Ομιλίες / Δηλώσεις

Συνέντευξη προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου

Δείτε εδώ τη συνέντευξη και παρακάτω τη σχετική απομαγνητοφώνηση.

 

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα συνομιλήσουμε τώρα κυρίες και κύριοι με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τον κ. Γιάννη Ρέτσο. Κ. πρόεδρε καλησπέρα σας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Καλησπέρα κ. Χατζηνικολάου.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αρκούν τα κυβερνητικά μέτρα που ακούσατε μέχρι τώρα από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς για τη στήριξη του τουρισμού; Και τι άλλο κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε να γίνει;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κ. Χατζηνικολάου, η κατάσταση είναι τόσο πρωτόγνωρη και η χρονιά είναι τόσο υβριδική όπως τη χαρακτηρίζω, ώστε αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, ότι μέτρο και να είχε προταθεί, δεν θα αρκούσε. Εμείς από την αρχή, επειδή αποφασίσαμε σε αυτή την ιστορία να τοποθετούμαστε με ρεαλισμό, είπαμε ότι τα μέτρα έχουν θετικό πρόσημο, διότι από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Η διαχείριση της κρίσης της υγειονομικής πήγε πάρα πολύ καλά, πρέπει λοιπόν να επανεκκινήσει η οικονομία. Και έπρεπε να δούμε ένα πρώτο πακέτο μέτρων, με το οποίο είχαμε βάλει τους άξονες, είχαμε θέσει τα αιτήματά μας, αυτά λοιπόν που είδαμε, κατ’ αρχήν τους βάζουμε θετικό πρόσημο. Είναι όμως σίγουρο ότι στην πορεία των πραγμάτων, θα προκύψουν τόσες πολλές δυσκολίες και θα δούμε τόσο τις συνθήκες να αλλάζουν, που προφανώς θα χρειαστούν και νέες παρεμβάσεις πρέπει όμως να διατηρούμε ψυχραιμία, να είμαστε υπομονετικοί. Θα είναι ένας μαραθώνιος πάρα πολύ δύσκολος, και επειδή θα χρειαστούν και παραπάνω πολεμοφόδια, ας έχουμε λίγη ψυχραιμία. Το κρίσιμο αυτή τη στιγμή κ. Χατζηνικολάου, είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις να υπάρχει τουρισμός, να υπάρχει λίγη δουλειά, γιατί, όσο επαρκή και να είναι τα μέτρα, αν δεν υπάρχουν έσοδα στις επιχειρήσεις, αυτές δεν πρόκειται να λειτουργήσουν.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πρόεδρε, οι προβλέψεις σας, για το αν θα έχουμε ή όχι τελικά τουρισμό φέτος, ποιες είναι;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Αν με ρωτούσατε πριν από δέκα μέρες, θα σας έλεγα ότι ήμασταν και βλέπαμε το απόλυτο μηδέν. Ξεκινώντας από τις ανακοινώσεις-πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ευτυχώς επικράτησε η μετριοπαθής στάση και ουσιαστικά επετράπη και το άνοιγμα των συνόρων, σε συνέχεια οι ανακοινώσεις της δικής μας κυβέρνησης, που σταδιακά είπαν ότι από 15 Ιουνίου ανοίγουν σταδιακά τα σύνορα με πτήσεις προς το Βενιζέλος και από 1η Ιουλίου εντός Σένγκεν στα υπόλοιπα αεροδρόμια, αυτό δημιουργεί μια προσδοκία, ότι εφόσον τα πράγματα υγειονομικά εξελιχθούν καλά, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχει μία πιθανότητα, από το μηδέν, να ανέβουμε κάποια σκαλιά. Πόσα είναι αυτά κ. Χατζηνικολάου, δεν μπορώ να σας το πω, και νομίζω ότι θα χρειαστεί να περάσουν εβδομάδες μέχρι να μπορέσουμε να το πούμε και ίσως και σε λίγες εβδομάδες από σήμερα, πάλι να μην είμαστε σε θέση να κάνουμε πρόβλεψη. Ότι μπορέσει να σωθεί φέτος και όσο μεγαλύτερη γέφυρα μπορούμε να δημιουργήσουμε για το 2021, αυτός είναι ο στόχος και αυτή είναι η προσδοκία μας.  

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πρόεδρε τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, σας έχουν ήδη σταλεί; Στα πλαίσια της διαβούλευσης με το αρμόδιο υπουργείο; Και πώς είναι; Είναι βιώσιμα;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: ‘Έχει προηγηθεί μια μεγάλη κουβέντα και πραγματικά καταθέσαμε πολύ αναλυτικές προτάσεις, είναι προς την κατεύθυνση αυτού που είχαμε πει, ρεαλιστικά και βιώσιμα. Προφανώς και θα αυξήσουν το κόστος σε μία επιχείρηση, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Ξέρετε δεν είναι μόνο να πεις ότι το εφαρμόζεις, είναι να δημιουργήσεις και την αίσθηση και στους εργαζόμενους και στους πελάτες σου ότι πραγματικά έχεις λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Άρα λοιπόν η πρώτη ανάγνωση είναι ότι μπορούν να εφαρμοστούν. Θα κάνω ένα σχόλιο σε αυτό ότι, περνώντας ο χρόνος και αν τα πράγματα εξελιχθούν καλά, νομίζω ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο, από τον Ιούλιο και μετά, που κάποια πράγματα θα χαλαρώσουν. Οπότε σε πρώτη φάση, καλώς βγήκαν τα πρωτόκολλα. Θα κοιτάξουμε να δούμε τώρα τι πρέπει να γίνει για να εφαρμοστούν και νομίζω ότι με την πάροδο του χρόνου, θα αναθεωρούνται.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστώ θερμά τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, τον κ. Γιάννη Ρέτσο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο