15 Ιουνίου ισχύει και η απαγόρευση εισόδου μη Ευρωπαίων Πολιτών 

 ΦΕΚ που αφορά σε έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού για το διάστημα 07 – 30.11.20

 

 

  5.ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ COVID-19

Η Ελληνική κυβέρνηση προβαίνει βαθμιαία στην άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της εξάπλωσης του Covid-19 σε όλη την Ελλάδα και οδηγεί τη χώρα στην κανονικότητα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πλάνο διάρκειας δύο μηνών για να ανοίξει ξανά η αγορά της Ελλάδας σε αρκετά στάδια. Η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα θα λάβει χώρα ξεκινώντας από την 4η Μαΐου, με το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων και υπηρεσιών. Περισσότερα καταστήματα και υπηρεσίες θα ανοίξουν την 11η Μαΐου, ενώ θα συνεχίσουν να ανοίγουν την 18η Μαΐου και μετά ξανά την 1η Ιουνίου. Οι ακριβείς ημερομηνίες για τα επόμενα στάδια θα ανακοινωθούν μετά την 18η Μαΐου. Το πλάνο της κυβέρνησης για σταδιακή άρση των μέτρων, θα βασίζεται στον έλεγχο των εξελίξεων της βαθμιαίας επιστροφής στην κανονικότητα σε 24ωρη βάση. Η κυβέρνηση ζήτησε το σεβασμό της κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταξύ των καταστηματαρχών και των πελατών τον περιορισμό του αριθμού των πελατών ανά επιφάνεια στο εσωτερικό των καταστημάτων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε ταξί, νοσοκομεία καθώς και κατά την επίσκεψη σε δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα

Χρήσιμα LINKS:

ΕΟΔΥ: https://eody.gov.gr/novel-coronavirus-covid-19-advice-for-travellers/

Visit Greece:  http://www.visitgreece.gr/en/home/about_covid_19

Discover Greece: https://www.discovergreece.com/covid19-advice-for-travellers-greece

Greece From Home : Η Ελλάδα μας από το Σπίτι https://www.greecefromhome.com/

Ενίσχυση των μέτρων για την υγεία στα σύνορα του Σένγκεν: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/mobility_el

Υπουργείο Εξωτερικών: ανακοίνωση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω κορωνοϊού σε σχέση με τις μετακινήσεις Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό εδώ

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών -Χρήσιμες πληροφορίες για ταξιδιώτες: https://www.aia.gr/traveler/travellersinfo/faqforcovid19

 

*τελευταία επικαιροποίηση 31.12.2020, στις 12:05

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο