Ομιλίες / Δηλώσεις

O πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ |19.03.2020

Δείτε εδώ το βίντεο της  συνέντευξης του πρόεδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου, στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ  (19.03.2020), σε σχέση με τον COVID-19 και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός.

Απομαγνητοφώνηση συνέντευξης

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάμε τώρα κυρίες και κύριοι να καλησπερίσουμε τον κ. Γιάννη Ρέτσο, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σε μία ημέρα που ο τουρισμός βρίσκεται στο πρώτο σκαλί της επικαιρότητας κ. Ρέτσο, επειδή ανακοινώθηκε ακριβώς το κλείσιμο των ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα. Και να σας απευθύνω αμέσως το πρώτο ερώτημα, εάν βρίσκετε σωστή αυτή την απόφαση και, αν και εσείς , ως ΣΕΤΕ,  παίξατε ρόλο ώστε να ληφθεί.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Καλησπέρα κ. Κοσιώνη, σε εσάς και τους τηλεθεατές σας. Προφανώς ξεκινάω λέγοντας ότι είναι μια σωστή απόφαση, από την αρχή αυτής της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουμε, όλος ο πλανήτης, όχι μόνο η χώρα μας, όχι μόνο ο τομέας του τουρισμού. Είχαμε πει ότι πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα, ψυχραιμία και να εξετάζουμε τις συνθήκες μέρα με τη μέρα. Στα πλαίσια αυτά, πολύ σωστά χαιρετίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα την απόφαση της κυβέρνηση να αναστείλει τη λειτουργία των εποχικών καταλυμάτων έως τα τέλη Απριλίου και προφανώς σήμερα, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα την τελευταία εβδομάδα που μας πέρασε, συμφωνήσαμε απόλυτα σε αυτή τη νέα κίνηση, του κλεισίματος και των καταλυμάτων συνεχούς λειτουργίας, είμαστε δίπλα στην απόφαση αυτή της κυβέρνησης και όχι μόνο αυτό, είμαστε σε στενή συνεργασία να δούμε και πώς θα εξελιχθούν τώρα τα πράγματα, πώς θα κλείσουν τα ξενοδοχεία, ποια θα μείνουν ανοιχτά, γιατί αντιλαμβάνεστε αφού βάζουμε μπροστά την δημόσια υγεία, ότι η επιλογή θα πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο που να είναι απόλυτα αδιάβλητος, και βέβαια, μια και πλέον θα έχουμε μια κατάσταση μονοπωλίου σε όλους τους νομούς της χώρας αλλά και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη,  θα πρέπει να δοθεί και ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο τα ξενοδοχεία που θα παραμείνουν σε λειτουργία θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους τιμολογιακά πάντα

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ:  Και φαντάζομαι ότι θα βρίσκονται και στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών, να τηρούνται και ειδικά μετρά στα ξενοδοχεία αυτά, έτσι δεν είναι;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Προφανώς, προφανώς, γιατί επαναλαμβάνω, γιατί οτιδήποτε γίνεται μέχρι σήμερα και το λέω αυτό δημόσια, πρώτο γνώμονα έχει το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία. Τις επιχειρηματικές απώλειες, θα έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας να δούμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε, ήδη γίνεται αυτό, αλλά πρέπει πρώτα να βγούμε από αυτήν την κρίση, την κρίση υγείας η οποία μας ταλαιπωρεί αυτή τη στιγμή, για να εξετάσουμε στη συνέχεια ψύχραιμα πάλι τα υπόλοιπα.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ:  κ. Ρέτσο να ρωτήσω το εξής: Μέχρι πότε πιστεύετε ότι θα ισχύσει αυτό το μέτρο;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Το μέτρο κατ’ αρχήν του κλεισίματος, έχει τεθεί έως 30 Απριλίου. Εγώ είμαι της άποψης, και συμμερίζομαι το βασικό σενάριο με το οποίο αυτή τη στιγμή τρέχει η χώρα μας, ότι η κρίση αυτή είχε μια απότομη γραμμική πορεία προς τα κάτω, προς τα κάτω εννοώ ότι οι δραστηριότητες ουσιαστικά έχουν τείνει στο μηδέν, θα έχουμε αυτή τη στιγμή και τις επόμενες δύο – τρείς εβδομάδες σύμφωνα με αυτά που ακούμε, μια ανοδική καμπή ως προς τα κρούσματα, ευελπιστούμε όμως, με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα πράγματα μέχρι στιγμής, και έχει φανεί αυτό, έχει αποδειχθεί, βοηθώντας βέβαια και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες, χρειάζεται πάρα πολύ τύχη, χρειάζεται να συμμορφωθούμε, αυτό το λέγαμε από την αρχή, απόλυτη συμμόρφωση στις οδηγίες, όχι γρήγορα, αλλά τέλος πάντων έχουμε μια άποψη ότι το πρώτο εξάμηνο θα χαθεί επιχειρηματικά, μπορούμε όμως να ελπίζουμε ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ:  Ένα τελευταίο ερώτημα, η σεζόν, η τουριστική, πιστεύετε θα καταφέρει να σωθεί;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Ο τουρισμός έχει περάσει πολλές κρίσεις και έχει περάσει πολλές μεγάλες κρίσεις, η τελευταία ήταν 2009-2012 που πραγματικά βίωσε πάρα πολύ μεγάλη πτώση. Κατάφερε όμως…

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ:  Σας το ρωτάω γιατί ακούμε για βροχή ακυρώσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Αυτή τη στιγμή κ. Κοσιώνη, ο τουρισμός είναι στο μηδέν. Αλλά σας επαναλαμβάνω, με συντονισμένες ενέργειες, με συνεργασίες, με συνέργεια, με συνεργασία με τις αρχές, που αυτή τη στιγμή το έχουμε πετύχει και θα συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε, με σύμπνοια μεταξύ μας και με κατανόηση, ότι αυτή τη στιγμή, πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι να περάσουμε την μπόρα. Μπορούμε την επόμενη μέρα και βέβαια σε συνέχεια και των μέτρων που ήδη ξεκίνησαν να ανακοινώνονται και θα εξειδικευτούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και πιστεύω ότι θα ακολουθηθούν και από νέα μέτρα, θεωρώ ότι έχει τη δύναμη ο τουρισμός, είναι το 25% του ελληνικού ΑΕΠ, έχει τη δύναμη, βγαίνοντας τραυματισμένος από αυτή την ιστορία, να ξανασταθεί στα πόδια του και να συνεχίσει να είναι ο πρωτοπόρος της ελληνικής οικονομίας.  

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο