Ομιλίες / Δηλώσεις

Ομιλία του Προέδρου του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέα Α. Ανδρεάδη στην Ανοικτή Συνεδρίαση της 23ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ

Αξιότιμοι Υπουργοί,

Αγαπητά Μέλη του ΣΕΤΕ,

Κυρίες & Κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα στην 23η Τακτική Γενική Συνέλευση της μεγάλης οικογένειας του ΣΕΤΕ.

Αν και θα μπορούσα πολύ εύκολα να εμβαθύνω στον τομέα του τουρισμού και να μιλήσω με στοιχεία και αριθμούς για την αταλάντευτη πορεία του τα τελευταία χρόνια, δεν θα το κάνω.

Ποιο είναι το νόημα να μιλήσουμε ακόμα μια φορά για το χρυσό 2014 και το ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα;

Ποιο το νόημα να πούμε ότι σε ένα συνεχώς συρρικνωμένο ΑΕΠ, ο τουρισμός προσφέρει πάνω από το 20%;

Ποιο το νόημα να αναφερθούμε στο ότι αν δεν υπήρχε ο τουρισμός τα ασφαλιστικά ταμεία δύσκολα θα κατέβαλαν εισφορές και συντάξεις;

Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αναφερθούμε ούτε στις επιτυχίες που όλοι μας γνωρίζουμε αλλά ούτε και στο γεγονός ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι ίσως ο τελευταίος όρθιος πυλώνας στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας. Αντίθετα, είναι η στιγμή να μιλήσουμε ανοιχτά για τα θέματα που απασχολούν όχι μόνο τον κλάδο μας, αλλά και τη χώρα μας συνολικά.

Βλέποντας όλους εσάς σήμερα εδώ, τους ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού, τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους που ρισκάρουν και παίρνουν πρωτοβουλίες,

αντιλαμβάνομαι την δυναμική του τομέα και την ευθύνη που έχει ο ΣΕΤΕ ως Κοινωνικός Εταίρος απέναντι στην ελληνική κοινωνία, αλλά και την Πολιτεία.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε διαθέσιμο διαπραγματευτικό εργαλείο να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αύριο για όλους εμάς. Είναι λοιπόν καθήκον όλων των κοινωνικών εταίρωναυτή τη στιγμή να υποστηρίξουμε την Κυβέρνηση. Η συνένωση και η συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων και η υποστήριξη της δημοκρατίας μας είναι οι μόνες έννοιες που θα πρέπει να διαφυλάξουμε. Και θα πρέπει να το κάνουμε τώρα. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ώρα παραπάνω.

Κυρίες και κύριοι,

Με όλα τα εσωτερικά μας προβλήματα, με όλες τις αντιπαραθέσεις και τους προβληματισμούς, μετά από πέντε χρόνια κρίσης, αβεβαιότητας και ανασφάλειας, η ελληνική κοινωνία παραμένει ένα καζάνι που βράζει.

Το καζάνι όμως δεν πρέπει να το αφήσουμε να σκάσει. Αντίθετα πρέπει τα πέντε δύσκολα χρόνια που έχουν περάσει να παράξουν ένα απόσταγμα σοφίας, ενότητας, αποφασιστικότητας, ιδέες με δημιουργικό διάλογο, πρωτοβουλίες. Να αφήσουμε τις άγονες αντιπαραθέσεις, να πάρουμε ρίσκα, να αλλάξουμε θετικά, να δημιουργήσουμε.

Είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι ότι οι επόμενες γενιές είναι αυτές που θα επιβαρυνθούν από τις δικές μας πράξεις και αποφάσεις. Είναι καιρός να κατανοήσουμε ότι η υγιής επιχειρηματικότητα, η παιδεία, η αλλαγή, η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι οι μόνες διέξοδοι για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας.

Και εμείς στον τουρισμό το ξέρουμε αυτό καλύτερα από όλους.

Έχουμε τη χαρά  -και την ευθύνη ταυτόχρονα- να ερχόμαστε σε επαφή με ολόκληρο τον κόσμο. Να λειτουργούμε επί 24ώρου βάσεως με διαφορετικές κουλτούρες. Να βιώνουμε τις αλλαγές στις συμπεριφορές των λαών απέναντι στους Έλληνες πολύ πριν τους υπόλοιπους. Να απολογούμαστε πρώτοι, να εξηγούμε, να εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες και να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να αποδείξουμε το αυτονόητο. Ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει η ομορφότερη χώρα του κόσμου.

Και αυτό γιατί ο ελληνικός τουρισμός, όλοι εμείς, οι ξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων, οι τουριστικοί πράκτορες, οι διαχειριστές τουριστικών λιμένων, οι ενοικιαστές αυτοκινήτων, όλοι οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή της ελληνικής φιλοξενίας, οι ταβέρνες, τα καταστήματα, όλοι, είμαστε οι οικοδεσπότες αυτής της χώρας. 

Αυτή την ώθηση που δίνει ο ΣΕΤΕ στα μέλη του, στις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους 700.000 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, σε γνωστές αλλά και σε άγνωστες γωνιές της Ελλάδας, είναι η ώρα να την μεταλαμπαδεύσουμε στους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Σε όλους τους Έλληνες.

Είναι η ώρα να αντιληφθούμε ότι η χώρα μας χρειάζεται επιχειρηματική συνείδηση. Χρειάζεται να αναδείξει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα. Χρειάζεται συνεργασία και ομαδικότητα. Χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά ο ένας για τον άλλον, ο ένας μαζί με τον άλλον και όχι ο ένας απέναντι στον άλλο.

Όλοι θα στηρίξουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, αλλά με νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά σε ένα ευνομούμενο κράτος με σταθερούς κανόνες δικαίου.  Είναι η μόνη υλοποιήσιμη συνταγή για την κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται όμως ρεαλισμός και υπεθυνότητα, εθνική συνεννόηση και συνεργασία.  Αυτός είναι ο δρόμος που ακολούθησαν οι χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια

 

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Εκ μέρους ολόκληρου του τουριστικού κόσμου, σας διαβεβαιώνω ότι ο τουρισμός παραμένει στη πρώτη γραμμή του μετώπου για την υποστήριξη της χώρας. Δεν αναμένει ως εφεδρεία, αλλά ρίχνεται στη μάχη με σηκωμένα τα μανίκια. Δεν παραδίνεται, αλλά συνεχίζει να δουλεύει σκληρά για να διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας που έχει δημιουργήσει, να υποστηρίξει τα έσοδα του κράτους, να αυξήσει την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και να αναρριχηθεί ακόμα υψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας.

Και ας ενοχλεί αρκετούς αυτή η δυναμική. Ας εκνευρίζει τους ανταγωνιστές μας η στάση αυτή.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι σίγουρο ότι θέλουμε να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα. Ο Τουρισμός μας μόνο ένα δρόμο μπορεί να ακολουθήσει, αυτόν της περαιτέρω ανάπτυξης, της περαιτέρω προφοράς στην πατρίδα μας.

Ως σύγχρονος κοινωνικός εταίρος έχουμε παραδώσει στο Κράτος τον οδικό χάρτη 2021 που περιγράφει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, καθορίζοντας τις βασικές κατηγορίες των τουριστικών προϊόντων της χώρας μας, τις αγορές στόχους και τα ελκυστικά τμήματα αγοράς, τους τρόπους προσέλκυσης τους, τις αναγκαίες πολιτικές, τις επενδύσεις που απαιτούνται και τις υποστηρικτικές υποδομές αναλυμένες και χωροταξικά κατανεμημένες.    

Έχουμε επιτύχει πολύ νωρίτερα τους στόχους μας και είμαστε ήδη 3 χρόνια μπροστά. Όμως πολύ εύκολα μπορούμε να βρεθούμε 3 χρόνια πίσω αν συνεχιστεί η σημερινή αστάθεια. Αν εφαρμοστούν παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, που μόνο ύφεση και ανεργία θα δημιουργήσουν. Αναφέρομαι στην αύξηση του ΦΠΑ που, αν τελικά εφαρμοστεί σε ποσοστά πέραν του ανώτερου ορίου των ανταγωνιστών μας, θα είναι καταδικαστική απόφαση για τον ελληνικό τουρισμό.

Θα δούμε άμεσα εκατομμύρια τουριστών να επιλέγουν χώρες με ανταγωνιστικότερο προϊόν και θα δούμε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να χάνονται και επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτα.  Ήδη η παρατεταμένη αβεβαιότητα που επικρατεί, φέρνει μειωμένες κρατήσεις και αρνητικά πρόσημα στα νούμερα του τουρισμού, για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια συνεχόμενης ανόδου.

Κυρίες και κύριοι,

Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να επικροτήσω την ψυχραιμία και την ωριμότητα που δείχνει ο τουριστικός τομέας σχετικά με τα σενάρια αύξησης του ΦΠΑ στο βασικό τουριστικό πακέτο και την ομόφωνη απόφαση να προτείνουμε ενιαίο συντελεστή, άσχετα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι επιμέρους κλάδοι και τον συντελεστή που έχουν.

Και αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της ενότητας του τουριστικού κόσμου.

Ευχαριστώ λοιπόν από τα βάθη της καρδιάς μου όλες τις πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις – μέλη του ΣΕΤΕ:

Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων

Την Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματείων – Διαμερισμάτων Ελλάδος

Τον Σύνδεσμο των Εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων

Τη Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού

Τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας

Την Ένωση Λιμένων Ελλάδος

Την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού

Την Ένωση Ελληνικών Αεροπορικών Εταιρειών Ελλάδος

Τον Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων

Τον Σύνδεσμο Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιρειών

Τον Σύνδεσμο τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικίασης Αυτοκινήτων

Τον Σύνδεσμο Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης

Τον Σύνδεσμο Ελλήνων Οργανωτών Εκθέσεων & Συνεδρίων

Και την Ένωση Μαρίνων Ελλάδος.

Κυρίες & Κύριοι,

Το 2014 δημιουργήσαμε περισσότερες από 115.000 νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλαμε κατά περίπου 17% στα συνολικά έσοδα του ΙΚΑ. Όμως πως μπορούμε να προσφέρουμε ακόμα παραπάνω χωρίς την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας; Χωρίς τον αφανισμό της φοροδιαφυγής; Ξέρουμε πως υπάρχει πρόβλημα… παλεύουμε, πρέπει να το διορθώσουμε.

Με το Ινστιτούτο ΣΕΤΕ καταφέραμε να κάνουμε σημαντικά βήματα όσον αφορά στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και την δημιουργία δεξιοτήτων. Όμως πως θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να προσφέρουμε γνώση όταν δεν αναπτύσσεται επιχειρηματική και τουριστική συνείδηση στους Έλληνες;

Με την MarketingGreeceκαταφέραμε να επικοινωνήσουμε μοναδικές ιστορίες και εικόνες της χώρας μας σε όλες τις βασικές αγορές μας. Όμως πως θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε περισσότερους και ποιοτικότερους τουρίστες όταν δεν έχουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, ώστε η σχέση τιμής – προσφερόμενων υπηρεσιών να παραμένει ανταγωνιστική;

Με την μονάδα SETEIntelligenceκαταφέραμε να αποτυπώσουμε τη σημασία του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, όμως πως θα είμαστε σε θέση να προσελκύσουμε επενδυτές όταν ακόμα δεν υπάρχει στον ορίζοντα καμία σκέψη, συζήτηση ή πρόταση σχετικά με τον επενδυτικό νόμο και τη χωροταξία;

Κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζουμε πως χειρίζεστε πολλά αυτή την περίοδο, παρακαλούμε το συγκεκριμένο θέμα του επενδυτικού νόμου να το δείτε σε προτεραιότητα.

Καταφέραμε να αυξήσουμε τη μέση δαπάνη ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση στα 70 Ευρώ και να αναστήσουμε το citybreak, όμως πως μπορούμε να τα ενισχύσουμε αυτά περισσότερο όταν οι πόλεις μας δεν είναι καθαρές, δεν είναι φιλόξενες, τα καταστήματα δεν είναι ανοιχτά και δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές διασύνδεσης;

Κυρίες και κύριοι,

Ο ελληνικός τουρισμός απαντά σε όλα αυτά τα ερωτήματα με μια μόνο λέξη.

Αυτορρύθμιση.

Το αρνητικό περιβάλλον, η αστάθεια και η παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας, μας κάνουν να αντιδρούμε. Μας κάνουν να θέλουμε μόνοι μας να ελέγξουμε τον τομέα μας ακόμα πιο στενά, βοηθώντας έτσι την πολιτεία στο μέρος που μας αναλογεί, συμβάλλοντας στο να δημιουργηθούν συνθήκες επιβίωσης.

Ο τομέας του τουρισμού έχει ήδη ξεκινήσει να αυτορρυθμίζεται. Είναι καιρός να πετάξουμε από πάνω μας όλες τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε. Προετοιμαζόμαστε, για να μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να συνεργαστούμε με την τοπική παραγωγικότητα, για να μπορούμε να καινοτομήσουμε στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών μας, να προσφέρουμε εργασία σε περισσότερους από 1 εκατ. ανθρώπους και σιγουριά στις οικογένειές τους και ειδικά στις  απομακρυσμένες περιοχές, εκεί που πολλές φορές οι άνθρωποι νοιώθουν ότι είναι ξεχασμένοι από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι,

Η αυτορρύθμιση σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης λειτουργίας καταλυμάτων ξεκινά άμεσα. Ο ΣΕΤΕ σε συνεργασία με εξωτερικό, ουδέτερο, συνεργάτη, προχωρά από την 1η Ιουνίου σε καταγραφή των παράνομων καταλυμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα με στόχο να παραδοθούν, στις αρμόδιες αρχές, φάκελοι με όλα τα στοιχεία. Υπενθυμίζω πως για τη λειτουργία παράνομων καταλυμάτων προβλέπονται από το νόμο αυστηρές κυρώσεις.

Δίνουμε το παράδειγμα σε όλους. Η φοροδιαφυγή και η παρανομία κάθε είδους δεν είναι αποδεκτή από κανέναν μας. Κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα για να αποδείξουμε ότι δεν σταματάμε ασκώντας μόνο κριτική στην Κυβέρνηση ότι δεν κινητοποιεί τους ελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Θα καλύψουμε όλη την επικράτεια και θα ζητήσουμε την τιμωρία όλων όσοι όχι μόνο παρανομούν, αλλά και δυσφημίζουν τους επιχειρηματίες του τουρισμού, μικρούς και μεγάλους, που καθημερινά πασχίζουν για να είναι κύριοι της εργασίας τους, κύριοι στις υποχρεώσεις τους.

Αυτοί πρέπει να προστατευθούν.

Αυτοί πρέπει να αναδειχθούν.

Δεν γίνεται οι νόμιμοι να πληρώνουν και τα δικά τους και των άλλων.

Αυτό τελειώνει την πρώτη Ιουνίου.  

Με το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ δημιουργούμε τη βάση για να αποκτήσουμε όλες εκείνες τις δεξιότητες που θα μας κάνουν ακόμα καλύτερους. Θα μας ανεβάσουν από την 15η θέση των παγκόσμιων προορισμών, στη πρώτη πεντάδα και γιατί όχι στην πρωτιά. Ο τουρισμός είναι προφανώς επιχειρηματική δράση, αλλά μη μας διαφεύγει πως είναι και συναίσθημα: είναι φιλοξενία και όλοι οι οικοδεσπότες της χώρας μας έχουν πλέον βρει στο ινστιτούτο όλα εκείνα τα όπλα που χρειάζονται για να βελτιώσουν τις γνώσεις τους, να ακολουθήσουν πρότυπα, να εκπαιδευτούν σε δεξιότητες και να επικοινωνήσουν με ανθρώπους της αγοράς, έμπειρους που έχουν κάνει τη δουλειά. Με το ΙΝΣΕΤΕ σύντομα θα υλοποιήσουμε το δεύτερο Voucher για ανέργους νέους στην αγορά εργασίας. Από το πρώτο μάθαμε πολλά και εμείς, όχι μόνο οι 8.000 ωφελούμενοι.

Μιας και το αναφέρω, από αυτούς περίπου οι 2.500 παρέμειναν ως εργαζόμενοι με πρόσληψη στις εταιρείες όπου έκαναν την πρακτική τους. Με μισθό κανονικό. Έτσι γιατί πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν ότι ο τουρισμός έβγαλε «τσάμπα» το καλοκαίρι.

Μάθαμε λοιπόν και εμείς. Και υπάρχουν περιθώρια να γίνει ακόμα καλύτερη δουλειά. Στο δεύτερο πρόγραμμα θα είμαστε πιο έτοιμοι, για να συμμετέχουν περισσότερες εταιρείες, να απορροφηθούν περισσότεροι ωφελούμενοι, να κάνουμε ακόμα ένα ρεκόρ και να δεχθούμε ακόμα πιο πολλές αιτήσεις από τις 52.000 του πρώτου voucher.

Εμείς ανοίγουμε την αγκαλιά μας στις νέες γενεές και τους παρακινούμε.

Μην φεύγετε από τη πατρίδα μας.

Να μείνετε, να επιχειρήσετε στον τομέα του τουρισμού. Μπορεί να πετύχετε και να δημιουργήσετε θέσεις εργασίας και για άλλους, πιθανόν ακόμα και  να αποτύχετε αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε πάλι.

Μα πάνω από όλα να νιώθετε υπερήφανοι για τη δουλειά σας, για τη πατρίδα μας, για τον τουρισμό μας. Γιατί στο κάτω-κάτω αυτή η δουλειά βάζει το τσουκάλι στη φωτιά κάθε μεσημέρι στην οικογένεια. Στις οικογένειες τουλάχιστον δύο Ελλήνων στους πέντε.

Το Ινστιτούτο θα συνεχίζει να ενισχύει την τεχνογνωσία του Συνδέσμου ώστε να είμαστε πάντα σε θέση να υποστηρίζουμε τους μικρούς επιχειρηματίες και να ενισχύουμε τους περήφανους εργαζόμενους του τομέα μας. Θα ενισχύσει τη συμμετοχή του ΣΕΤΕ σε προγράμματα ανθρώπινου δυναμικού, κατάρτισης, πιστοποίησης και θα συμβάλλει στην ραγδαία αύξηση των προσόντων και της μείωσης της ανεργίας που μαστίζει την χώρα μας.

Με 5 περιφερειακά γραφεία σε Κεντρική Μακεδονία, Ιόνια νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Νότιο Αιγαίο, ενισχύουμε την τοπική παρουσία μας και ενδυναμώνουμε τη συνεργασία μας με τις περιφέρειες και τους δήμους, ώστε να γίνουμε οι σύμβουλοί τους σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης. Και ποιος άλλος θα μπορούσε να δώσει καλύτερες συμβουλές από τους ίδιους τους ανθρώπους που εργάζονται στον τουρισμό;

Με τη Marketing Greece ακόμα πιο ισχυρή και έμπειρη, ενισχύουμε με την έκτη γλώσσα – την Τουρκική – το portaldiscovergreece, το οποίο σε λιγότερο από ένα χρόνο έχει περισσότερους από 3 εκατ. επισκέπτες. Η εταιρεία, σε συνεργασία με τα περιφερειακά γραφεία, ήδη ετοιμάζει την στρατηγική προώθησης της κάθε περιοχής ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και θα προσφέρει συμβουλευτική σχετικά με προγράμματα marketingκαι επικοινωνίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το διάστημα της παρατεταμένης αστάθειας, οι κρατήσεις έχουν αρχίσει να χάνουν τον ρυθμό τους. Η Marketing Greece αθόρυβα έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο αγώνα αντιστροφής του κλίματος. Με σχεδόν μηδενικό budgetαλλά περίσσια όρεξη για δουλειά, έχει σε καθημερινή βάση ουσιαστική επικοινωνία με μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού ώστε να περνά τα μηνύματα του ελληνικού τουρισμού στοχευμένα, δημιουργικά και αποτελεσματικά στις αγορές που πρέπει να ενισχυθούν.

Και η αυτορρύθμιση θα συνεχιστεί.

Αμέσως μετά την δύσκολη τουριστική περίοδο που μόλις ξεκίνησε, ο οδικός χάρτης θα αναθεωρηθεί. Είναι απαραίτητο να κάνουμε μια αναδιάρθρωση στο σχέδιο του ελληνικού τουρισμού, ώστε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κατηγορίες προϊόντων και άλλα σημαντικά ζητήματα που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων που το εφαρμόζουμε με τεράστια επιτυχία.

Ακόμα, θα πετάξουμε από πάνω μας τη ρετσινιά με το βραχιολάκι. Δημιουργούμε το ελληνικό All Inclusive που θα αγκαλιάζει τις ταβέρνες, τα καταστήματα και τα μπαρ των τοπικών κοινωνιών.

Επίσης, είναι καιρός ολόκληρος ο Νότος της Ευρώπης να ενεργοποιηθεί. Ο ΣΕΤΕ έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία και έχει έρθει σε επαφή με αντίστοιχους τουριστικούς φορείς των χωρών της ευρωπαϊκής Μεσογείου, ώστε να δημιουργηθεί μια κοινή τουριστική πλατφόρμα, με την οποία θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε δυναμική στο κέντρο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Συνέδριο του ΣΕΤΕ τον Οκτώβριο, θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Στόχος μας είναι να αποδείξουμε στον Ευρωπαϊκό Βορρά ότι ο Ευρωπαϊκός Νότος είναι εξίσου ισχυρός.

Κυρίες και κύριοι,

Ο τουριστικός κόσμος δεν ζητά μόνο μια ρεαλιστική συμφωνία με τους εταίρους μας. Η συμφωνία, είναι το πρώτο βήμα. Η ιδιωτική πρωτοβουλία, η υγιής επιχειρηματικότητα και η εξωστρέφεια είναι το κύριο όχημα, στο βαθμό που υποστηρίζονται και συνεργάζονται με ένα αποτελεσματικό κράτος, που θέτει τους κανόνες, εποπτεύει την εφαρμογή τους και αξιοποιεί στρατηγικά τη δημόσια περιουσία. 

Με αποτελεσματικούς και αδιάβλητους μηχανισμούς είσπραξης φόρων και εισφορών. Με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και συναλλαγές.  Με φορολογικό σύστημα σταθερό, αναπτυξιακό και δίκαιο, που δεν συνθλίβει τους συνεπείς φορολογούμενους και επιχειρήσεις και δεν πλήττει τους πλέον ανταγωνιστικούς τομείς της οικονομίας μας. Με βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Με αγορά εργασίας που βασίζεται στη συναίνεση, την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των κοινωνικών εταίρων.  

Ο τουριστικός κόσμος ζητά την συνεννόηση και συνεργασία των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων του τόπου και την φυγή προς τα εμπρός. Ζητά να αξιοποιήσουμε την θέση μας στην Ευρώπη και να προχωρήσουμε μπροστά.  

Κύριε Υπουργέ,

Επαναλαμβάνω τις ευχές σύσσωμου του τουριστικού τομέα, το αίσιο τέλος της σκληρής διαπραγμάτευσης να έρθει σύντομα.

Επαναλαμβάνω την ανίκητη δύναμη που αντλεί ο τομέας από τους ίδιους τους ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού.

Επαναλαμβάνω την υπόσχεση – και τη μεγάλη ευθύνη – να ολοκληρώσουμε την αυτορρύθμιση, ώστε η νέα Ελλάδα που σύντομα θα κάνει την δυναμική της επάνοδο να μας βρει έτοιμους να υποδεχθούμε ακόμα περισσότερους επισκέπτες.

Επαναλαμβάνω, τέλος, τη δέσμευση ότι ο ΣΕΤΕ θα είναι ενεργός κοινωνικός εταίρος. Θα λέει την άποψή του δημοκρατικά, θα υποστηρίζει τα συμφέροντα του συνόλου των επιχειρήσεων και ειδικά των δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων και θα στέκεται συνομιλητής με την Πολιτεία ώστε από κοινού να επιστρέψουμε  τη χώρα στην ανάπτυξη.  

Σας ευχαριστώ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο