Ομιλίες / Δηλώσεις

Ομιλία του Προέδρου του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέα Α. Ανδρεάδη στην έκθεση ITB 2015

Κυρίες Και Κύριοι καλημέρα σας,

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ.

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς να βρισκόμαστε για ακόμα μια χρονιά στην έκθεση της ITB. H παρουσία του ΣΕΤΕ στη πρωτοπόρο διεθνή έκθεση, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αποτελεί μια στρατηγικής σημασίας συμμετοχή, δεδομένου ότι η Ελλάδα, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, ανακάμπτει τουριστικά και έχει ήδη μπει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Αυτό δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των τελευταίων τριών ετών.

Εκπροσωπώντας το σύνολο των τουριστικών φορέων και των ανθρώπων που εργάζονται στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα, Ο ΣΕΤΕ βρίσκεται εδώ για να στηρίξει και να αναδείξει περαιτέρω τους υπέροχους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία.

Κυρίες & Κύριοι,

Το 2014 υπήρξε αναμφίβολα η «χρυσή» χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Μία χρονιά κατά την οποία ενώ η χώρα μας, ύστερα από πέντε χρόνια βαθιάς ύφεσης, προσπάθησε να ξεπεράσει την μεγαλύτερη μεταπολεμική της κρίση με συρρικνωμένη την οικονομία της κατά 25%, την ίδια χρονιά, η ίδια χώρα, εισήλθε ξανά στην παγκόσμια τουριστική δεκαπεντάδα. Για πρώτη φορά ξεπεράσαμε το όριο των 20 εκατομμυρίων αφίξεων (για την ακρίβεια 21,5 εκατ. χωρίς να προσμετρώνται οι αφίξεις κρουαζιέρας – επιπλέον 2,5 εκατ.).

Για πρώτη φορά πετύχαμε υπέρ-τετραπλάσιο ρυθμό αύξησης 20% (μετά το 15% του 2013), σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές μας Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Κροατία, αποσπώντας νέα κρίσιμα μερίδια αγοράς.

Επιπλέον, με 14 δισ. ευρώ εισροή στην πραγματική οικονομία, οι μεγάλες πόλεις, τα νησιά, οι τουριστικοί προορισμοί τονώθηκαν και πάλι. Η τοπική οικονομία αναθάρρησε. Και αυτή είναι η μεγάλη συμβολή του τουρισμού στη χώρα: ότι έδωσε και πάλι ώθηση στον μικρό επιχειρηματία, στην ατομική επιχείρηση, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, στην ταβέρνα του χωριού, στον τοπικό έμπορο ενοικίασης αυτοκινήτων. 

Αποτέλεσμα αυτών των εκπληκτικών επιδόσεων, ήταν να δημιουργηθούν περισσότερες από 100.000 νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στη παράλληλη μείωση της ανεργίας και, για πρώτη φορά επίσης μετά έξι χρόνια, να επανέλθει το ΑΕΠ της χώρας σε θετικό πρόσημο.

Κυρίες και Κύριοι,

Επαναλαμβάνω: τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν από την δυναμική και καθολική προσπάθεια όλου του τουριστικού κόσμου, εργαζομένων και επιχειρηματιών, μικρών και μεγάλων.

Για το 2015, οι πρώτες εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ κινούνται σε θετικό πρόσημο. Την προηγούμενη εβδομάδα θέσαμε τους άμεσους στόχους για το 2015 στα 25 εκατ. διεθνών αφίξεων (εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. αφίξεις κρουαζιέρας) και τα άνω των 14 δισ. Ευρώ άμεσα έσοδα. Θεωρούμε ότι η επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων θα δημιουργήσουν επιπλέον άνω των 60.000 νέων θέσεων εργασίας.

Από την πλευρά μας, ως οφείλαμε, ως σύγχρονος κοινωνικός εταίρος, έχουμε παραδώσει ήδη στο κράτος ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, τον Οδικό Χάρτη 2021 για τον ελληνικό τουρισμό, που καθορίζει τις κατηγορίες τουριστικού προϊόντος, τις αγορές στόχους και τα ελκυστικά τμήματα αγοράς, τους τρόπους προσέλκυσής τους, τις αναγκαίες κατά την άποψή μας πολιτικές, τις επενδύσεις που απαιτούνται, τις υποστηρικτικές υποδομές, αναλυμένες και χωροταξικά κατανεμημένες. Ο Οδικός Χάρτης  στοχεύει με ορίζοντα το 2021 τα 24 εκατ. αφίξεις, τα 19 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα, δηλαδή 9 μονάδες επιπλέον στο σημερινό ΑΕΠ της χώρας και τις 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

Όπως αντιλαμβάνεστε, βαδίζοντας με προσήλωση στο στρατηγικό μας σχέδιο του Οδικού Χάρτη 2021, υλοποιήσαμε τους πρώτους στόχους μας 3 χρόνια νωρίτερα του προβλεπόμενου, με συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας που κυμαίνεται σήμερα ανάμεσα στο 20%-25% σύμφωνα με το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.

Για τη σωστή ανάπτυξη του Οδικού Χάρτη, ο ΣΕΤΕ έχει ενεργοποιήσει πλήρως τα δύο βασικά του εργαλεία, που αποδεικνύονται περισσότερο πολύτιμα από ποτέ. Την Marketing Greece, για την προώθηση των μικρών επιχειρήσεων και του συνόλου των εποχών και των προορισμών, ιδιαίτερα της άγνωστης Ελλάδας και το ΙΝΣΕΤΕ για την παραγωγή και ανάλυση στοιχείων (SETE Intelligence), καθώς και τη δημιουργία προτύπων ποιότητας και μεγάλης κλίμακας εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η Marketing Greece A.E., σε στενή συνεργασία με τον ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού, συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής προγραμμάτων προβολής και διαφήμισης, διεθνώς, αλλά και στο εσωτερικό. Η εταιρεία, μεταξύ άλλων, έχει λανσάρει το «discovergreece.com», ένα παγκόσμιου επιπέδου website, το οποίο παρουσιάζει περισσότερα από 150 τουριστικά προϊόντα της Ελλάδας και έχει αναπτύξει δίκτυο γραφείων δημοσίων σχέσεων στις βασικές χώρες-στόχους. Η συμβολή της εταιρείας δεν σταματά εκεί. Ήδη σε συνεργασία με Περιφέρειες, ανά την Ελλάδα, δημιουργεί και υλοποιεί στρατηγική και ενέργειες για την προώθηση προορισμών. Με μόνο ένα χρόνο λειτουργίας, η εταιρεία ήδη αναγνωρίζεται ως το καλύτερο ιδιωτικό εργαλείο υποστήριξης που θα μπορούσε να έχει το Υπουργείο Τουρισμού, για την υλοποίηση της ενιαίας εθνικής τουριστικής στρατηγικής.

Από την άλλη πλευρά, το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί το σημαντικό του έργο. Στόχος μας είναι να ισχυροποιήσουμε τον ΣΕΤΕ ως σύγχρονο κοινωνικό εταίρο ακόμα περισσότερο στα πεδία της έρευνας, των μελετών και των στοιχείων που αναλύει και παρουσιάζει, καθώς και στα πρότυπα, στις προδιαγραφές ποιότητας, στις δεξιότητες, στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση του τομέα. Πρόσφατα προχωρήσαμε στη δημιουργία τριών περιφερειακών γραφείων που στόχο έχουν να προσφέρουν συμβουλευτική, τεχνογνωσία και ολοκληρωτική υποστήριξη του τομέα στις περιφέρειες αλλά και στις επιχειρήσεις του τουρισμού δίνοντας πρόσβαση σε στοιχεία, μελέτες αλλά και εργαλεία προώθησης.  Το ΙΝΣΕΤΕ είναι η θεμέλιος λίθος για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΣΕΤΕ σε επίπεδο επιχειρηματολογίας, διαπραγμάτευσης και επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Κυρίες και Κύριοι,

Στην περυσινή μας παρουσία στην ΙΤΒ είχαμε προβλέψει ότι το 2014 θα αποτελέσει χρονιά ολικής επαναφοράς της Ελλάδας από πλευράς τουριστικής ζήτησης στην Γερμανική αγορά, γεγονός που επαληθεύτηκε πλήρως. Κάτι πολύ σημαντικό που θα ήθελα να αναφέρω σε αυτό το σημείο είναι το γεγονός ότι αποδεικνύεται περίτρανα ότι όποια πολιτική αντιπαράθεση υπάρχει μεταξύ των χωρών μας δεν επηρεάζει τη μακρόχρονη φιλία των λαών μας, ούτε τον τουρισμό, ούτε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. 

Το 2014 η Γερμανική αγορά απέδειξε έμπρακτα την αγάπη της για τους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Οι επισκέπτες από τη Γερμανική αγορά ξεπέρασαν τα 2,5 εκατ., και κατέγραψαν ένα ρυθμό αύξησης σε σχέση με το 2013 της τάξης του +8,5%. Σε επίπεδο εσόδων, η Γερμανική αγορά κατέγραψε περίπου 2 δισ. Ευρώ, αύξηση +4,6% σε σχέση με το 2013.

Οι προβλέψεις του ΣΕΤΕ σε ότι αφορά στη Γερμανική αγορά για το 2015, δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες για εμάς, αφού σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία υπολογίζουμε μια αύξηση αφίξεων σε σχέση με το 2014 της τάξεως του 2%-5%.  Για την Ελλάδα, η προτίμηση των επισκεπτών της Γερμανίας προσδίδει ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί ενέχει το στοιχείο της στήριξης όχι μόνο του τουριστικού προορισμού, αλλά και της ουσιαστικής στήριξης της οικονομίας της χώρας.

Κυρίες και Κύριοι,

Κλείνω τη σύντομη τοποθέτησή μου λέγοντας ότι,

Όραμα του ΣΕΤΕ για το 2015, αποτελεί η διατήρηση της εξαιρετικής δυναμικής του κλάδου με την ταυτόχρονη ανάδειξη των άγνωστων μα εξίσου υπέροχων περιοχών της χώρας, σε στενή και αποτελεσματική συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και κυρίως επένδυση στον άνθρωπο που στηρίζει έμπρακτα και καθημερινά τον τουρισμό στην Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ για τη προσοχή σας,

 

Ανδρέας Α. Ανδρεάδης

Πρόεδρος ΣΕΤΕ

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο