Ομιλίες / Δηλώσεις

Ομιλία του Προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου στην τελετή αποφοίτησης του Μητροπολιτικού Κολεγίου

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Αγαπητοί γονείς,

Αγαπητοί απόφοιτοι, 

Καταρχάς να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο κ. Ροδόπουλο για την τιμητική πρόσκληση, να βρίσκομαι ανάμεσά σας αυτή την ξεχωριστή ημέρα. 

Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η συγκίνηση να καλωσορίζω πρώην σπουδαστές, νυν απόφοιτους και αυριανούς επαγγελματίες και συναδέλφους στον Τουρισμό. 

Γιατί, όπως και να το κάνουμε, ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας ξεκινά σήμερα. Οικογένεια, δάσκαλοι, καθηγητές έχουν ήδη συμβάλει δίνοντάς σας τα εφόδια. 

Εφόδια που αφορούν κυρίως στην διαπαιδαγώγηση και στην εκπαίδευση. Ουσιαστική παιδεία, αρχές και αξίες. Υλικά αγαθά αλλά και πολύπλευρες εμπειρίες. Μια μακρόχρονη διαδικασία μέσα και έξω από το σπίτι… μέσα και έξω από την τάξη…. Η κοινωνία, οι οικογένειές σας και ο καθένας και καθεμία από σας έχετε επενδύσει στη μέχρι σήμερα συλλογή γνώσης και φυσικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα σας. 

Και ώρα είναι η δική σας η σειρά.

Η δική σας στιγμή να ανοίξετε τα φτερά σας και να χαράξετε την πορεία σας. Μια πορεία που δεν θα είναι απαραίτητα -και δεν οφείλει να είναι – ευθύγραμμη. 
Η διαδρομή που ακολουθούμε στο συναρπαστικό μονοπάτι της επαγγελματικής ζωής (και της προσωπικής!) έχει ενδιαφέροντα και καθοριστικά για τη συνέχεια σταυροδρόμια…. 

Σταυροδρόμια για την κατάκτηση των στόχων που οι ίδιοι σήμερα θέτετε.

Εύχομαι να τους κυνηγήσετε με πάθος και όραμα και όχι μόνο από ανάγκη. 

Να εργαστείτε για τη γνώση με εφόδιο τη γνώση. Να μένετε ανοιχτοί σε νέες ιδέες, σκέψεις και προβληματισμούς. Να γίνεται εσείς οι ίδιοι φορείς του διαφορετικού, της έρευνας και της καινοτομίας. Να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στον Τουρισμό. Έναν τομέα πολυσχιδή.

Που εκτείνεται από τη φιλοξενία, έως τις μεταφορές και την εστίαση. Που κύριο χαρακτηριστικό του για την επιτυχία είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής. Εκείνοι που με το χαμόγελό τους είναι πάντα πρόθυμοι και εξυπηρετούν τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται ετησίως τη χώρα μας. Έναν τομέα που χωρίς αμφιβολία,στηρίζει την οικονομία της χώρας και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας.

Που διαρκώς μεταλλάσσεται και εξελίσσεται. Και γι αυτό απαιτείται από εμάς η διαρκής εγρήγορση, προσαρμοστικότητα, διορατικότητα και δυναμισμός. 

Με τους νέους και τις νέες – όλους εσάς – σε πρωταγωνιστικό ρόλο….

Αυτό που θέλουμε, αυτό που πρέπει να γίνει, είναι όλοι εσείς να αποτελέσετε την επόμενη γενιά επιτυχίας. Να ξεχωρίστε με βάση τη στάση σας και όχι μόνο τις δεξιότητές σας. Γιατί τα πράγματα γύρω μας –και όχι μόνο στον τουρισμό – αλλάζουν τόσο γρήγορα, ώστε οποιεσδήποτε δεξιότητες φέρνετε στο τραπέζι σήμερα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα επαρκούν στο άμεσο μέλλον.

Άρα “Attitudeiseverything”!

Πρέπει να διατηρήσετε τη θέληση για διαρκή μάθηση και εξέλιξη και τη στάση για γρήγορη προσαρμοστικότητα. Η χάραξη στρατηγικής σε όλους τους τομείς αρχίζει και να τελειώνει με την προσαρμογή όλων μας στη νέα εποχή.

Γι’ αυτό και ο τουρισμός δεν μπορεί να λείπει από αυτήν την τεράστια πρόκληση. Το αντίθετο μάλιστα. Θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Σήμερα, που τα πράγματα στον ελληνικό τουρισμό φαίνεται ότι πηγαίνουν πολύ καλά,  θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Να αναζητήσουμε τις νέες τάσεις και τις νέες ανάγκες και να  κατανοήσουμε τις προκλήσεις που έρχονται.

Να δώσουμε έμφαση στο μέλλον και να μην επαναπαυτούμε στη σημερινή επιτυχία. Στη φάση που είμαστε τώρα, πρέπει να αξιολογήσουμε τα σημερινά δεδομένα για να σχεδιάσουμε και να προχωρήσουμε στο επόμενο καθοριστικό βήμα. Γι’ αυτό και το μυαλό μας και το βλέμμα πρέπει να είναι διαρκώς στραμμένο στο μέλλον.

Εμείς από την πλευρά μας στο ΣΕΤΕ, ως κοινωνικός εταίρος, θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις με στόχο τη διασφάλιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του τομέα. Είμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε λάθη, στρεβλώσεις και τις ανεπάρκειες που μας ταλαιπώρησαν τις δεκαετίες που πέρασαν και να επιδιώξουμε τη μεγάλη αλλαγή στους θεσμούς και στην κοινωνία. Το οφείλουμε σε εσάς, στη νέα γενιά, που θα αναλάβει σε λίγα χρόνια σημαίνοντα και πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Εσείς από την πλευρά σας, ξεκινήστε με αποφασιστικότητα και πίστη τη νέα σας διαδρομή.

Όλοι εσείς οι σημερινοί απόφοιτοι δεν παίρνετε σήμερα απλά ένα χαρτί σε αυτή εδώ την τελετή.

Λαμβάνετε στα χέρια σας ένα «διαβατήριο» για να το αξιοποιήσετε σε αυτό το γεμάτο προσμονή και ανυπομονησία ταξίδι. Ξεχωρίζετε γιατί η σχολή που επιλέξατε σας έχει δώσει εξειδικευμένη γνώση σε θέματα του τουρισμού. Ένα μπράβο αξίζει στους καθηγητές σας που σας προετοίμασαν για αυτήν εδώ τη στιγμή.

Σήμερα επίσης επιβραβεύονται οι αγώνες των οικογενειών σας που σας στήριξαν, και που έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται εξαιρετικά υπερήφανοι. 

Αγαπητοί πτυχιούχοι, σήμερα επιβραβεύονται οι κόποι και οι προσπάθειές σας σε όλα αυτά τα χρόνια της φοίτησής σας. Αξίζει λοιπόν και σε εσάς ένα μεγάλο μπράβο και ευχές για μια πετυχημένη σταδιοδρομία και ευτυχία στη ζωή. 

Εύχομαι καλό ξεκίνημα σε όλους σας! 

Γιάννης Ρέτσος

Πρόεδρος ΣΕΤΕ

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο