Ομιλίες / Δηλώσεις

Χαιρετισμός του Προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Α. Ρέτσου στην έναρξη του 7ου Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας

Αγαπητοί συμμετέχοντες στο 7ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας,
Κυρίες & Κύριοι,

Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σε όλους εσάς. Τη μελλοντική γενιά του ελληνικού τουρισμού. Το μέλλον μιας Ελλάδας που αγωνίζεται απέναντι στην κρίση.

Που ξέρει να αντιστέκεται στις δυσκολίες. Που ξέρει να δημιουργεί και να κερδίζει τις μικρές ή μεγάλες μάχες της.

Πρέπει να σας πω ότι είναι εντυπωσιακό το να βλέπω τόσους πολλούς νέους και νέες να επιθυμούν να αντλήσουν γνώσεις και εμπειρίες και να ασχοληθούν με τον τομέα του τουρισμού. 

Από το 2014 και μετά, ο τουρισμός, σε αντίθεση με άλλους κλάδους της οικονομίας, προσφέρει όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας και μάλιστα με αυξανόμενο μερίδιο σε κοινωνικές ομάδες μειωμένης απασχόλησης, όπως οι νέοι και οι γυναίκες.

Φέτος αν και δεν υπάρχουν, ακόμη, συγκεντρωτικά στοιχεία, η αίσθηση που έχουμε είναι ότι αυξήθηκε περαιτέρω η απασχόληση στον τομέα. 

Είναι ένας από τους λίγους τομείς της εθνικής μας οικονομίας, που μπορούν να σας προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση, και παράλληλα, ικανοποίηση, υπερηφάνεια και χαρά.

Και αυτό γιατί, εκ των πραγμάτων, εσείς είστε η μεγαλύτερη διαφήμιση της Ελλάδας.

Που παρά τα προβλήματα, προσφέρει φιλοξενία, χαμόγελο, ξεγνοιασιά και μοναδικές εμπειρίες.

Ο τουρισμός είναι ένας κατεξοχήν ανθρωποκεντρικός τομέας.

Ο παράγοντας άνθρωπος είναι ο πιο καθοριστικός στη διαμόρφωση της εμπειρίας που θα πάρει μαζί του φεύγοντας ο επισκέπτης.

Σε αυτή την εμπειρία που θα ταξιδέψει μαζί του και θα απλωθεί στον παγκόσμιο χάρτη.

Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, στον τουρισμό, παίζουν έναν ζωτικής σημασίας ρόλο, επωμίζονται μία σπουδαία αποστολή.

Οι τομείς της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα μας, έχουν ανάγκη από ενδυνάμωση.

Μόνον έτσι θα μπορέσουν να ακολουθήσουν τις παγκόσμιες εξελίξεις του τομέα και να στηρίξουν τους ανθρώπους μας στο να συνεισφέρουν ουσιαστικά στη διαρκή προσπάθεια για διαφοροποίηση της χώρας, ως διεθνούς τουριστικού προορισμού. 

Προς αυτή τη κατεύθυνση, το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ αναδεικνύεται, καθημερινά, σε έναν δυναμικό μοχλό υποστήριξης της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στον τουρισμό.

Με ενεργή συμμετοχή στον κοινωνικό διάλογο για θέματα σχεδιασμού προγραμμάτων σπουδών, και διασύνδεσης τους με την αγορά εργασίας.

Με την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων, με συνεχή ανάλυση των αναγκών της αγοράς σε δεξιότητες και γνώση και διοργάνωση στοχευμένων προγραμμάτων που θα απαντούν σε αυτές τις ανάγκες. 

Αλλά δεν μένουμε μόνο εκεί.

Σε έναν τόσο εξωστρεφή κλάδο, που αλλάζει σχεδόν καθημερινά, οφείλουμε να επιζητούμε τεχνογνωσία και εξέλιξη, αν θέλουμε να είμαστε αποδοτικοί και αποτελεσματικοί.

Για το λόγο αυτό, ο εκπαιδευτικός πυλώνας του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, το SETE Training, ασχολείται συστηματικά και ολοκληρωμένα με προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις ιεραρχικές βαθμίδες των επαγγελματιών του κλάδου και με θεματολογίες που καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών της αγοράς. 

Βασική φιλοσοφία των εκπαιδευτικών μας δράσεων, είναι να συμβάλλουν στην ανέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο και να τους προσφέρουν γνώσεις και δεξιότητες που θα κάνουν τη διαφορά, τόσο στην εργασιακή τους ζωή, όσο και στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και των υπηρεσιών που προσφέρουν. 

Αγαπητοί φίλοι,

Το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως ο ιδιωτικός τομέας μπαίνει μπροστά εκπροσωπώντας τις αξίες εκείνες που πρέπει να αναδείξουν οι σύγχρονες τοπικές κοινωνίες.

Η ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία, έχει καταφέρει να φωτίσει την έννοια της συνέργειας και του εθελοντισμού.

Και ο τουρισμός βασίζεται στις αξίες αυτές.

Ο τομέας μας αποτελείται από πολλούς κρίκους μιας αλυσίδας. Άνθρωποι, συστήματα, τοπικά προϊόντα, τοπικές κοινωνίες, όλα πρέπει να συνεργάζονται για να μπορέσουμε να προσφέρουμε την τέλεια εμπειρία.

Και δουλεύοντας όλοι μαζί είναι βέβαιο ότι θα κερδίσουμε περισσότερα, υποστηρίζοντας τελικά τις τοπικές κοινωνίες. 

Αυτή την κατεύθυνση έχει χαράξει και ο ΣΕΤΕ για την επίτευξη των στόχων του.

Θεωρούμε ότι ο τουρισμός, είναι ο τομέας της ελληνικής οικονομίας που έβαλε πραγματικά πλάτη για να κρατηθεί η Ελλάδα στα πόδια της όλη τη διάρκεια της κρίσης και ο τομέας που θα δώσει την ώθηση στη χώρα μας για την επόμενη ημέρα.

Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να καλλιεργήσουμε τουριστική συνείδηση στις νέες γενιές.

Να επικοινωνήσουμε ότι ο τομέας μας είναι η διέξοδος από την κρίση.

Ο δρόμος που οι νέες γενιές μπορούν να πάρουν για να νιώθουν σίγουροι για το μέλλον τους.

Να αποδείξουμε ότι ο τουρισμός, υποστηρίζει έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες και μια σειρά άλλων επαγγελμάτων και κλάδων που βασίζονται σε αυτόν. 

Παράλληλα, είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τη διασύνδεση του τουρισμού με την αγροδιατροφή και τον πολιτισμό.

Και εδώ υπάρχει μεγάλο περιθώριο.

Ο πρωτογενής τομέας, η γαστρονομία, τα τοπικά προϊόντα  είναι ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα που ενισχύουν το προϊόν μας, το διαφοροποιούν, και τελικά η σύνθεση αυτή βοηθά στο χτίσιμο τουριστικής συνείδησης. 

Αγαπητοί φίλοι,

Η παρουσία σας σήμερα εδώ, μας δίνει μεγάλη δύναμη για να συνεχίσουμε, όλοι μαζί, με σκληρή δουλειά, την προσπάθειά μας.

Να καταφέρουμε να κατατάξουμε τη χώρα μας στις μεγαλύτερες τουριστικές δυνάμεις του κόσμου. 

Να κερδίσουμε το μέλλον που μας αξίζει.

Ένα μέλλον δημιουργίας, φωτεινό και αισιόδοξο.

Γι’ αυτό και επιστρέφω στην Αθήνα με ένα πολύτιμο δώρο που εσείς μου κάνατε σήμερα.

Το δώρο της βεβαιότητας ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχει πραγματική ελπίδα.

Και η ελπίδα αυτή είστε εσείς.

Όλες και όλοι που πιστεύουν στην Ελλάδα της δημιουργίας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, αλλά και στο Σχολείο τουρισμού On Tour.

 

Σας ευχαριστώ πολύ,

Γιάννης Α. Ρέτσος
Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΤΕ 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο