Τα νέα των μελών μας

VK PREMIUM: πάνω από 1 δις. ευρώ σε επιδοτήσεις

undefined

 

 

Όπως αναφέρει η εταιρεία VK PREMIUM Σύμβουλοι Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, σημαντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες παρουσιάζουν τα δύο επιδοτούμενα προγράμματα που αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του επόμενου διμήνου τα οποία αφορούν στην ψηφιακή & πράσινη μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και τα αναμενόμενα προγράμματα «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω Συσκευή» για επιχειρήσεις.

Όπως πρόσφατα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι δυο πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) θα ενεργοποιηθούν το επόμενο δίμηνο με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισεκατομμυρίου ευρώ μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Οι δύο πρώτες δράσεις του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα (ΕΣΠΑ)

Η πρώτη δράση αφορά στην «Ψηφιακή Μετάβαση των ΜμΕ» με τον πρώτο κύκλο προκηρύξεων να έχει προϋπολογισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει εντός Οκτωβρίου και θα αφορά χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων με χαμηλή ψηφιακή ετοιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η δράση που αφορά στην ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα έχει 3 σκέλη: βασικός ψηφιακός μετασχηματισμός, μετασχηματισμός αιχμής και πιο εξελιγμένος ψηφιακός μετασχηματισμός. Η κάθε εταιρία θα επιλέγει ένα από τα τρία σκέλη ανάλογα με το βαθμό ψηφιακής της ωριμότητας.

undefined

Η δεύτερη δράση αφορά στην «Πράσινη Μετάβαση των ΜμΕ» που περιλαμβάνει πόρους 700 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει τέλος Νοεμβρίου και αφορά στην αναβάθμιση της παραγωγικής λειτουργίας των ΜμΕ με την αξιοποίηση λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον ενώ συγχρόνως θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρόσκλησης, εκτός της επιχορήγησης των παραγωγικών παγίων, θα επιχορηγείται και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών panels σε ΜμΕ, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ίδια κατανάλωση, όχι όμως για «net metering». Στόχος της δράσης είναι η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους των ΜμΕ μέσω της ενίσχυσης επιχειρηματικών σχεδίων για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα παραπάνω προγράμματα θα επιδοτούν και συμβατικές δαπάνες όπως αγορά εξοπλισμού, κατασκευή υποδομών, προβολή, υπηρεσίες στήριξης (π.χ. διοίκησης, μάρκετινγκ και σχεδιασμού) και επενδύσεις καινοτομία (π.χ. οργανωτική ή μάρκετινγκ) οι οποίες θα πρέπει να αποτελούν μέρος ενός πλήρους επιχειρηματικού σχεδίου.

Εγκρίσεις αιτήσεων ακόμα και σε έναν μήνα

Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων που θα υποβληθούν θα γίνει με σειρά προτεραιότητας εφαρμόζοντας τη διαδικασία FIFO (First In-First Out). Έτσι, δεν αποκλείεται οι πρώτες εκταμιεύσεις να γίνουν ακόμη και πριν το τέλος του έτους. Μάλιστα, η ένταξη μιας ώριμης επένδυσης μπορεί να λάβει έγκριση, ακόμη και σε διάστημα μόλις ενός μηνός, από την υποβολή της αίτησης. Οι υποβολές των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους θα γίνουν ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).

Στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 οι δράσεις θα είναι μεγάλου προϋπολογισμού έτσι ώστε να μπορούν να χρηματοδοτήσουν ένα αντίστοιχο πλήθος επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους.

Αναμένονται οι δράσεις «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω Συσκευή» για επιχειρήσεις

Έως τον Νοέμβριο, θα ανακοινωθούν δύο προγράμματα επιδότησης επιχειρήσεων, τα οποία θα συνδράμουν στην εξοικονόμηση ενέργειας από επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, εντός Οκτωβρίου θα γίνει προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος «Εξοικονομώ» ύψους 360 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα αφορά τους κλάδους του τουρισμού, των υπηρεσιών και μέρος επιχειρήσεων του δευτερογενούς τομέα. Αμέσως μετά την προδημοσίευση, οι δαπάνες που θα γίνονται θα θεωρούνται επιλέξιμες προς επιδότηση.

Επίσης σύντομα θα ανακοινωθεί ο οδηγός για το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» για τις επιχειρήσεις, με ύψος προϋπολογισμού στα 160 εκ. ευρώ και θα αφορά στην αντικατάσταση κλιματιστικών και συστημάτων θέρμανσης.

Οι ενεργές επιδοτήσεις

Παράλληλα, την περίοδο αυτή συνεχίζονται οι αιτήσεις για την ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων από με ενισχύσεις έως 75% από τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Το καθεστώς “Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων” του Αναπτυξιακού Νόμου, ενισχύει τις επιχειρήσεις με επιδότηση, φορολογική απαλλαγή, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, η ενίσχυση περιλαμβάνει τα ανωτέρω κίνητρα πλην της επιδότησης.

Η λήξη υποβολής αιτήσεων είναι στις 5/12/2022.

Η εταιρεία VK PREMIUM – Σύμβουλοι Ανάπτυξης Επιχειρήσεων διαθέτοντας την απαραίτητη εμπειρία και εξειδίκευση, αναλαμβάνει τη καθοδήγηση των επιχειρήσεων στην επιλογή και στη μέγιστη αξιοποίηση του κατάλληλου προγράμματος.

Περισσότερες πληροφορίες στο https://bit.ly/3rmatsw ή στο τηλέφωνο 210-6835560.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο