Ομιλίες / Δηλώσεις

Συνέντευξη προέδρου ΣΕΤΕ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ με τη Σία Κοσιώνη

Δείτε εδώ τη συνέντευξη και παρακάτω τη σχετική απομαγνητοφώνηση.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: καλωσορίζουμε στο στούντιο του ΣΚΑΙ τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, τον κ. Γιάννη Ρέτσο, καλωσήλθατε κ. Ρέτσο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Καλησπέρα κα Κοσιώνη, ευχαριστώ.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Ξεκινάω αμέσως, αν είστε ικανοποιημένος από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για τη στήριξη του τουρισμού και για να τα πάμε βήμα- βήμα, θέλω να μου πείτε τι γίνεται με το ΦΠΑ στη διαμονή, στη διανυκτέρευση. Άκουσα πολλούς συναδέλφους σας νωρίτερα στο ρεπορτάζ που παρουσιάσαμε, να γκρινιάζουν γι’ αυτό το θέμα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κατ’ αρχήν η αρχική μας τοποθέτηση είναι ότι τα μέτρα έχουν θετικό πρόσημο και στο σύνολό τους θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ξαναξεκινήσουν. Από εκεί και πέρα, πρέπει να τα δούμε και μέτρο-μέτρο. Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Έχουμε μία υβριδική χρονιά φέτος, δεν θυμίζει σε τίποτα κρίσεις του παρελθόντος. Άρα λοιπόν επειδή για το ΦΠΑ υπήρχε και μία προσδοκία, να πούμε ότι μειώθηκε στη μεταφορά, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί η μεταφορά είναι πάρα πολύ σημαντικό να τονωθεί, υπήρχε προσδοκία λοιπόν για το κατάλυμα. Ο ΣΕΤΕ θα εξακολουθήσει να το θέτει, παρ’ ότι κατανοούμε τις δημοσιονομικές δυσκολίες. Είναι σαφές ότι η άσκηση μπορεί να μην βγαίνει, όμως η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή είναι ένα εργαλείο που κυρίως για το 2021 θα βοηθήσει τη χώρα μας να κερδίσει ανταγωνιστικότητα και να πω…

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ:…για του χρόνου λέτε πια, που θα έχετε και περισσότερα έσοδα απ’ ότι υπολογίζετε φέτος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Για φέτος δεν προσδοκούμε έσοδα, άρα το όφελος ίσως θα ήταν μικρό, αλλά του χρόνου θα ανακάμψουν και οι αγορές, οι μεγάλες, παγκόσμιες τουριστικές δυνάμεις που φέτος είναι εξοντωμένες. Οπότε είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε εργαλεία να τους ανταγωνιστούμε.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Τα μέτρα για την εργασία τώρα που ανακοινώθηκαν, σας καλύπτουν; Τι ακούτε από τους συναδέλφους σας, θέλουν, θα πάρουν τον ίδιο αριθμό, κατ’ αρχάς αν θα ανοίξουν όλοι και αν ανοίξουν, θα πάρουν τον ίδιο αριθμό υπαλλήλων σε σχέση με πέρυσι, ώστε να μπορούν να ενταχθούν και σε αυτό το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε; Γιατί καταλαβαίνω ότι είναι προϋπόθεση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Οι επιχειρήσεις του τουρισμού είναι οι συνεχούς λειτουργίας και οι εποχικής λειτουργίας. Θα ξεκινήσω με τα θετικά, η παράταση της αναστολής των συμβάσεων για Ιούνιο και για Ιούλιο, είναι κάτι πάρα πολύ θετικό, το οποίο σε συνδυασμό με την εφαρμογή του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, θα βοηθήσει πραγματικά να διατηρηθούν θέσεις συνεχούς απασχόλησης. Αυτό το πιστεύω ακράδαντα. Τώρα το μεγάλο στοίχημα είναι η εποχική απασχόληση. Πολλές από τις επιχειρήσεις του τουρισμού είναι εποχικές και παρ’ ότι …

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Στο Q3 πέρυσι, τουρισμός και εστίαση είχε 700.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί λοιπόν το μεγάλο στοίχημα είναι πώς θα πειστούν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν. Και παρ’ ότι θα εφαρμοστεί το σύστημα, ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, και σε αυτές τις επιχειρήσεις, επειδή δεν είναι ξεκάθαρη η νομοθεσία και επειδή το θέμα της επαναπρόσληψης, ουσιαστικά όταν θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις από τον Ιούλιο και μετά, θα τεθεί ζήτημα επαναπρόσληψης του συνόλου του αριθμού των περσινών εργαζομένων, εκεί είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί. Διότι από την αρχή είχαμε πει ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις να διατηρηθούν θέσεις. Δηλαδή όσο λιγότερος κόσμος περάσει στο ταμείο ανεργίας φέτος, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος και για τη χώρα και για την οικονομία.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Επειδή καταλαβαίνω ότι θα αποτελέσει πώς να το πω, θα είναι βασικό κριτήριο των επιχειρήσεων του τουρισμού για το αν θα ανοίξουν, δεν θα ανοίξουν θα είναι το πώς θα διαμορφωθεί η νομοθεσία σε αυτό το πεδίο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Θα είναι ένα κριτήριο, ίσως να μην είχε τέτοια βαρύτητα, αν δεν υπήρχε ο πανικός και ο φόβος που υπάρχει σήμερα, λόγω της κατάστασης. Αυτή η κατάσταση, την οποία δεν έχει ζήσει ποτέ κανείς στο παρελθόν…

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: …εδώ δεν ξέρετε εάν θα έχετε κόσμο ή δεν θα έχετε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Ακριβώς γιατί, λέμε τόση ώρα για τα μέτρα και πόσο θετικό ή αρνητικό είναι το πρόσημο, που επαναλαμβάνω είναι θετικό, δεν λέμε όμως το πιο κύριο από όλα, ότι τα μέτρα αυτά στο τέλος μπορεί να μην έχουν καμία αξία, αν δεν υπάρχει έσοδο, αν δεν υπάρχει κίνηση. Άρα η απόφαση του επιχειρηματία θα βγει το επόμενο διάστημα, τις επόμενες εβδομάδες, όταν ξεκαθαριστεί πλέον και το τοπίο, ποιες αγορές, θα ανοίξουν, από πότε, και πόσες πτήσεις από το εξωτερικό μπορούμε να έχουμε στην Ελλάδα.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτές οι πρώτες είκοσι χώρες, που είδαμε ότι εγκρίθηκαν ας πούμε, για την πρώτη φάση, μας καλύπτουν κάπως;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κοιτάξτε, η αρχή πρέπει να γίνει και με βήματα. Με τον πάρα πολύ καλό και αποτελεσματικό τρόπο που χειριστήκαμε το υγειονομικό, με τα ίδια σταθερά βήματα πρέπει να γίνει και η επανεκκίνηση της οικονομίας, γιατί είναι πάρα πολύ εύκολο να χαθεί αυτό το τεράστιο πλεονέκτημα που δημιουργήθηκε με την υγειονομική διαχείριση. Είναι σαφές ότι  η κυβέρνηση με τους υγειονομικούς συμβούλους, θέλει να κάνει κάποια βήματα στην αρχή, προφανώς πιο αργά, για να τεσταριστούν και κάποια πράγματα. ‘Άρα είναι καλό να ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιούνιο, να ανοίγουν αγορές σιγά-σιγά και μικρότερες αγορές, να δούμε τα προβλήματα που θα προκύψουν, γιατί προβλήματα θα προκύπτουν όλο το καλοκαίρι, αυτό το γνωρίζουμε, και όσο λιγότερα είναι αυτά, θεωρώ τόσο γρηγορότερα και τόσο πιο αποτελεσματικά θα ανοίξουν και οι μεγαλύτερες αγορές από 1η Ιουλίου.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Καταληκτικά, βλέπω μια επείγουσα ανάγκη των συναδέλφων σας να σας κοινοποιηθούν τα πρωτόκολλα υγείας, να δουν πώς θα ανοίξουν. Αυτό πότε το περιμένετε;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Θεωρώ ότι αυτό έχει οριακά αργήσει. Πρέπει να γίνει. Πρέπει δηλαδή να συναινέσουν τελικά οι υγειονομικοί και να ξέρουμε τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Γιατί αυτό αφορά κατ’ αρχήν την επιχείρηση, τα κόστη της, την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, γιατί το πιο σημαντικό είναι να αισθανθούν και οι εργαζόμενοι ασφαλείς στην επιχείρηση και βέβαια αυτό είναι και το εργαλείο που θα προσελκύσει και κόσμο. Δηλαδή ο κόσμος από το εξωτερικό που σέβεται αυτή τη στιγμή την Ελλάδα για το πώς έχει χειριστεί το θέμα, θέλει να ξέρει και τι διαδικασίες θα εφαρμοστούν στις τουριστικές επιχειρήσεις το καλοκαίρι, για να πάρει τελικά και την απόφασή του να ταξιδέψει.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Έτσι, και να συνεχίσει να είναι μια ασφαλής χώρα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Αρα λοιπόν είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του ποιοι τελικά θα έρθουν.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας ευχαριστώ θερμά κ. Ρέτσο, εύχομαι τα καλύτερα για την τουριστική σεζόν, αυτή την κουτσουρεμένη έστω, καλό σας βράδυ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο