Ομιλίες / Δηλώσεις

Ομιλία του Προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου στην εκδήλωση της EBRD «Πιλοτικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Προορισμού στη Ρόδο»

Κυρίες και Κύριοι, 

Είναι χαρά μου που βρίσκομαι και πάλι στη Ρόδο. Ένα νησί το οποίο αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της χώρας που υποδέχεται χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες κάθε χρόνο.

Και αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία, να πω λίγα λόγια ξεκινώντας την ομιλία μου,  από τα όσα είπαμε και όσα είδαμε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του ΣΕΤΕ, που πραγματοποιήθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Στο συνέδριο, καταγράψαμε μία σειρά πρακτικών που πρέπει να αναπτυχθούν, για μία διαφορετική ανάπτυξη προορισμών και επιχειρηματικών μοντέλων στη χώρα μας.

Ομιλητές διεθνούς κύρους, παρουσίασαν βέλτιστες διεθνείς πρακτικές που προάγουν τη βιωσιμότητα, την καινοτομία, την τεχνολογία, την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το ταλέντο.

Όλες οι έννοιες που «επαναπροσδιορίζουν την πραγματικότητα», ή αλλιώς “RedefiningRealities” που ήταν και ο τίτλος του φετινού συνεδρίου.

Όλοι εμείς, οι άνθρωποι του τουρισμού, οφείλουμε να παρακολουθούμε τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια ταξιδιωτική αγορά, καθώς είναι  άμεση ανάγκη ο ελληνικός τουρισμός να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Λέξεις κλειδιά, όπως σύγχρονος ταξιδιώτης, αειφόρος τουρισμός, πολιτισμός, τουρισμός πόλης, συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα που πρέπει να εστιάζει στην ωριμότητα του προορισμού.

Και η εικόνα του μέλλοντος έχει ως βασική προϋπόθεση τη στρατηγική ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας.

Γιατί χωρίς στρατηγική, δεν υπάρχει προϊόν. Χωρίς προϊόν, δεν υπάρχει τουρισμός.

Όλα είναι αλληλένδετα και απαιτούν αλλαγή νοοτροπίας, σχέδιο, αποφάσεις, ουσιαστική εμπλοκή όλων των φορέων. Και φυσικά επενδύσεις σε όλους τους τομείς, ιδιωτικές και δημόσιες. Επενδύσεις σε υποδομές που θα αναβαθμίσουν τους προορισμούς.

Γιατί, άλλωστε, ο προορισμός είναι okeydriver της ζήτησης και αυτό έχει άμεση σχέση και με την επίδοση των τουριστικών επιχειρήσεων και φυσικά των ξενοδοχείων.

Τὠρα είναι η στιγμή των μεγάλων αλλαγών για τον τουρισμό μας.

Με αυτόν τον τρόπο, θα περιορίσουμε και τους όποιους κινδύνους προκύπτουν από περιπτώσεις όπως αυτή που βιώσαμε πρόσφατα με τον ΤhomasCook.

Ο ΣΕΤΕ, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πτώχευση του TourOperator, έθεσε το πλαίσιο που πρέπει να κινηθούν οι αρμόδιοι φορείς για την άμβλυνση των επιπτώσεων στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Από την άλλη όμως, δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στην άμεση διαχείριση. Είναι ένα γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει και να μας κάνει να σκεφτούμε, όχι το πώς θα απεμπλακούμε από τους Τour Οperators, καθώς παραμένουν από τα πλέον σημαντικά κανάλια πωλήσεων, αλλά πώς θα εμπλουτίσουμε τις εναλλακτικές μας δυνατότητες με νέα κανάλια.

Επιπλέον, επειδή έχει γίνει πολύ συζήτηση για το βασικό μας προϊόν, το «Ήλιος και Θάλασσα», κανείς δεν λέει ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί το συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά ότι θα μπορούσε να αποκτήσει και άλλες διαστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο τουρισμός δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτόματο πιλότο. Για την επόμενη ημέρα, απαιτείται η διαμόρφωση κατευθύνσεων και η υλοποίηση άμεσων δράσεων, με την κατάρτιση ενός στρατηγικού πλάνου με όραμα.

Το ζητούμενο στο πλαίσιο κατάρτισης του σχεδίου, είναι η χάραξη στρατηγικής ωριμότητας, που θα εξασφαλίσει επιτυχημένη πορεία για το μέλλον. Όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά για την οικονομία και την κοινωνία, γενικότερα. 

Κυρίες και Κύριοι,

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι στα χρόνια της κρίσης, ο τουρισμός λειτούργησε ως ένα ισχυρό ανάχωμα στην ύφεση και την ανεργία.

Βοήθησε στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, προσέφερε καλές θέσεις εργασίας, ασφάλεια και προοπτική.

Αυτός είναι ένα πρόσθετος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη διατήρηση της δυναμικής του τομέα.  

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΤΕ το τελευταίο τρίμηνο έχει κάνει ένα κύκλο επαφών με συναρμόδιους υπουργούς, για τη διευθέτηση θεμάτων που επηρεάζουν την τουριστική δραστηριότητα.

Μεταξύ άλλων, έχει εισηγηθεί τη μείωση του ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο, την κατάργηση του φόρου διαμονής, την αποκλιμάκωση της φορολόγησης της εργασίας, την  ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας των προορισμών, τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τη γενικότερη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Όλα αυτά και άλλα περισσότερα, συνθέτουν το παζλ των ενεργειών που θα πρέπει να δρομολογηθούν για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. 

Στην ίδια κατεύθυνση και στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενίσχυση των επενδύσεων, ο ΣΕΤΕ έχει ταχθεί υπέρ ενός απλού και φιλοεπενδυτικού χωροταξικού πλαισίου. Ενός πλαισίου που θα φθάνει σε επίπεδο ορίων των Δήμων, τα λεγόμενα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, με συγκεκριμένες χρήσεις γης, ώστε να διασφαλίζεται η απαραίτητη ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές και ταυτόχρονη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Κυρίες και Κύριοι, 

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω τη σημασία που δίνει ο ΣΕΤΕ στις περιφερειακές συναντήσεις εργασίας, με στόχο την ενημέρωση των Μελών του, αλλά και την ανταλλαγή απόψεων με τους τοπικούς φορείς. 

Ήδη, μαζί με το Ινστιτούτο μας, το ΙΝΣΕΤΕ και τη MarketingGreece, από το δεύτερο εξάμηνο του 2017, έχουμε πραγματοποιήσει 20 περιφερειακές συναντήσεις εργασίας.

Ψηλά στην ατζέντα των ζητημάτων που θέτουμε, είναι η ανάληψη των ευθυνών, τόσο από τις Περιφέρειες και τους Δήμους, όσο και από την κεντρική κυβέρνηση, για τα θέματα που τους αναλογούν, κυρίως σε ότι αφορά στη διαχείριση των προορισμών. Θεωρούμε ότι η αναβάθμιση των προορισμών, μέσω υποδομών, δεν αφορά μόνο τον τουρισμό, αλλά πρωτίστως τους κατοίκους. 

Άλλωστε, αν δεν έχουμε ευχαριστημένους κατοίκους στους προορισμούς, πώς μπορεί να έχουμε ευχαριστημένους τουρίστες.

Το μέλλον του τουρισμού είναι εδώ και είναι στα χέρια μας. Αν θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης ημέρας, θα πρέπει όλοι εμείς, μαζί, να αλλάξουμε το συνολικό τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον τουρισμό. Να εστιάσουμε στη δημιουργία προϊόντος, εμπειρίας, ουσίας για τους πολλούς επισκέπτες μας. Να εστιάσουμε στη διαχείριση προορισμών και την παράλληλα οργανωμένη προβολή τους.

Στον ΣΕΤΕ έχουμε θέσει ψηλά στην ατζέντα όλα αυτά τα θέματα και θα εξακολουθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας. 

Γιάννης Ρέτσος

Πρόεδρος ΔΣ

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο