Ομιλίες / Δηλώσεις

O πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, στο κεντρικό δελτίο του ANT1|07.04.2020

Δείτε εδώ το video και παρακάτω την απομαγνητοφωνημένη παρέμβαση.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα συνομιλήσουμε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Γιάννη Ρέτσο. Κε Πρόεδρε καλησπέρα σας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Καλησπέρα κ. Χατζηνικολάου, σε εσάς και τους τηλεθεατές σας.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχει χαθεί η φετινή τουριστική περίοδος κατά τη γνώμη σας ή υπάρχουν ακόμη ελπίδες για μια επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κύριε. Χατζηνικολάου ο ελληνικός τουρισμός και η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή είναι σε safe mode. Έχει επιχειρηθεί επιτυχημένα μέχρι στιγμής να κρατηθούν σε ένα μίνιμουμ λειτουργίας, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, περιμένοντας όλοι αυτή τη μέρα που θα έρθει, να επανεκκινήσει η οικονομία. Ο ελληνικός τουρισμός πέρυσι έφερε 18 δις. άμεσα έσοδα , περίπου το διπλάσιο σαν έμμεσα, αυτός είναι ο πολλαπλασιαστής που υπάρχει για τον τουρισμό.  Φέτος αν πούμε ότι σταμάτησε η δραστηριότητα στα τέλη Φεβρουαρίου, έχουμε περίπου 1,7 δισ. που ήταν οι εισπράξεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, άρα αντιλαμβάνεστε ότι μέχρι τα 18 δισ. υπολείπονται περίπου 16 δισ. τα οποία λείπουν αυτή τη στιγμή από τη χώρα. Αν με ρωτάτε πόσο από αυτό μπορούμε φέτος να ανακτήσουμε, δεν μπορεί να το απαντήσει κανένας σήμερα που μιλάμε. Θα περιμένουμε κάποιες εβδομάδες ακόμα και ελπίζουμε να συνεχίσει να είναι έτσι επιτυχημένη η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Θα περιμένουμε να δούμε τον τρόπο που θα επανεκκινήσει η οικονομία, που σημαίνει κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν ξανά. Τελευταίο σχόλιο, στην πρώτη τοποθέτηση, όταν λειτουργήσουμε πάλι. Θα βρεθούμε με ένα άλλο πρόβλημα αντιμέτωποι, ότι οι πέντε σημαντικότερες αγορές μας αυτή τη στιγμή, που είναι η Αγγλία, η Γερμανία, η Αμερική, η Γαλλία και η Ιταλία, είναι στη χειρότερη υγειονομική θέση από τις χώρες του δυτικού κόσμου έως σήμερα. Αυτή λοιπόν θα είναι μια τεράστια πρόκληση σε όποια προσπάθεια κάνουμε το δεύτερο εξάμηνο, να ανακτήσουμε ότι μπορούμε από αυτά τα 18 δισ. που σας είπα στην αρχή.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το οποίο σημαίνει κ Πρόεδρε ότι θα πρέπει η χώρα μας να στραφεί προς άλλες αγορές; Και το ρωτώ γιατί η μεγάλη ανησυχία είναι μήπως το Φθινόπωρο, η ανησυχία των ιατρών, μήπως το Φθινόπωρο ζήσουμε έναν δεύτερο κύκλο επίθεσης του κορωνοϊού στη χώρα και βέβαια ακριβώς επειδή επισημάνατε ότι αυτές οι πέντε χώρες από τις οποίες προέρχεται σε μεγάλο ποσοστό ο τουρισμός της χώρας μας, είναι σε δυσκολία με τον κορωνοϊό.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Προφανώς και ο υγειονομικός κίνδυνος δεν ξέρουμε πότε θα περάσει οριστικά και αν θα επανέλθει και με ποια μορφή θα επανέλθει. Στο μεσοδιάστημα προφανώς σε συνεργασία και με την κυβέρνηση, τον υπουργό Τουρισμού, κοιτάμε να δούμε πού μπορούμε να στραφούμε όταν βέβαια γνωρίζουμε ακριβώς τους όρους και προϋποθέσεις που είπα ότι θα επαναλειτουργήσουμε. Υπάρχουν αγορές, αυτή τη στιγμή άκουσα πριν και την εσωτερική αγορά, η εσωτερική αγορά είναι μία προσωρινή τόνωση, δεν επηρεάζει ούτε τα δημοσιονομικά, ούτε το ΑΕΠ. Είναι εσωτερική κατανάλωση για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν μια προσωρινή τόνωση, να μπορέσουν να βγάλουν τη χρονιά. Προς το εξωτερικό θα στραφούμε προφανώς σε χώρες οι οποίες φαίνεται να έχουν μέχρι στιγμής και αυτές αντιμετωπίσει ικανοποιητικά το πρόβλημα. Θα σας φέρω για παράδειγμα το Ισραήλ, θα σας μιλήσω για την Κύπρο, για τα Βαλκάνια. Ένα ερωτηματικό υπάρχει για τη Ρωσία, στην οποία τα νούμερά  δείχνουν να είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Δεν γνωρίζουμε όμως κατά πόσο είναι αληθινά.  Υπάρχουν όμως χώρες οι οποίες δεν είναι οι παραδοσιακές μας αγορές. Είναι όμως χώρες που τουλάχιστον για φέτος θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν κάτι σε αυτό που ψάχνουμε, πελατεία δηλαδή.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η αναμονή του πακέτου μέτρων για τον τουρισμό από την κυβέρνηση, δίνει μια ευκαιρία, να μας πείτε τι περιμένετε, τι κατά τη γνώμη σας πρέπει να γίνει, πριν πάω στον υπουργό τουρισμού.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Έχω εκφραστεί θετικά επανειλημμένα και θα το κάνω και σήμερα, για την πρώτη δέσμη μέτρων που έχουν να κάνουν με αυτό που σας είπα, να θέσουν τις επιχειρήσεις σε safe mode. Αυτή τη στιγμή, τα επόμενα μέτρα θα πρέπει να είναι προς δύο άξονες: Προς τον άξονα της βιωσιμότητας και προς τον άξονα της ανταγωνιστικότητας. Όταν μιλάω για βιωσιμότητα, μιλάω για εξασφάλιση ρευστότητας, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όχι μόνο του τουρισμού. Όταν μιλάω για ανταγωνιστικότητα, μιλάω για εργαλεία, νούμερο ένα την προβολή, στοχευμένες καμπάνιες, και είναι πολύ θετικό ότι ο ιδιωτικός με τον δημόσιο τομέα συνεργάζονται πλέον πάρα πολύ καλά και βέβαια το μεγάλο εργαλείο προσέλκυσης πελατείας, που είναι αποκλιμάκωση ΦΠΑ σε διαμονή, εστίαση, τουριστικό πακέτο και μεταφορές.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ευχαριστώ κ. Ρέτσο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Και εγώ ευχαριστώ κ. Χατζηνικολάου.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο