Ομιλίες / Δηλώσεις

Ομιλία Προέδρου του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέα Α. Ανδρεάδη, στο Delphi Economic Forum II

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, Αγαπητοί σύνεδροι,

Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ πολύ για την ιδιαίτερη τιμή και ευκαιρία να καταθέσω σήμερα από αυτό εδώ το βήμα τις σκέψεις μου για το μέλλον του τόπου μας.

Αν με ρωτούσε κάποιος να του πω τι είναι αυτό που μας λείπει και η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από αυτή την ατέρμονη κρίση, θα του απαντούσα ότι λείπει ίσως το πιο βασικό και ουσιώδες συστατικό.

Λείπει το όραμα. Λείπει η μεγάλη ιδέα. Ο προορισμός του ταξιδιού στον οποίο θα πρέπει όλοι μας να πιστέψουμε. Και βέβαια λείπει ο οδικός χάρτης, το αναπτυξιακό σχέδιο υλοποίησης του.

Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν δείχνει ότι μπορεί να δώσει αυτή τη στιγμή μια ξεκάθαρη κατεύθυνση στον ελληνικό λαό. Η καθημερινή διαχείριση της κρίσης, η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, η προσπάθεια εξεύρεσης πόρων και η αναπόφευκτη, για όλους, αντίστροφη μέτρηση του χρόνου έως τις επόμενες εκλογές, που τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί δραματικά, δεν αφήνει περιθώρια για ένα οραματικό δεκαετή σχεδιασμό.

Είναι αναγκαίο τόσο το πολιτικό σύστημα, όσο και η οικονομική και πνευματική ελίτ της χώρας να συνδράμουν στη διαμόρφωση εθνικού οράματος και οδικού χάρτη υλοποίησης.

Επιπρόσθετα, όποιος υποστηρίζει ότι τα μνημόνια είναι η λύση για την ανάπτυξη, αυταπατάται και παρασύρεται. Τα μνημόνια δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια εργαλειοθήκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και του δημοσιονομικού νοικοκυρέματος. Είναι δεδομένο ότι τα περισσότερα από τα προτεινόμενα πρέπει να υλοποιηθούν για να μπει τάξη. Μόνο έτσι θέτουμε τις βάσεις για να αλλάξουμε την αντίληψη και την πρακτική μας, όσον αφορά στη διαμόρφωση ενός περισσότερο παραγωγικού δημόσιου τομέα, ενός σταθερότερου φορολογικού πλαισίου και μιας στέρεας δημοσιονομικής πολιτικής.

Αυτό όμως σίγουρα δεν αρκεί. 

Η πραγματική ανάπτυξη, δεν θα προκύψει από τους δανειστές ή από κάποιον άλλο από μηχανής θεό. Θα συμβεί μόνο όταν εμείς οι Έλληνες συνειδητοποιήσουμε ότι το όραμα πρέπει να πηγάσει από εμάς για να υπηρετεί εμάς σήμερα και τις επόμενες γενιές.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον τομέα του τουρισμού. Ο λόγος για τον οποίο όλα τα χρόνια της κρίσης έχει δείξει γενικά σταθερότητα και θετικές αποδόσεις, συμβάλλοντας καταλυτικά στα έσοδα του κράτους, στην υποστήριξη του ΑΕΠ και της απασχόλησης, είναι ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη αντιλήφθηκαν, από την πρώτη στιγμή, πως συσπειρώνοντας τις δυνάμεις τους και ακολουθώντας μια στοχευμένη στρατηγική μπορούσαν να θωρακίσουν τις επιχειρήσεις τους και να εκμεταλλευτούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που τους προσφέρει η Ελλάδα. Το όραμα του τουρισμού ήταν – και παραμένει – η ανάδειξη της Ελλάδας ως του καλύτερου τουριστικό προορισμό παγκοσμίως.

Προς αυτή τη κατεύθυνση ο ΣΕΤΕ, ως Κοινωνικός Εταίρος, έδειξε ευθύς εξ’ αρχής ότι θα ακολουθήσει μια σύγχρονη λογική. Εκπόνησε την μελέτη Οδικός Χάρτης 2021 και την κατέθεσε στη διάθεση της Πολιτείας και του τομέα προς υλοποίηση.

Σύμφωνα με την προσφάτως επικαιροποιημένη μελέτη, η χώρα μας έως το 2021 μπορεί να προσελκύσει 35 εκατ. επισκέπτες και να αγγίξει τα 20 δισ. έσοδα. Η μελέτη καταγράφει ότι υπάρχει ανάγκη να επενδυθούν περίπου 5-7 δισ. Ευρώ για την κατασκευή νέων καταλυμάτων 4 και 5 αστέρων καθώς και να ανακαινιστούν/ αναβαθμιστούν υπάρχουσες υποδομές, ώστε να είμαστε σε θέση να στοχεύσουμε σε εκείνες τις αγορές τουριστών με μεγάλη καταναλωτική δύναμη. Η μελέτη καταγράφει τα βασικά τουριστικά προϊόντα της χώρας μας, το Ήλιος & Θάλασσα, το City Break, τον Πολιτιστικό Τουρισμό, το MICE, και τον Ναυτικό τουρισμό.

Θα μπορούσα σε αυτό το σημείο να αριθμήσω τα εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα και την λειτουργία του τομέα που έχει δημιουργήσει η στείρα και αντιαναπτυξιακή πολιτική της επιβολής υπέρμετρων φόρων. Αντ’ αυτού θα αναφερθώ σε αυτό που ο τομέας ανέπτυξε ως βασική άμυνα. Τρόπους να παραμείνει βιώσιμος, να μειώσει κόστη, να αναπτύξει επιχειρηματικές συνέργειες, να καλλιεργήσει δεξιότητες, να εκπαιδεύσει το ανθρώπινο δυναμικό του, να σχεδιάσει και να διαθέσει στην αγορά μοντέρνα προϊόντα και υπηρεσίες, να επενδύσει στο marketing, να συνεργαστεί με τις τοπικές κοινωνίες, να προστατεύσει το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Με λίγα λόγια, να μην χάσει τον δρόμο του προς την υλοποίηση του στόχου του. Συνθήκη πολλές φορές δύσκολη ή και ακατόρθωτη, ιδίως από την δεύτερη ταχύτητα του ελληνικού τουρισμού, των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που λειτουργούν στους λιγότερο γνωστούς προορισμούς, με την μικρή τουριστική περίοδο, που δεν έχουν κίνητρα και αναπτυξιακά οφέλη και δεν μπορούν να προβούν σε αναβαθμίσεις ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών γιατί πρέπει να υπομείνουν την ασταμάτητη φοροκαταιγίδα και τον αδυσώπητο διεθνή ανταγωνισμό.   

Κυρίες και κύριοι,

Ο τουρισμός μπορεί να γίνει ο καταλύτης και το παράδειγμα για την υλοποίηση ενός εθνικού οράματος. Η χώρα μας έχει όλα τα προσόντα να γίνει μια παγκόσμια δύναμη στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Μια χώρα όπου Έλληνες και ξένοι θα θέλουν να ζουν μόνιμα η προσωρινά σε αυτή. Μία χώρα  που θα σχεδιάσει από την αρχή και θα κατευθύνει την παιδεία της, την υγεία της, την αγροτική παραγωγή της, την μεταποίηση, το εμπόριο της, την τεχνολογία της, τις μεταφορές της, την ενέργεια, την ναυτιλία της στην κατεύθυνση παροχής υπηρεσιών παγκόσμια υψηλού επιπέδου.

Έτσι βλέπουμε ότι μπορεί να αλλάξει η Ελλάδα και οραματιζόμαστε όλους τους τομείς της οικονομίας να συνεργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι η ώρα των υγιών παραγωγικών δυνάμεων της χώρας να συμφωνήσουν στο εθνικό όραμα που θα μας βγάλει από την κρίση.  

Μόνο έτσι θα κληρονομήσουμε ένα ισχυρό μέλλον και μια λαμπερή Ελλάδα στα παιδιά μας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 Ανδρέας Α. Ανδρεάδης

Πρόεδρος ΣΕΤΕ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο