Ομιλίες / Δηλώσεις

Ομιλία του Απερχόμενου Προέδρου του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέα Α. Ανδρεάδη στην Ανοικτή Συνεδρίαση της 25ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Αξιότιμε κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης,
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Ερχόμενος σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την 25η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, προσπαθούσα να βάλω τα συναισθήματά μου σε μια τάξη.

Ομολογώ ότι αυτή είναι μια από τις στιγμές που θα θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή, καθώς σήμερα κλείνω μια πορεία 27 ετών στα κοινά του ελληνικού τουρισμού. Ως Πρόεδρος στην Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, στην ΠΟΞ και τα τελευταία έξι χρόνια στον ΣΕΤΕ, με καθοδήγησε ένα βασικό όραμα. Να δω τη χώρα μου ηγέτιδα στην παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, με τον τουρισμό να διαπρέπει, δίνοντας ελπίδα, στηρίζοντας την απασχόληση, συμπαρασύροντας θετικά προς την ανάπτυξη και άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Αισθάνομαι υπερήφανος που συνέβαλα, έστω και ελάχιστα, στο να πείσω ότι το όραμα αυτό είναι εφικτό, να το μεταδώσω και να έχω την τύχη να το δω να αρχίζει να υλοποιείται και να γίνεται αποδεκτό από την μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Σήμερα ολοκληρώνω και τυπικά τον κύκλο μου ως Πρόεδρος του ΣΕΤΕ και δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε Μέλος του Συνδέσμου και του Διοικητικού Συμβουλίου ξεχωριστά, καθώς και στα στελέχη μας, για την τιμή που μου έκαναν να με εμπιστευθούν, για την πολύτιμη υποστήριξη τους, αλλά και για την προθυμία, τη συμμετοχή και την αποτελεσματικότητα που επέδειξαν στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε τον ελληνικό τουρισμό σε ανοδική πορεία μέσα από δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα γεγονότα. 

Αγαπητοί φίλοι, μαζί τα καταφέραμε.

Μέσα στα τελευταία έξι χρόνια, όταν το ΑΕΠ της Ελλάδας βυθίστηκε πάνω από 25%, με ένα τραπεζικό σύστημα σε κατάρρευση, με capitalcontrols, με ακραία υπέρ φορολόγηση, με την εικόνα της χώρας στο ναδίρ και το countryrisk στο ζενίθ, ο τουρισμός μας αναπτύχθηκε σημαντικά πάνω από 30%, με ρυθμό υψηλότερο των ανταγωνιστών μας στην Ευρωζώνη. Και σε εποχές καταστροφικής ανεργίας, ο τουρισμός υπήρξε ο μόνος τομέας που στήριξε αποφασιστικά την απασχόληση, ιδιαίτερα των νέων.

Η αποδοχή των συμπολιτών μας για τον τουρισμό είναι τόσο μεγάλη που πλέον έχουν ταυτίσει την ελπίδα για το αύριο της Ελλάδας με αυτόν. Είναι πραγματικά ένα θαύμα αυτό για το οποίο όλοι μαζί πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλα τα πολιτικά πρόσωπα, τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των άλλων κοινωνικών εταίρων, με τα οποία συνεργάστηκα και να δηλώσω ότι αφήνοντας στην άκρη τις όποιες απόψεις, δεν υπήρξε κανείς που να μην κατανοήσει το όραμα, την δύναμη του ελληνικού τουρισμού και τις προοπτικές του για την οικονομία, την ανάπτυξη, την κοινωνία και την διέξοδο που προσφέρει στα παιδιά μας.

Θέλω τέλος να πω κάτι στον νέο Πρόεδρο του ΣΕΤΕ.

Γιάννη, να τολμάς. Να δέχεσαι τους εχθρούς που θα κάνεις και να έχεις την ψυχραιμία να δουλεύεις για το καλό και αυτών. Να μην ξεχνάς πόσα πολλά ακόμα έχουν να γίνουν για να υλοποιήσουμε το κοινό όραμα μας, την μεγάλη εικόνα.

Κυρίες και Κύριοι,

Επιτρέψτε μου να κάνω την αυτοκριτική μου για αυτά τα έξι χρόνια ως Πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Μπορώ να πω ότι ανέλαβα το τιμόνι του τομέα σε μια περίοδο που δεν έχει ξαναζήσει η Ελλάδα. Σε μια περίοδο που οι εξωγενείς παράγοντες δεν είχαν καμία σταθερά και το αίσθημα ανασφάλειας επικρατούσε της οποιαδήποτε θετικής συγκυρίας. Υπό αυτό το περιβάλλον, έπρεπε να πάρουμε αποφάσεις.

Και τις πήραμε. Δεν μείναμε παθητικά αμετακίνητοι.

Επιλέξαμε συγκεκριμένο σχέδιο και πεδία δράσης και εργαστήκαμε σκληρά για να πετύχουμε το καλύτερο. Υπήρξαν λάθη και παραλείψεις; Μα και βέβαια υπήρξαν και σε μεγάλο βαθμό φέρω προσωπικά την ευθύνη. Δεν καταφέραμε, για παράδειγμα, να στηριχθούν όσο θα θέλαμε οι πιο αδύναμες επιχειρήσεις, που παρά τις συγκυρίες μπορεί να είναι βιώσιμες, δεν πείσαμε δανειστές και Πολιτεία να φορολογήσουν δίκαια και όχι ακραία και άδικα τον πιό δυναμικό τομέα της οικονομίας μας, δεν ενισχύθηκαν όσο έπρεπε οι αδύναμες περιοχές,  ο εσωτερικός τουρισμός,  η αγροτική παραγωγή.

Ήταν σωστές οι δράσεις μας, το υπόδειγμα της δουλειάς μας; Θα το κρίνει η ιστορία. Όπως έχει γράψει και ο ποιητής ThomasStearnsEliot «Μόνο αυτός που ρισκάρει να πάει πολύ μακριά, μπορεί να ανακαλύψει πόσο μακριά μπορεί να πάει κανείς».

Νοιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη για την αγάπη που μου έδειξε ο κόσμος του τουρισμού όλα αυτά τα χρόνια. Όλοι οι συνάδελφοι, οι άνθρωποι του τουρισμού που υπηρέτησα.

Όλοι οι νέοι που ίσως ενέπνευσα και τους έδειξα έναν νέο δρόμο μέσα στην κρίση.

Αυτό είναι για μένα το πολύτιμο μάθημα που έχω πάρει αυτά τα χρόνια.

Είναι το αίσθημα της βαθιάς ικανοποίησης που θα φέρω πάντα μαζί μου.

Είναι η υπεραρκετή, η υπέρ πολλαπλάσια ανταμοιβή μου για το μικρό λιθαράκι που έβαλα για τον ΣΕΤΕ, για τον τουρισμό μας, για τη χώρα μας.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Ανδρέας Α. Ανδρεάδης

Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΤΕ
2011-2017

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο