Ομιλίες / Δηλώσεις

Παρέμβαση του Προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Α. Ρέτσου στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών: «Η Ελλάδα Μετά: Δικαιοσύνη και Επενδύσεις»

Κυρίες και Κύριοι, 

Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, ανάμεσα σε τόσους εκλεκτούς καλεσμένους, σε μια τόσο ενδιαφέρουσα και συνάμα προκλητική συζήτηση. Επιτρέψτε μου καταρχήν να κάνω μια γενική εισήγηση που θα αποτελέσει το έναυσμα για την μετέπειτα συζήτηση. 

Για να μπορέσουμε να σκεφτούμε για την “Ελλάδα Μετά”, οφείλουμε να μιλήσουμε για την Ελλάδα του σήμερα. Να κατανοήσουμε τη μεγάλη εικόνα, να αντιληφθούμε πως φτάσαμε εδώ, στη δεκαετία της κρίσης, να συνειδητοποιήσουμε τι έφτιαξε, τι κάναμε λάθος, τι κάναμε σωστά. Χρησιμοποιώ πληθυντικό, γιατί πιστεύω ότι στις σύγχρονες κοινωνίες, δεν υπάρχουν οι υπεύθυνοι και οι ανεύθυνοι. Αυτή είναι μια απλουστευτική λογική, ένα σχήμα λαϊκισμού που εξυπηρετεί μόνο όσους θέλουν να χαϊδεύουν αυτιά. Να κρύβουν προβλήματα, να κατασκευάζουν εχθρούς, να πολώνουν την κοινωνία, να απαξιώνουν θεσμούς, όπως τη δικαιοσύνη. 

Η ιστορία δεν ανήκει στο παρελθόν, η ιστορία είναι το παρόν. Kουβαλάμε την ιστορία μαζί μας. Εάν υποκρινόμαστε αγνοώντας την, γινόμαστε αυτόχειρες. Η “Ελλάδα μετά” σημαίνει ακόμα ότι πρέπει να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας. Για να συμβεί αυτό πρέπει να συμμετέχουμε στη μάχη των ιδεών που έχουν αντίκτυπο και θέλουν θέσεις και επιχειρήματα. Τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, το επενδυτικό περιβάλλον βάλλεται και υποχωρεί. Η κρίση σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα της. 

Υποχωρεί και γιατί δεν υπάρχουν τρεις σημαντικές προϋποθέσεις … 

α. ένα ρεαλιστικό για τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα φορολογικό πλαίσιο,

β. ένα ευέλικτο χρηματοπιστωτικό σύστημα,

γ. ένα περιβάλλον δικαιοσύνης με υγιή ανταγωνισμό και ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας για όλους. 

Αυτό είναι το διαπιστωτικό κομμάτι … Αλλά όπως έχω ξαναπεί, δεν πάει άλλο με τις διαπιστώσεις.

Δεν μπορούμε απλά να μεμψιμοιρούμε περιμένοντας τον τροχό της τύχης, τι θα δείξει. Το ζητούμενο αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι οι πράξεις. Η δημιουργία. Να περάσουμε από τη διαπίστωση στη λύση. Μπορεί να βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η αστάθεια και η αβεβαιότητα αποτελούν βασικούς συντελεστές της ζωής μας, ωστόσο πρέπει, οφείλουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να δημιουργήσουμε εμείς, με τις δυνάμεις μας, τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να καλυτερεύσουν τα πράγματα. Ο κάθε ένας, από το πόστο του. Με την ευθύνη που του αναλογεί.   

Αν θέλουμε να προσχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές, σε ριζοσπαστικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος, αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα νέο επενδυτικό περιβάλλον ανάπτυξης και δικαιοσύνης, τότε πρέπει να προσεγγίσουμε με διαφορετικό τρόπο τις προκλήσεις που δεχόμαστε τα τελευταία χρόνια. Να ορίσουμε ένα όραμα όπου η πορεία μας θα υπηρετεί την υλοποίηση του. Το ζήτημα της κρίσης δεν είναι οικονομικό, αλλά πάνω από όλα πολιτικό.

Και όταν λέω “πολιτικό” συμπεριλαμβάνω μέσα τους κοινωνικούς εταίρους, όπως είναι ο ΣΕΤΕ, τους εργαζόμενους, τους πολίτες που συμμετέχουν, ψηφίζουν, επιλέγουν κυβερνήσεις. Αν ληφθούν συγκεκριμένες και τολμηρές πολιτικές αποφάσεις, θεωρώ πως η οικονομία της χώρας σε συνδυασμό με τα εργαλεία της, όπως είναι ο τουρισμός, μπορούν να καρποφορήσουν. Να επαναλάβω το χιλιοειπωμένο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κρίση ως εναρκτήριο λάκτισμα για να γράψουμε την επόμενη σελίδα στην ιστορία. 

Αυτό το νέο αφήγημα που θα δώσει στην κοινωνία τη δύναμη να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της παλινδρόμησης. Σε μεγάλο βαθμό το κάναμε στον τουρισμό. Η εξωστρέφεια που επέδειξε ο τομέας μας κατά τη διάρκεια της κρίσης, ήταν μία από τις βασικές παραμέτρους που έκαναν τον τουρισμό να διατηρήσει τη δυναμική του όλα αυτά τα χρόνια αλλά και φέτος. Ο ελληνικός τουρισμός παρά τις μεγάλες αντιξοότητες κατάφερε να παραμείνει υγιής και ανταγωνιστικός, δημιουργικός και πρωτοπόρος. Και αυτό το πετύχαμε κυρίως γιατί δεν υποχωρήσαμε μπροστά στις πρώτες δυσκολίες που προέκυψαν όταν η κρίση ξέσπασε στην χώρα μας. Δεν περιμέναμε από το Κράτος, με το χέρι απλωμένο, κάτι συνηθισμένο στην Ελλάδα, ή από τον οποιονδήποτε από μηχανής θεό να μας δώσει τις λύσεις.  

Αντίθετα, διεκδικήσαμε από αυτό, πιέσαμε για θεσμικές αλλαγές, συνεργαστήκαμε σε πολλές περιπτώσεις αρμονικά και είχαμε σημαντικά αποτελέσματα. Για πολλούς από εμάς η κρίση λειτούργησε ως ένα κίνητρο εξέλιξης.  Πήγαμε κόντρα στο ρεύμα και τις αντιξοότητες δείχνοντας χαρακτηριστικά διορατικότητας και ωριμότητας. Τώρα όσο ποτέ άλλοτε, χρειαζόμαστε μακροχρόνια και σταθερή ανάπτυξη, σε ένα πλαίσιο δικαιοσύνης, που θα μας κατατάξει σε ακόμη καλύτερη θέση στις μεγάλες τουριστικές δυνάμεις του κόσμου. Γιατί, ναι, ο τουρισμός παρά τις δυσκολίες της χώρας αποτελεί σημαία  συλλογικής επιτυχίας. 

Το επόμενο βήμα είναι να δώσουμε μια ισχυρή κοινωνική διάσταση του τουρισμού. Να ενισχύσομε το κοινωνικό μας αποτύπωμα. Εμείς οφείλουμε να είμαστε ακόμα πιο ισχυροί. Ακόμα πιο σύγχρονοι και ρηξικέλευθοι. Ο τουρισμός αποτελεί πλέον το πιο αξιόπιστο όχημα για μια υγιής ανάπτυξη της χώρας. Αυτό πρέπει να διατηρήσουμε, αυτό πρέπει να εξελίξουμε. 

Σας ευχαριστώ πολύ. 

Γιάννης Α. Ρέτσος

Πρόεδρος ΔΣ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο