Τα νέα των μελών μας

Υfantis Εngineering: Best City Awards 2016 – Miraggio Thermal Spa Resort

 

undefined

 

 

Το χρυσό βραβείο στην κατηγορία GREEN CITY – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ‘ΠΡΑΣΙΝΗΣ’ & ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ απονεμήθηκε στον όμιλο SYCHEM για το έργο “Miraggio Thermal Spa Resort Χαλκιδικής”.

Η βράβευση έγινε στις 24 Οκτωβρίου 2016 στο Αμφιθέατρο της “Τεχνόπολις” Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Best City Awards που διοργανώθηκε από την Boussias Communications.

Στο “Miraggio Thermal Spa Resort Χαλκιδικής”, το μελετητικό γραφείο Yfantis Engineering εκπόνησε τις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες εφαρμογής και πολεοδομίας, ενώ η SYCHEM κατασκεύασε το πρωτοποριακό συνδυασμένο σύστημα γεωθερμίας, ανάκτησης θερμότητας και αφαλάτωσης.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα 5* “Miraggio Thermal Spa Resort Χαλκιδικής” λειτουργεί από τον Μάιο του 2016 στην περιοχή Κάνιστρο του Παλιουρίου Χαλκιδικής. Διαθέτει 300 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, Κέντρο Θαλασσοθεραπείας και Ιαματικών Λουτρών, Spa, Κέντρο Παιδικής Απασχόλησης, 48 Ιδιωτικές Πισίνες, 3 Κοινόχρηστες Πισίνες, Συνεδριακό Κέντρο, 5 Εστιατόρια, 6 Μπαρ, 5 Γήπεδα τένις & βόλεϋ, Αμφιθέατρο καθώς και μαρίνα δυναμικότητας 81 σκαφών.

undefined

Ο αρχιτεκτονικός και ηλεκτρομηχανολογικός σχεδιασμός του συγκροτήματος έγινε με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της επίδρασης του έργου στο περιβάλλον καθ’ όλο τον κύκλο ζωής του. Το σημαντικότερο «πράσινο» χαρακτηριστικό του έργου είναι το:

«Συνδυασμένο Σύστημα Γεωεναλλαγής / Ανάκτησης Ενέργειας και Παραγωγής Πόσιμου Νερού»

Το Συνδυασμένο Σύστημα ενοποιεί συστήματα που απαιτούν θαλασσινό νερό για την λειτουργία τους, όπως είναι οι Γεωθερμικοί Ψύκτες, οι Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας, οι Αφαλατώσεις, οι Γεωθερμικοί Ψυκτικοί Θάλαμοι, το Κέντρο Θαλασσοθεραπείας, οι Πισίνες. Τα παραπάνω συστήματα ικανοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες ενός πολυτελούς παραθαλάσσιου ξενοδοχείου Resort.

undefined

 

Η καινοτομία του Συνδυασμένου Συστήματος έγκειται στον τρόπο διασύνδεσης των παραπάνω συστημάτων με τρόπο ώστε να:

 • Χρησιμοποιεί τον ίδιο μηχανολογικό εξοπλισμό και υποδομές για περισσότερες της μιας χρήσεις.
 • Χρησιμοποιεί τους αναλώσιμους πόρους (ενέργεια, νερό) για περισσότερες της μιας χρήσεις.
 • Ανακτά και αξιοποιεί την απορριπτόμενη θερμότητα μεταξύ των συστημάτων.

Ο καινοτομικός σχεδιασμός μπορεί και λειτουργεί επιτυχώς μόνο υπό την προϋπόθεση της άρτιας κατασκευής και κυρίως υπό τον έλεγχο ενός «ευφυούς» συστήματος αυτομάτου ελέγχου που θα έχει προγραμματιστεί ειδικά για το συγκεκριμένο έργο.

undefined

Τα οφέλη του καινοτόμου σχεδιασμού και της επιτυχούς υλοποίησης για το ξενοδοχειακό συγκρότημα είναι η μειωμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και ορυκτών καυσίμων καθώς και η αυτάρκεια νερού. Πρόσθετο όφελος αποτελεί η μείωση του αρχικού κόστους της εγκατάστασης, καθώς τα συστήματα μοιράζονται κοινά τμήματα του εξοπλισμού και των υποδομών. Δευτερευόντως, το συγκρότημα επωφελείται από την μακροχρόνια αξιόπιστη λειτουργία και από την μηδενική οπτική και ηχητική όχληση, καθώς όλες οι εγκαταστάσεις είναι υπόγειες, συνεπώς δεν υπόκεινται σε διάβρωση. Τα παραπάνω συμβάλουν σημαντικά στην ανταγωνιστικότητα του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος.

Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι η μειωμένη επιβάρυνση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και η μηδενική επιβάρυνση του δικτύου ύδρευσης. Η ευρύτερη περιοχή του Παλιουρίου ήδη επιβαρύνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι συχνές οι διακοπές των δικτύων κοινής ωφέλειας. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα αυξάνει τον πληθυσμό της περιοχής κατά τουλάχιστον 1.300 άτομα, που διαβιούν πολυτελώς. Είναι επομένως σημαντική η εξοικονόμηση ενέργειας και η αυτάρκεια νερού που επιτυγχάνει το Συνδυασμένο Σύστημα. Δευτερευόντως η τοπική κοινωνία ενισχύεται από την λειτουργία ενός συγκροτήματος με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που διαφημίζει θετικά την ευρύτερη περιοχή και προσελκύει απαιτητικούς και περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους επισκέπτες.

undefined

Συνοπτικά, το σύστημα είναι σε θέση να καλύπτει ταυτόχρονα και συνδυασμένα τις παρακάτω ανάγκες:

 • Ψύξη, θέρμανση και έλεγχος υγρασίας χώρων (κλιματισμός)
 • Θέρμανση δαπέδων
 • Θέρμανση ζεστού νερού χρήσης
 • Θέρμανση πισινών
 • Παραγωγή πόσιμου νερού
 • Παροχή θαλασσινού νερού για Κέντρο Θαλασσοθεραπείας
 • Παροχή θαλασσινού και υφάλμυρου νερού για συμπλήρωση απωλειών πισινών
 • Απόρριψη θερμότητας ψυκτικών θαλάμων και καταψύξεων

Η εκτεταμένη επιφάνεια κλιματιζόμενων χώρων (31.000 m²) και το πλήθος των θερμαινόμενων εξωτερικών πισινών, αθροίζουν σημαντικές ποσότητες ετησίως απαιτούμενης ψυκτικής/θερμικής ενέργειας και νερού (πόσιμου, υφάλμυρου, θαλασσινού).

Οι κυριότερες συνέργειες μεταξύ των συστημάτων είναι ενδεικτικά:

 • Πολλαπλή επαναχρησιμοποίηση του θαλασσινού νερού εν σειρά από τους Γεωθερμικούς Ψύκτες, τις Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας, τις Αφαλατώσεις, τους Γεωθερμικούς Ψυκτικούς Θαλάμους, το Κέντρο Θαλασσοθεραπείας, τις Πισίνες.

Ως αποτέλεσμα οι υποδομές άντλησης / μεταφοράς του θαλασσινού νερού και η απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια μειώνονται τουλάχιστον στο μισό.

Επιπρόσθετα, οι Πισίνες και το Κέντρο Θαλασσοθεραπείας τροφοδοτούνται από θερμό θαλασσινό νερό χωρίς πρόσθετο κόστος.

 • Αξιοποίηση της απορριπτόμενης από τους Γεωθερμικούς Ψύκτες θερμικής ενέργειας για την θέρμανση πισινών και την θέρμανση δαπέδων spa.
 • Αξιοποίηση της απορριπτόμενης από τις Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας ψυκτικής ενέργειας για την ψύξη χώρων.
 • Χρήση των ιαματικών θερμών γεωτρήσεων για την θέρμανση πισινών.

Τα αποτελέσματα από την διετή λειτουργία του Συνδυασμένου Συστήματος ανταποκρίνονται πλήρως στις προβλεπόμενες εξοικονομήσεις. Το σύστημα αυτόματου ελέγχου καταγράφει δεδομένα καταναλώσεων και απόδοσης. Η εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με συμβατικό σύστημα είναι ισοδύναμη με 216.000€ ετησίως, καθώς η ηλεκτρική κατανάλωση και η κατανάλωση υγραερίου είναι σημαντικά μειωμένες. Η μείωση των εκπομπών COισούται με 632 τόνους ετησίως συγκριτικά με συμβατικό σύστημα.

undefined

Η SYCHEM ειδικεύεται σε έργα επεξεργασίας νερού, εξοικονόμησης ενέργειας και αντιδιαβρωτικής προστασίας. Στο πλαίσιο των ανωτέρω δραστηριοτήτων, προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις μέσω της μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας έργων τεχνολογίας αιχμής. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στα ολοκληρωμένα υβριδικά συστήματα διαχείρισης νερού και ενέργειας καθώς και στην ενσωμάτωση τεχνολογιών ΑΠΕ. Ο όμιλος SYCHEM περιλαμβάνει ένα από τα πλέον εξειδικευμένα γραφεία ηλεκτρομηχανολογικών και χημικοτεχνικών μελετών στην Ελλάδα, την Yfantis Engineering Ltd.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο