Ομιλίες / Δηλώσεις

Συνέντευξη προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 (εκπομπή με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη)

 

 

 


Ακούστε εδώ την εκπομπή (43:10- 47:40)
 και δείτε παρακάτω την απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη. 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα μιλήσουμε με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, καλημέρα κ. πρόεδρε.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Καλημέρα κ. Πρετεντέρη.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πώς σας φαίνονται οι ανακοινώσεις για τον τουρισμό, για αυτά που πάνε να γίνουν στον τουρισμό;

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κοιτάξτε, θα περιμένουμε πρώτα τις ανακοινώσεις, εκείνο που έγινε αυτή την εβδομάδα και ήταν σημαντικό, υπήρχαν βέβαια δύο διαφορετικές απόψεις, κατά την άποψη τη δική μας ήταν πολύ σημαντικό, ήταν ότι αποφύγαμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μία τάση η οποία έλεγε ουσιαστικά να μείνουν κλειστά τα σύνορα για φέτος εντός Ευρώπης και να δημιουργηθούν πολλές μικρές συνθήκες Σένγκεν, οι οποίες θα ευνοούσαν όμορα κράτη. Αυτό νομίζω ότι απεφεύχθη και με τον τρόπο που τοποθετήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γενικόλογα βέβαια και υπό πολλές προϋποθέσεις, τουλάχιστον αφήνει μία αισιοδοξία με την ευνοϊκή εξέλιξη των υγειονομικών, να υπάρξουν κάποιες συμφωνίες φέτος μεταξύ κρατών που θα επιτρέψουν μετακίνηση έως ένα επίπεδο. Οπότε αυτό το βάζω στα θετικά.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα. Στα αρνητικά ποια είναι, οι προδιαγραφές που μας ζητάνε για τον τουρισμό είναι εφικτές;

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κοιτάξτε, κατ’ αρχήν απ’ ότι φαίνεται τα πρωτόκολλα που έχουν να κάνουν με φιλοξενία, εσωτερικές μεταφορές και τα λοιπά θα προδιαγραφούν από το κάθε κράτος και θα αποτελέσουν και αντικείμενο των διακρατικών συμφωνιών.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δηλαδή το κάθε κράτος μόνο του θα προσδιορίσει τους υγειονομικούς όρους με τους οποίους θα υποδεχθεί τους τουρίστες.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Ακριβώς. Και προφανώς αν πάει ας πούμε αύριο η Ελλάδα να συμφωνήσει με τη Γερμανία, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες ανάλογες διαδικασίες που θα αφορούν τη μετακίνηση από και προς. Τώρα από εκεί και πέρα, το πιο σημαντικό από όλα είναι να καθοριστούν, αυτό που λέμε τα πρωτόκολλα των αερομεταφορών. Γιατί αν δεν πετάξουν τα αεροπλάνα, αντιλαμβάνεστε δεν θα υπάρχει πρώτα κίνηση, δεν υπάρχει τουρισμός. Αυτό λοιπόν το πλαίσιο, σίγουρα θα έχει κάποιες ευρωπαϊκές οδηγίες.  

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Προχωράει πάντως αυτό.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Προχωράει. Θεωρώ ότι εντός Μαΐου, θα έχουμε πολύ ξεκάθαρη εικόνα πλέον με ποιον τρόπο θα πετάνε τα αεροπλάνα για να μπορούμε πλέον να δούμε και τι πτήσεις μπορούμε να έχουμε από το εξωτερικό, με τι αγορές.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είδα ότι η Air France ανακοίνωσε χτες ότι ξεκινάει πτήσεις από την Αθήνα, 23 , 1 , 30 τη δεύτερη, μια την εβδομάδα στην αρχή, μετά θα πάει δύο την εβδομάδα και πάει λέγοντας.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Έτσι θα πάει κ. Πρετεντέρη, δεν γίνεται αλλιώς, διότι τα πάντα εξελίσσονται και με βάση τα υγειονομικά δεδομένα. Βλέπουμε τώρα πως αρχίζουν και πισωγυρίσματα. Εμείς ευχόμαστε και το έχω πει από την αρχή εδώ, από την άρση των μέτρων και μετά θα πρέπει να ευχόμαστε όλοι να εξελιχθούν καλά υγειονομικά τα πράγματα, διότι αν έχουμε πισωγύρισμα, αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη από αυτή που είναι σήμερα. Άρα λοιπόν οι επόμενες 2-3 εβδομάδες, είναι πολύ κρίσιμες σίγουρα.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι ο τουρισμός, ουσιαστικά, ελπίζουμε στο καλύτερο σενάριο, να ξεκινήσει 1η Ιουλίου, το λέω σωστά; Αυτός είναι ο στόχος από ότι έχω καταλάβει.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Ναι γιατί ουσιαστικά ο μεγάλος όγκος του εισερχόμενου συναλλάγματος αφορά την εποχική λειτουργία, οπότε λοιπόν προφανώς μιλάμε για μετά την 1η Ιουλίου, διότι τότε υπάρχει η ελπίδα να υπάρξουν και κάποιες πτήσεις. Υπάρχουν όμως και οι 12μηνης λειτουργίας επιχειρήσεις, οι οποίες κάποιες από αυτές δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, ήδη δηλαδή λειτουργούν χωρίς αντικείμενο, κάποιες άλλες θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουνίου, αλλά πραγματική δραστηριότητα, αν πρόκειται να υπάρξει φέτος, σίγουρα θα είναι μετά την 1η Ιουλίου.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πιστεύετε ότι θα μπορέσει να αναπληρωθεί-προφανώς θα έχουμε απώλειες, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε απώλειες, πιστεύετε ότι θα μπορέσει να αναπληρωθεί κάποιο μέρος αυτών των απωλειών από την 1η Ιουλίου και μετά;

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Ξέρετε, με χαρακτηρίζουν πολλοί και ίσως υπερβολικά αισιόδοξο, δεν είναι θέμα αισιοδοξίας, είναι θέμα ρεαλισμού είναι και θέμα το να πεις σήμερα ότι από τα 20 δισ. ας πούμε του εισερχόμενου συναλλάγματος πέρυσι, το αποτέλεσμα θα είναι μηδέν. Θα πρέπει να έχεις και την απάντηση, από πού θα βρεις σαν κράτος και σαν οικονομία να αναπληρώσεις τα 20 δισ. τα οποία δεν υπάρχουν. Άρα λοιπόν να το βλέπεις μοιρολατρικά και να λες, έχασα 20 δισ., και να κάθεσαι και να μην κάνεις τίποτα, προφανώς είναι λάθος προσέγγιση. Εγώ πιστεύω κ Πρετεντέρη ότι, με την επιφύλαξη των επόμενων τριών εβδομάδων, δηλαδή να δούμε ότι θα υπάρχουν πτήσεις και θα υπάρξουν και κάποιες διακρατικές συμφωνίες με σημαντικές αγορές. Δηλαδή, η Γερμανία αυτή τη στιγμή είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο στοίχημα. Αν μπορέσουμε και κάνουμε κάποιες τέτοιες συμφωνίες με αρχή τη Γερμανία και κάποιες άλλες μικρότερες χώρες που ήδη είμαστε σε συζήτηση, θεωρώ ότι ένα μέρος έστω και το 1/3 αυτών των εσόδων, έστω και το 1/4 αυτών των εσόδων να μπορέσουμε να ανακτήσουμε. Θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για να δημιουργήσουμε πλέον τη γέφυρα για το 2021. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να περάσουμε στο 2021 με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τώρα αυτά που ακούω ότι πολλά ξενοδοχεία σκέφτονται να μην ανοίξουν, είναι σοβαρά;

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κοιτάξτε, ο κάθε επιχειρηματίας θα πάρει την απόφασή του, αλλά θα την πάρει, αφού δει τα δεδομένα, το να λέει σήμερα «δεν ανοίγω» κάποιος, προφανώς όταν βλέπει μπροστά του το μηδέν, λέει δεν ανοίγω. Αυτή την απόφαση θα την πάρει κάποιος κάποια στιγμή τον Ιούνιο που θα έχει δεδομένα. Τα δεδομένα ποια είναι, ποιες αγορές θα λειτουργήσουν, υπό ποιες συνθήκες θα λειτουργήσουν αυτές οι αγορές και ποια είναι και τα μέτρα στήριξης που έχουν να κάνουν με το εργασιακό κόστος, τη ρευστότητα και τα λοιπά. Οπότε λοιπόν όταν αυτά συνεκτιμηθούν και αυτά όλα θα ανακοινωθούν και θα τα δούμε όπως σας είπα τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Τότε λοιπόν θα παρθούν και οι αποφάσεις. Είναι βέβαιο πάντως ότι δεν θα ανοίξουν όλες οι επιχειρήσεις που ήταν ανοιχτές τα προηγούμενα χρόνια.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το αντιλαμβάνομαι αυτό, το καταλαβαίνω. Άρα η εικόνα που θα έχουμε πότε εκτιμάτε ότι θα είναι σαφέστερη, γιατί βλέπω και εσείς μιλάτε με πολλά «εάν» , «θα δούμε». Λογικά. Πότε θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα πιστεύετε; Στις 15 Ιουνίου, μέσα Ιουνίου;

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ:  Ναι, πιστεύω ότι στα μέσα Ιουνίου θα μπορεί κανείς να εκτιμήσει τι μέρος των απωλειών θα μπορούσαμε να ανακτήσουμε. Νομίζω ότι μπορεί να γίνει μια ασφαλής πρόβλεψη τότε.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: : Μάλιστα, ελπίζω να σας έχω κοντά μου τότε εδώ, κοντά μας, να μας πείτε την ασφαλέστερη πρόβλεψη, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Και ελπίζω να μπορώ να πω και κάτι θετικό.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ:  Εγώ να δείτε πόσο το ελπίζω. Ήταν ο κ. Γιάννης Ρέτσος, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, τον ευχαριστώ για όσα μας είπε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο