Ομιλίες / Δηλώσεις

Χαιρετισμός Γενικού Διευθυντή του ΣΕΤΕ, κ. Γιώργου Αμβράζη στο 1ο ανοικτό Συνέδριο ΣΕΤΚΕ

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε της ΣΕΤΚΕ,
Αγαπητά μέλη της ΣΕΤΚΕ
Αγαπητοί Σύνεδροι,
Κυρίες και κύριοι,

 

Εκ μέρους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση στο 1ο ανοικτό συνέδριο ΣΕΤΚΕ.

Και αυτή η τουριστική περίοδος ήταν γεμάτη εμπόδια και συνεχείς ανατροπές. Ωστόσο, ο τουρισμός αποδείχθηκε για άλλη μια φορά καταλύτης για την ελληνική οικονομία, υποστηρίζοντας αταλάντευτα το ΑΕΠ και την απασχόληση.  Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και ύστερα από ένα πιο καλό δεύτερο εξάμηνο, θα καταφέρουμε να κλείσουμε το 2016 με αύξηση αφίξεων περίπου κατά 1,5 εκατ. επισκέπτες, αλλά και με μία υστέρηση στις εισπράξεις, η οποία μας προβληματίζει βαθιά. Και είναι σημαντικό να αναφερόμαστε στις δαπάνες των τουριστών, διότι είναι από τα βασικά σημεία αξιολόγησης σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Παρά το γεγονός ότι συνεχίζουμε να βιώνουμε συνθήκες βαθιάς κρίσης και παρατεταμένης ύφεσης, με τεράστιες πιέσεις και δυσεπίλυτα προβλήματα που ταλανίζουν τον τουριστικό κόσμο και δοκιμάζουν σκληρά́ επιχειρήσεις και εργαζομένους, ο τομέας ενωμένος και συστρατευμένος κατάφερε να ανταποκριθεί στο ρευστό και αρνητικό περιβάλλον και– επιτρέψτε μου την έκφραση – να «γυρίσει το παιχνίδι». Ή τουλάχιστον να μην παραδοθεί χωρίς μάχη, αφού καταφέραμε τελικά να κρατήσουμε τη ζήτηση για την Ελλάδα σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά την μεγάλη αλήθεια ότι και αυτή η χρονιά, θα έχει αρνητικό αποτύπωμα στα οικονομικά αποτελέσματα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Κυρίες και κύριοι, η έλλειψη ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής για τον τουρισμό, στερεί από τον τομέα βασικό πλεονέκτημα και μειώνει την ανταγωνιστικότητά του. Η οποία ανταγωνιστικότητα έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα από τις απανωτές φορολογικές επιβαρύνσεις, την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση, την αύξηση του μη μισθολογικού κόστους, τη συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας και το φλέγον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επιπρόσθετα, την ίδια στιγμή – και ξέρουμε όλοι καλά πόσο απασχολεί ειδικά τον κλάδο σας το ζήτημα αυτό – βλέπουμε να παρατείνεται εξακολουθητικά αυτή η ιδιόμορφη «ασυλία» από πλευράς κράτους στην παραοικονομία των μισθώσεων ιδιωτικών χώρων σε τουρίστες. Ένα φαινόμενο που στρεβλώνει την αγορά, προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό σε όλες τις αδειοδοτημένες επιχειρήσεις και το κυριότερο, στερεί από το δημόσιο πολύτιμα έσοδα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, ενώ συνεχίζεται η βαθιά κρίση στην εσωτερική αγορά τουρισμού, η οποία αποτελεί διαχρονικά πολύτιμο πυλώνα μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και προορισμών, με ανησυχία παρακολουθούμε τις αναφορές για την πιθανότητα περαιτέρω συρρίκνωσης των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού μέσω των δραστικών περικοπών ή και της κατάργησης σειράς σχετικών προνοιακών επιδομάτων.

Είναι κοινό μυστικό, πως η έξαρση της ζήτησης που μας βοήθησε να κλείσουμε τη χρονιά με θετικό πρόσημο σε επίπεδο αφίξεων, οφείλεται, κατά κύριο λόγο, είτε σε εξωγενείς παράγοντες – με τους κυριότερους ανταγωνιστές μας ουσιαστικά εκτός αγοράς –  είτε στην τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων καταλυμάτων, που εν μέσω περιόδου αιχμής, πλημμύρισαν την αγορά με προσφορές και χαμηλές τιμές.

Για πόσο ακόμη, όμως, μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να πορεύεται με γνώμονα το τι συμβαίνει στην ευρύτερη γεωγραφική γειτονιά μας ή το τι παθαίνουν οι ανταγωνιστές του; Για πόσο ακόμη, μπορεί να καταφεύγει στη λύση των εκπτώσεων και των χαμηλών τιμών, ώστε να προσελκύει περισσότερους επισκέπτες, εκ των πραγμάτων, χαμηλής καταναλωτικής απόδοσης;

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι για το μέλλον της χώρας μας. Όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να δουλέψουμε σκληρά, μεθοδικά και συλλογικά προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προς τα εμπρός και να επιτύχουμε τους στόχους του 2021 για 35 εκατ. επισκέπτες και σχεδόν 20 δισ. Ευρώ έσοδα, όπως περιγράφει ο αναθεωρημένος Οδικός Χάρτης που παρουσιάσαμε πρόσφατα.

Ο ΣΕΤΕ, ως κοινωνικός εταίρος, έχει ενεργοποιήσει πλήρως τους δύο σύγχρονους επιχειρησιακούς του βραχίονες το Ινστιτούτο ΣΕΤΕ και την Marketing Greece.

Μέσω των περιφερειακών γραφείων μας, αναπτύξαμε τα στρατηγικά marketing plans τουριστικού προϊόντος για πέντε περιφέρειες της χώρας, σε στενή συνεργασία με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές καθώς και τους τοπικούς φορείς.

Με το ΙΝΣΕΤΕ σχεδιάζουμε ένα νέο ολοκληρωμένο σύστημα πιστοποίησης ποιότητας υπηρεσιών και προσόντων βασισμένο στη διεθνή εμπειρία.

Με το SETETraining ολοκληρώσαμε ακόμα ένα κύκλο στοχευμένων εκπαιδευτικών σεμιναρίων υψηλού επιπέδου σε συγκεκριμένες κατηγορίες δεξιοτήτων για περισσότερους από 1000 επαγγελματίες του κλάδου και προχωρήσαμε και στην υλοποίηση του δεύτερου προγράμματος εκπαίδευσης ανέργων νέων.

Με το SETE Intelligence μπαίνουμε σε βάθος στην ανάλυση των μεγεθών των τουριστικών προϊόντων προκειμένου να κατανοήσουμε τα χαρακτηριστικά τους και τις προοπτικές τους και μοιραζόμαστε με τον κλάδο τα αποτελέσματα.

Με τη Marketing Greece συμβάλλουμε στρατηγικά και αποφασιστικά στην προώθηση των ελληνικών τουριστικών προϊόντων και στην ανάδειξη προορισμών της χώρας μας. 

Κυρίες και κύριοι,

Το 2017 προβλέπεται, αν μη τι άλλο το ίδιο ρευστό, με την εξέλιξή του να εξαρτάται από σειρά αστάθμητων παραγόντων. Τον επόμενο μήνα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε μια πρώτη εκτίμηση στόχων. Όμως, βασικά ζητήματα όπως το προσφυγικό / μεταναστευτικό, το Brexit, η μείωση της μέσης δαπάνης πανευρωπαϊκά, θα συνεχίσουν να θεωρούνται δυστυχώς αρνητικοί παράγοντες στις προσπάθειές μας. Όσον αφορά στα θετικά για το 2017, ήδη καταγράφουμε από την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, μια υψηλή μονοψήφια αύξηση στις προκρατήσεις σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, η χώρα μας συνεχίζει να θεωρείται και να είναι ασφαλής προορισμός την ώρα που, στην ευρύτερη γεωστρατηγική ζώνη της Μεσογείου, οι γειτονικές χώρες παραμένουν ασταθείς και «παροπλισμένες» τουριστικά. 

Είναι σημαντικό για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού, να σχεδιάσουμε τη στρατηγική εκείνη η οποία θα μεγιστοποιήσει τη διασύνδεση του τομέα με τους υπόλοιπους της ελληνικής οικονομίας. Αυτός θεωρούμε ότι είναι ο εφικτός δρόμος για να οδηγήσουμε τη χώρα στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Και να προσπαθήσουμε να συνθέσουμε τα βέλτιστα των δυνατοτήτων κάθε τομέα, σε μία δυναμική που θα εδραιώσει τη χώρα ως ηγέτιδα, διεθνώς, στην παροχή υπηρεσιών. Και είναι κάτι που μπορούμε να το επιτύχουμε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω κάτι που πραγματικά πιστεύουμε στον ΣΕΤΕ.  Διαθέτουμε ως χώρα την κρίσιμη μάζα ανθρωπίνων πόρων που απαιτείται. Διαθέτουμε μια μοναδική φυσική ομορφιά, που δημιουργεί από μόνη της αξέχαστες εμπειρίες, ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία που όλοι θέλουν να επισκεφθούν – μόλις προ ημερών είδαμε και ακούσαμε, μαζί με τον υπόλοιπο πλανήτη, τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πως εκφράσθηκε για την πολιτιστική και ιστορική μας κληρονομιά – και κατάλληλες κλιματικές συνθήκες που επιτρέπουν τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Είναι υποχρέωση όλων όσοι δραστηριοποιούμαστε στον τουρισμό να διαφυλάξουμε τις ομορφιές και τα μοναδικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά της χώρας μας και να τα αναδείξουμε, όπως τους αξίζει, στις καλύτερες θέσεις του παγκόσμιου τουρισμού.

Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Είναι καθήκον μας να καλλιεργήσουμε συστηματικά την αντίληψη ότι ο τομέας του τουρισμού αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών και σε αυτόν τον αγώνα, βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό σας και θεωρούμε ότι έχουμε την ΣΕΤΚΕ σύμμαχο.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας,

Γιώργος Αμβράζης
Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο