Ομιλίες / Δηλώσεις

Συνέντευξη προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 (εκπομπή με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη)

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη (30:12- 35:45) και δείτε παρακάτω τη σχετική απομαγνητοφώνηση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, καλημέρα κ. Ρέτσο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Καλημέρα κ. Πρετεντέρη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γιατί τόσα πολλά ξενοδοχεία είναι κλειστά;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: K. Πρετεντέρη ήταν αναμενόμενο αυτό, το είχαμε πει εδώ και αρκετούς μήνες, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα, ότι θα είναι μια χρονιά την οποία δεν έχουμε ξαναζήσει. Και όλη η προσπάθεια που έγινε και γίνεται, είναι να ανοίξουν όσο γίνεται περισσότερες επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή, οι πτήσεις ξεκίνησαν ουσιαστικά πριν από δύο ημέρες, είναι το διάστημα αυτό το δεκαήμερο, που θα παρθούν και όλες οι αποφάσεις, δηλαδή μέχρι τις 10-15 Ιουλίου, θα έχουμε τελικά την πλήρη εικόνα πόσες επιχειρήσεις είναι αυτές που έχουν ανοίξει ή θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες και πόσες θα παραμείνουν κλειστές.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έχετε μία εικόνα για το πόσα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει και πόσα όχι, μέχρι στιγμής;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Όχι, κοιτάξτε, μέχρι στιγμής έχει ανοίξει μικρό ποσοστό.Το ποσοστό που αναμένεται να λειτουργήσει, είναι από τις 15 Ιουλίου και μετά, εποχικών επιχειρήσεων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πού ελπίζουμε να πάμε, ποιο είναι ένα καλό ποσοστό;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Το είπα από την αρχή όταν ακόμα δεν είχαμε καμία ένδειξη, αλλά φαίνεται ότι όσο εξελίσσονται τα πράγματα προς τα εκεί πάμε, έχω πει ότι αν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε ένα 25% των περσινών εσόδων, αυτό υπό αυτές τις συνθήκες, θα είναι ένα καλό αποτέλεσμα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτά που είναι ανοιχτά, τι πληρότητα έχουν τα ξενοδοχεία αυτά; Υπάρχει κάποια πληρότητα;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά κάποια ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, στα μεγάλα αστικά κέντρα και κάποια μικρά ξενοδοχεία σε μικρούς προορισμούς τα οποία περισσότερο απευθύνονται σε Έλληνες. Αυτά που σας είπα τα δεύτερα, το σαββατοκύριακο, τα δύο-τρία τελευταία σαββατοκύριακα, είχαν δουλειά, δεν ήταν άσχημη η κίνηση. Τα ξενοδοχεία των αστικών κέντρων με πολύ χαμηλές πληρότητες, διότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν πτήσεις, δεν υπήρχαν μέχρι προχτές πτήσεις, δεν θα μπορούσαν να έχουν και πληρότητες.  

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πότε νομίζετε ότι θα έχετε μία εικόνα, μέχρι τις 15 Ιουλίου που μου είπατε;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Μέσα Ιουλίου κ. Πρετεντέρη νομίζω θα μπορεί κάποιος με ασφάλεια, τέλος Ιουλίου μπορείς να πεις ακριβώς το νούμερο των εσόδων των φετινών γιατί θα έχεις σύγκριση Ιούλιο με Ιούλιο περσινό, οπότε λοιπόν….

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ:… δηλαδή ο κρίσιμος μήνας είναι ο Ιούλιος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Ο κρίσιμος μήνας είναι ο Ιούλιος, αλλά δεν φαντάζομαι, εκτός βέβαια αν έχουμε μία τεράστια ανατροπή στο υγειονομικό δεδομένο, διότι τα πάντα κρίνονται από αυτό, αλλά δεν φαντάζομαι ότι θα έχουμε απόκλιση από τα νούμερα που σας λέω, από το σενάριο αυτό ας πούμε των 5 δισ. συν πλην.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τώρα πέστε μου κάτι, πως οι τουριστικές επιχειρήσεις, πώς οι ξενοδόχοι θα το αντιμετωπίσουν αυτό το πράγμα; Προφανώς αν μείνεις κλειστός, δεν θα προσλάβεις και ανθρώπους εποχικούς που έπαιρναν, έτσι;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Σαν ξενοδόχος κι εγώ, θα σας πω με δυσκολία, από την άλλη, αυτό που οφείλω να πω και το λέω συνέχεια, είναι ότι ο τουρισμός δεν δημιουργήθηκε χθες στην Ελλάδα, είναι μια δραστηριότητα η οποία, και ειδικά τα τελευταία 7-8 χρόνια, έχει υπεραποδώσει. Προφανώς φέτος είναι όλοι σε κατάσταση έως και πανικού, διότι είναι μια χρονιά που αφενός δεν την είχες προϋπολογίσει, αφετέρου κινδυνεύεις με μηδενικά έσοδα. Θα την αντιμετωπίσουμε έτσι όπως πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Τώρα περιμένουμε τις επόμενες ώρες και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, νομίζω ότι θα υπάρξουν και νέα πολύ σημαντικά μέτρα στήριξης της εργασίας. Εκεί είναι όλο το στοίχημα, διότι μιλάμε συνεχώς για επιχειρήσεις και ξενοδόχους και τουριστικούς επιχειρηματίες, το άλλο κομμάτι της εξίσωσης το οποίο είναι ακόμα μεγαλύτερο, είναι οι εργαζόμενοι, 700.000 εποχικοί του τρίτου τριμήνου, οι οποίοι είναι σε τεράστια αγωνία και θα πρέπει και αυτοί…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: 700.000 είναι…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Οι εποχικοί του τρίτου τριμήνου είναι 700.000 οι οποίοι, οι περισσότεροι από αυτούς ή τέλος πάντων μεγάλο νούμερο, έχει να δουλέψει από τον Οκτώβριο του 2019 και θα ξαναδουλέψει μάλλον τον Απρίλιο του 2021. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι 18 μήνες σε ουσιαστική ανεργία, είναι ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο οφείλουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε, δεν είναι ζήτημα των εργαζομένων, είναι και ζήτημα των επιχειρήσεων, είναι και ζήτημα του κράτους. Οπότε λοιπόν θα πρέπει να το δούμε. Είναι σας λέω, είναι μια συγκυρία η οποία είναι πρωτοφανής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Λοιπόν κρατάω από όσα είπατε κ. Ρέτσο, ο Ιούλιος είναι ο κρίσιμος μήνας για να έχουμε μια εικόνα τελικά τι θα γίνει, ότι θα ανοίξουν κάποια πρόσθετα ξενοδοχεία μετά τις 15 μου είπατε μαζί με τις πτήσεις που έρχονται…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Ένα θετικό κ. Πρετεντέρη, παρότι είναι πάρα πολύ νωρίς, είναι ότι όπως έγινε και το 15νθήμερο 15 με 30, που στους ελέγχους που έγιναν από εισαγόμενες πτήσεις το ποσοστό των κρουσμάτων ήταν πολύ χαμηλό, 1 στα 1.000 περίπου και οι δύο πρώτες ημέρες, παρότι είναι πολύ μικρό το διάστημα, έχουν θετικά αποτελέσματα. Αν λοιπόν μείνουμε στο γεγονός ότι υγειονομικά ελέγχουμε όπως πρέπει, δεν θα έχουμε κάποια αρνητική ανατροπή. Ξέρετε, όσο περνούν και οι μέρες και βλέπει και ο κόσμος πανευρωπαϊκά ότι στην Ελλάδα εξακολουθητικά εξελίσσονται καλά τα πράγματα, ίσως τελικά δούμε και κάτι καλύτερο από αυτό που περιμένουμε αλλά αυτά είναι όλα της τελευταίας στιγμής, δεν μπορούμε να το προϋπολογίσουμε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το είπε και η κα Γκερέκου, κρατήσεις τελευταίας στιγμής το είπε, ελπίζει και αυτή να υπάρξουν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Είναι στα δεδομένα της χρονιάς αυτής, δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι άλλο. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα. Λοιπόν, ήταν ο κ. Γιάννης Ρέτσος, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Τον ευχαριστώ για όσα μας είπε, καλή σας ημέρα κ. Ρέτσο, καλό σαββατοκύριακο και καλό καλοκαίρι να έχετε, ελπίζω να είναι καλύτερα τα πράγματα από ότι τα λέμε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Επίσης, θα τα ξαναπούμε φαντάζομαι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ασφαλώς , με μεγάλη μου χαρά. Καλή σας ημέρα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο