Ομιλίες / Δηλώσεις

Ομιλία του Προέδρου του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέα Α. Ανδρεάδη στην Ανοικτή Συνεδρίαση της 22ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω  στην Ανοικτή Συνεδρίαση της 22ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ. Η παρουσία σας μας τιμά ιδιαίτερα. Σήμερα αισθάνομαι πραγματικά ευτυχής. Πριν από τρία χρόνια εκλέχτηκα στην Προεδρία του Δ.Σ. του ΣΕΤΕ με μία παρακαταθήκη, μία βαριά σκυτάλη: Να ανδρώσουμε τον «έφηβο» ΣΕΤΕ. Δώσαμε, τότε, την υπόσχεση ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου ότι ο Σύνδεσμος θα είναι σε καλά χέρια και πως ο τουρισμός μας, συλλογικά θα πορευτεί, παρά τα τεράστια προβλήματα της χώρας, τον δύσκολο δρόμο της επιτυχίας. Τρία χρόνια μετά είμαστε εδώ,  αναγνωρισμένοι κοινωνικοί εταίροι, πρωταγωνιστές, αποφασισμένοι για δυναμική συνέχεια. Σήμερα ξεκινά η θητεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τα Μέλη που με εμπιστεύτηκαν ξανά στην προεδρία του ΣΕΤΕ. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω θερμά το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο και την ομάδα των στελεχών και συνεργατών μας για την σκληρή δουλειά και τα εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αγαπητοί Επίτιμοι Πρόεδροι του ΣΕΤΕ,

Αγαπητά Μέλη,

Δίνουμε μια νέα υπόσχεση: Όλο το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και εγώ προσωπικά, θα κρατήσουμε για τα επόμενα τρία χρόνια, από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα, σφιχτά το τιμόνι της «ατμομηχανής» της ελληνικής οικονομίας, όπως  αποκαλείτε πολύ συχνά πια τον τουρισμό, κύριε Πρωθυπουργέ.

Πέρυσι από αυτό το βήμα υποστήριξα πως βγαίνοντας από το μνημόνιο, αντί να ασχολούμαστε με αυτό, θα έπρεπε να δούμε πως θα λειτουργήσουμε αναπτυξιακά την μετά μνημόνιο  εποχή, πως θα γίνουμε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Πιστός στη λογική αυτή, δεν θα ήθελα να αναλωθούμε στο χθες αλλά στην επόμενη μέρα που ήδη είναι εδώ.  Ο ΣΕΤΕ, έδειξε και δείχνει τον δρόμο της αλλαγής, πρωτοστάτησε μεταξύ των υγιών δυνάμεων του τόπου, βοήθησε αποφασιστικά στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας μας και της οικονομίας της.  Συνειδητοποιήσαμε νωρίς, ότι ο ελληνικός τουρισμός καλούνταν να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Νιώσαμε ότι ήταν η ώρα να γίνει το όραμα των ιδρυτικών μελών του ΣΕΤΕ, πράξη. 

Να γίνει η Ελλάδα ένας από τους 10 καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως. Να παράγει άμεσα και έμμεσα το 20% του ΑΕΠ της χώρας. Να δημιουργεί κάθε χρόνο χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Δεν είναι ώρα να περιαυτολογήσουμε. Άλλωστε τα αποτελέσματα είναι ορατά και σαφώς μετρήσιμα. Είναι η κρίσιμη ώρα, να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα. Να κοιτάξουμε εμπρός, να κρατήσουμε τα μανίκια μας σηκωμένα και να δουλέψουμε με όραμα, προσηλωμένοι στους στόχους μας, χωρίς πολλά λόγια, χωρίς γκρίνια και αδιέξοδη πολιτικολογία.  

Ας αφήσουμε τους άλλους να μιλούν για εμάς. Ας αφήσουμε την κυρία Μέρκελ να μιλά για τις δυνατότητες που πλέον έχει η Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού και της γεωργίας. Ας αφήσουμε τον κύριο Σόιμπλε να μιλά για την αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του. Ας αφήσουμε τα διεθνή ΜΜΕ και τους έγκυρους αναλυτές να μιλούν για το ολικό τουριστικό comeback της Ελλάδας, για το successstory!

Να είστε σίγουρος κύριε Πρωθυπουργέ ότι μπορούμε, έχουμε δυνάμεις, έχουμε γνώσεις, έχουμε σχέδιο. Θα συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία, χωρίς παρεκκλίσεις, χωρίς να επαναπαυτούμε. 

Κυρίες και Κύριοι,

ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Μία λέξη που κυριαρχεί στην σκέψη όλων μας. Δεν είναι ακόμη ορατή, οι βάσεις όμως έχουν ήδη τεθεί. Η Ελληνική οικονομία είναι σήμερα σαφέστατα πιο ανταγωνιστική. Το τραπεζικό σύστημα έχει αναδιαταχθεί. Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει καλύψει σημαντική διαδρομή. Ένας μεγάλος όγκος μεταρρυθμίσεων έχει υλοποιηθεί. Η Υπουργός Τουρισμού ανέπτυξε προηγουμένως όλα αυτά που έχουν ήδη γίνει. Θα ήταν άδικο να μην αναφερθώ στην πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα αποτελεσματικότητα, εργατικότητα και επιμονή  της Κυβέρνησης συνεργασίας, αυτό τον καιρό. Επιτελεί ένα πολύ δύσκολο έργο κάτω από ακραίες συνθήκες και πιέσεις. Και βέβαια θα ήταν ακόμη πιο άδικο να μην αναφερθώ στην εξαιρετική συνεργασία μας με την Υπουργό Τουρισμού, τους συναρμόδιους Υπουργούς, που τους βλέπω όλους εδώ και προπαντός με εσάς κ. Πρωθυπουργέ. Η συνεργασία αυτή συνετέλεσε τα μέγιστα στα αποτελέσματα που βλέπουμε και ελπίζω να συνεχισθεί τώρα που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Τώρα την ώρα της ανάπτυξης.

Αυτήν την κρίσιμη ώρα, σε αυτήν την κρίσιμη προσπάθεια ο τουρισμός θα είναι και πάλι μπροστάρης. Σας έχουμε παραδώσει ένα καλά δουλεμένο αναπτυξιακό σχέδιο, τον Οδικό Χάρτη 2021 για τον ελληνικό τουρισμό. Περιγράφει με λεπτομέρεια τα είδη τουρισμού που πρέπει να αναπτυχθούν, τις αγορές στόχους και τα συγκεκριμένα κοινά, τους τρόπους προσέλκυσης τους, τις αναγκαίες πολιτικές, τις επενδύσεις, τις υποστηρικτικές υποδομές, αναλυμένες και χωροταξικά κατανεμημένες. Στοχεύει με ορίζοντα το 2021 τα 24 εκατ. αφίξεις, τα 19 δισ. Ευρώ άμεσα έσοδα, δηλαδή 9 μονάδες επιπλέον στο σημερινό ΑΕΠ της χώρας και τις 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Το θέσαμε στην διάθεσή σας, περιμένουμε τις αποφάσεις σας για να το εφαρμόσουμε μαζί.

Η επιτυχής υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου απαιτεί την εφαρμογή σειράς οριζόντιων αλλά και εξειδικευμένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Αναφέρω κάποια επιγραμματικά:

Αποτελεσματικότερο δημόσιο τομέα ο οποίος θα διευκολύνει τον πολίτη και τις επιχειρήσεις.

Ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.

Χαμηλότερη και ορθολογικότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων και δημιουργία σταθερού φορολογικού πλαισίου που δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Ολοκληρωμένο κτηματολόγιο, χωροταξικό σχέδιο, πλήρη χαρτογράφηση και στρατηγική ανάπτυξης και προστασίας  σε σχέση με τον αιγιαλό.

Στρατηγική αναβάθμισης του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων και οικισμών, ξεκινώντας από την Αθήνα.

Περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ σε όλο το εξαγόμενο τουριστικό πακέτο και την ακτοπλοΐα αλλά  και περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Επείγουσα αποκατάσταση της ρευστότητας στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Συμπλήρωση του επενδυτικού νόμου ώστε να συμπεριλαμβάνει τον ναυτικό και ιατρικό τουρισμό και την πρόβλεψη αποκλειστικά για τουριστικές επενδύσεις ποσού 3,5 δις Ευρώ ως το 2021 από το νέο ΕΣΠΑ. Τα ποσοστά επιδότησης, δεν μπορεί να είναι μικρότερα του 20%-30%, ενώ πρέπει να ενταχθούν και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, για τον εκσυγχρονισμό και βελτίωση του τουριστικού τους προϊόντος.

Ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Τα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν 300.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουρισμό. Χρειαζόμαστε αναβάθμιση της εκπαίδευσης με βάση διεθνή πρότυπα. Μαθητεία ποιότητας, που θα δημιουργεί ευκαιρίες εμπειριών και απασχόλησης στους νέους συμπολίτες μας. Πρέπει να αναπτύξουμε την «τουριστική συνείδηση» επενδύοντας ιδιαίτερα στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και διαδικτυακών εργαλείων.

Περαιτέρω διευκολύνσεις στη χορήγηση πολλαπλής βίζας Σένγκεν και ηλεκτρονική χορήγηση βίζας.

Επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων και λιμένων της χώρας, με παράλληλη προστασία ανταγωνιστικού επιπέδου χρεώσεων, που θα αυξάνονται εύλογα και μόνο μετά τις βελτιώσεις. Αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας στο πολύ καλό κατά τα άλλα αεροδρόμιο της Αθήνας με επέκταση της σύμβασης εκμετάλλευσης. Έναρξη δημιουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι με αναβάθμιση του υφισταμένου, στο Ηράκλειο, ώστε να καλυφθεί η μεταβατική περίοδος.

Ολοκλήρωση των υποχρεωτικών προτύπων αστεριών και κλειδιών από το Υπουργείο Τουρισμού και πιστοποίηση όλων των καταλυμάτων.

Δημιουργία σύγχρονων προαιρετικών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών σε δεξιότητες και υπηρεσίες και ευρεία εφαρμογή τους, με την συνεργασία των κοινωνικών εταίρων ΣΕΤΕ – ΓΣΕΕ.

Κυρίες και Κύριοι,

Στον ΣΕΤΕ ως σύγχρονοι κοινωνικοί εταίροι, βλέπουμε τον ρόλο μας από μία νέα, διαφορετική σκοπιά. Δεν αναλωνόμαστε απλά σε γκρίνια και κριτική, αλλά σχεδιάζουμε, υποστηρίζουμε, πιέζουμε και κινητοποιούμε το κράτος, ενώ παράλληλα δημιουργούμε και τα δικά μας υποστηρικτικά εργαλεία. Τα εργαλεία αυτά, οι βασικοί βραχίονες, με τους οποίους θα αγκαλιάσουμε τον τομέα του τουρισμού και θα στηρίξουμε την ανάπτυξη, είναι η MarketingGreece και το ΙΝΣΕΤΕ.

Η MarketingGreece δραστηριοποιείται με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του ΣΕΤΕ σε επίπεδο εμπορικής στρατηγικής και προώθησης. Η εταιρεία έχει βγάλει στον αέρα το portaldiscovergreece.com και μάλιστα σε πέντε γλώσσες, που είναι μία αξιοσημείωτη πρωτοπορία. Ένα εξαιρετικής ποιότητας εργαλείο που δίνει την δυνατότητα σε κάθε μικρή τουριστική επιχείρηση, σε κάθε άκρη της χώρας να προβάλλεται και να διαθέτει το προϊόν της στα πέρατα του κόσμου. Ένα εργαλείο που θα συμβάλλει στη άμβλυνση της εποχικότητας και την προβολή, όχι μόνο της γνωστής αλλά και της άγνωστης αλλά, εξίσου, υπέροχης πλευράς του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Φιλοδοξούμε ότι η MarketingGreece θα αναγνωριστεί ως το καλύτερο ιδιωτικό – υποστηρικτικό εργαλείο που θα μπορούσε να έχει το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ για την υλοποίηση της ενιαίας εθνικής τουριστικής στρατηγικής.

Το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ) είναι ο θεμέλιος λίθος για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΣΕΤΕ σε επίπεδο επιχειρηματολογίας, επιχειρησιακού σχεδιασμού, εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας. Στόχος μας είναι να ισχυροποιήσουμε τον σύνδεσμο ακόμα περισσότερο όσον αφορά στις έρευνες, στις μελέτες και στα στοιχεία που αναλύει και παρουσιάζει, καθώς και στα πρότυπα, στις προδιαγραφές ποιότητας, στις δεξιότητες, στην εκπαίδευση και στην τεχνογνωσία του τομέα. Το ΙΝΣΕΤΕ σχεδιάζει τη στιγμή αυτή το SETEIntelligence το οποίο θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο του ελληνικού τουρισμού και πηγή άντλησης πληροφόρησης  όχι μόνο στα μέλη μας, αλλά και στις τράπεζες και τους επενδυτές.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι ξεκάθαρο πως στα επόμενα χρόνια ο ΣΕΤΕ θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Εκφράζουμε τις ελπίδες και τα όνειρα δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων, με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.  Η κοινή γνώμη, μας αναγνωρίζει ως το όχημα το οποίο προσφέρει σταθερότητα και προοπτική. Η ελληνική κυβέρνηση και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, μας βλέπουν ως ισότιμο συνομιλητή στην προσπάθεια που κάνουν για την ανάκαμψη. Εμείς συναισθανόμαστε πλήρως αυτήν την ευθύνη και είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τους στόχους μας και να τους ξεπεράσουμε.

Προδιαγράφουμε το μέλλον του ελληνικού τουρισμού πιο σταθερά παρά ποτέ.

Χαράζουμε τη στρατηγική της προσφοράς και της ζήτησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, στηρίζουμε δυναμικά το υπουργείο Τουρισμού και επενδύουμε στη μέρα που έφθασε, στην ημέρα της εξωστρεφούς ανάπτυξης.

Σταθερά αυτά τα χρόνια, θέταμε στόχους για τον τουρισμό μας και τους επιτύχαμε όλους. Το 2013 είχαμε θέσει στόχο 17 εκατ. διεθνών αφίξεων και 11,5 δισ. Ευρώ άμεσων εσόδων και επιτύχαμε ρεκόρ 17,9 εκατ. διεθνών αφίξεων και 12,2 δισ. εσόδων. Για το 2014 ο ΣΕΤΕ έχει ήδη θέσει το στόχο στα 18,5 εκατ. διεθνών αφίξεων και στα 13 δισ. Ευρώ εσόδων. Πιστεύω θα καταφέρουμε να τον επιτύχουμε. Ακόμη και να τον ξεπεράσουμε.

Μαζί με τη ναυτιλία, την βιομηχανία, το εμπόριο, την αγροτική παραγωγή και τις άλλες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, θα οδηγήσουμε τη χώρα μας στη θέση που της αξίζει. 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Λάβετε τη σκυτάλη της ανάπτυξης, για την Ελλάδα της επόμενης μέρας, μιας αναγεννημένης πατρίδας που με ορίζοντα το 2021, θα εξασφαλίζει ευκαιρίες εργασίας και ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο για τους κατοίκους της και ιδιαίτερα για την νέα γενιά. Για μια σύγχρονη, ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα, στο καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη, όπου όλοι οι πολίτες του κόσμου θα ήθελαν να ζουν είτε μόνιμα, είτε προσωρινά. Για μια Ελλάδα ευχάριστη και ελκυστική για τους μόνιμους κατοίκους της, άρα και για τους επισκέπτες της. 

Να είστε βέβαιος ότι θα είμαστε δίπλα σας 

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο