Ομιλίες / Δηλώσεις

Χαιρετισμός του Προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου στο 9ο Συνέδριο HAPCO

Κυρίες και κύριοι, 

Ευχαριστώ πολύ το ΔΣ του HAPCO και κυρίως την Πρόεδρο, Ρένα Τόλη για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Συνδέσμου. 

Όπως ήδη γνωρίζετε, ο ΣΕΤΕ έχει ιεραρχήσει υψηλά στην ατζέντα των πρωτοβουλιών του την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού, υποστηρίζοντας τις δράσεις που αναλαμβάνει προς αυτή την κατεύθυνση και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων. 

Ο συνεδριακός τουρισμός στην Ελλάδα είναι αναμφισβήτητα ένας δυναμικός κλάδος υψηλής προστιθέμενης αξίας, που μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία στοχευμένου τουριστικού προϊόντος και υπό προϋποθέσεις να ενισχύσει τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και στη μεταφορά επιστημονικής γνώσης και καινοτομίας στην τοπική κοινωνία. 

Όπως αναφέρει και η Τράπεζα της Ελλάδος σε πρόσφατη μελέτη της για τον συνεδριακό τουρισμό, αφενός η πολυετής οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα και αφετέρου ο έντονος ανταγωνισμός από τις μεσογειακές χώρες, συνετέλεσαν ώστε η ανάπτυξή του να υπολείπεται της δυνητικής

H περαιτέρω διείσδυση στην προσοδοφόρο και άκρως ανταγωνιστική παγκόσμια συνεδριακή αγορά προϋποθέτει τη χάραξη συγκροτημένου εθνικού σχεδίου για την προσέλκυση διεθνούς εμβέλειας συνεδρίων. 

Στην παρούσα χρονική συγκυρία, η Ελλάδα μπορεί να στοχεύει σε εκδηλώσεις μεσαίου και μικρού μεγέθους. Μέσα, όμως, από τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών καθώς και της υφιστάμενης συνεδριακής υποδομής, η χώρα μπορεί να προσελκύσει εκδηλώσεις ακόμη μεγαλύτερης κλίμακας. 

Στην κατεύθυνση αυτή, η συνεργασία ιδιωτικού-δημόσιου τομέα κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική και απαραίτητη για τη στοχευμένη προβολή της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού συνεδριακού τουρισμού, αφού σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία τέτοια σχήματα συνεργασίας επιφέρουν καλύτερα αποτελέσματα. 

Κυρίες και κύριοι, 

Όπως ίσως με έχετε συχνά ακούσει να λέω, το 2019, μία σειρά αστάθμητων παραγόντων και ζητημάτων, θα παίξουν ρόλο στην τελική διαμόρφωση των βασικών τουριστικών μεγεθών, όπως για παράδειγμα η γενικότερη επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, αλλά και ο ευρύτερος ανταγωνισμός από χώρες που προσφέρουν παρόμοιο προϊόν με την Ελλάδα, σε πιο ανταγωνιστικές τιμές. 

Σήμερα, κατέχουμε μια σημαντική θέση ανάμεσα στους 10-15 μεγαλύτερους παγκόσμιους προορισμούς και πλέον αποτελούμε υπολογίσιμη δύναμη.  

Το κρίσιμο ζήτημα για τη συνέχεια είναι η στρατηγική της ωριμότητας που θα πρέπει να ακολουθήσουμε, βάσει της οποίας θα εξασφαλιστεί επιτυχημένη πορεία για το μέλλον. 

Για να παραμείνουμε όμως ψηλά και με την ίδια δυναμική, θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας στις εντυπώσεις που αφήνουμε και τις εμπειρίες που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας. 

Ένας από τους βασικούς άξονες της στρατηγικής μας είναι η θωράκιση της αποτελεσματικότητας του ελληνικού τουρισμού με την αποτελεσματική διαχείριση προορισμών και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών. Γι’ αυτό και στον ΣΕΤΕ μιλάμε επίμονα και εξακολουθητικά για τη μεγάλη σημασία που έχουν οι συμμαχίες και οι συνέργειες. 

Αντιμετωπίζοντας τις τρέχουσες προκλήσεις, ο συνεδριακός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει μοχλό τόνωσης όχι μόνο της τουριστικής δραστηριότητας, αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα γενικότερα, ενισχύοντας τη φήμη και την προβολή της διεθνώς. 

Εμείς από την πλευρά μας τόσο με το ΙΝΣΕΤΕ, όσο και με τη MarketingGreece κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης και τεκμηρίωσης, όσο και σε επίπεδο επικοινωνίας. 

Κυρίες και κύριοι, 

Ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται μπροστά σε νέες, σημαντικές προκλήσεις, σε ένα ακόμα σταυροδρόμι, γενναίων αποφάσεων και στρατηγικών επιλογών. Είναι βέβαιο ότι και αυτή τη φορά θα κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Στο δρόμο της ωριμότητας και της μακροχρόνιας ανάπτυξης, με όπλο μας τις συνέργειες, τις συνεργασίες και φυσικά την πολύτιμη ενότητά μας. 

Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο