Τα νέα των μελών μας

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Συνέντευξη του κ. Γεώργιου Πελεκανάκη, Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων

 

undefined

 

Με ιδιαίτερη χαρά, φιλοξενούμε ως Quality Ambassador τον κ. Γεώργιο Πελεκανάκη, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, ο οποίος σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη μας εξηγεί πώς έχει επηρεαστεί ο κλάδος του Τουρισμού τους τελευταίους 18 μήνες λόγω της πανδημίας, ποιες δυσκολίες έχουν αντιμετωπίσει εργοδότες και εργαζόμενοι του τουρισμού ποιος ο ρόλος της πιστοποίησης ως αρωγός των επιχειρήσεων και των ξενοδοχείων για τη βιώσιμη ανάπτυξη αυτών. 

Κύριε Πελεκανάκη, έχοντας πλέον διανύσει 18 μήνες πανδημίας, πόσο έχει επηρεαστεί ο κλάδος του τουρισμού και πώς αντιμετωπίσατε τις προκλήσεις; 

Πριν 18 μήνες με το ξέσπασμα της πανδημίας, τίποτα δεν προμήνυε τη σημερινή πραγματικότητα και το πόσο αυτή θα άλλαζε τα τουριστικά δρώμενα στην χώρα μας. Ο κορωνοιός βρήκε τη χώρα μας σε μια εποχή ανάκαμψης από την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης και έδειχνε ενθαρρυντικά σημάδια επανόδου σε μία περίοδο κοινωνικής και οικονομικής κανονικότητας. Η πανδημία όμως άλλαξε άρδην τα δεδομένα έχοντας σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, τον τουρισμό αλλά και το σύνολο της οικονομίας. 

Οι προκλήσεις ήταν πολλές και δύσκολες. Οι τουριστικές επιχειρήσεις έδωσαν άμεση προτεραιότητα στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ώστε να εξασφαλίσουν την ασφαλή λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων εν μέσω πανδημίας, με άμεση προτεραιότητα στην ασφάλεια υγείας τόσο των εργαζομένων όσο και των πελατών μας. 

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για φέτος και πόσο φοβάστε τις συνέπειες της αύξησης των κρουσμάτων; 

Με  τις απρόσμενες συνθήκες λόγω μετάλλαξης του ιού, είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος για κάλυψη φέτος του 50-60% του τζίρου του 2019. Νομίζω ένα ρεαλιστικό σενάριο είναι η επίτευξη στο 40% και με την προϋπόθεση ότι από εδώ και πέρα δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις. Σίγουρα η μετάλλαξη του ιού είναι κάτι που μας ανησυχεί αλλά όπως έχω ξαναπεί: Τον ιό δεν πρέπει να τον φοβόμαστε αλλά να τον σεβόμαστε!

undefined

Ποιες ενέργειες κάνετε για να εξασφαλίσετε την προστασία εργαζομένων και επισκεπτών; Πόσο σας βοήθησε σε αυτό η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων; 

Τα ξενοδοχεία της χώρας μας με υψηλό το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζομένους αλλά και στους επισκέπτες, έχουν εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΟΔΙΞ) σε συνεργασία με την TUV HELLAS, πριν την έναρξη της δύσκολης και πρωτόγνωρης σε όλους μας τουριστικής σαιζόν λόγω πανδημίας του 2020, οργάνωσε διαδικτυακά εκπαιδευτικά σεμινάρια ενημέρωσης προς όλους τους διευθυντές ξενοδοχείων της χώρας ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των υγειονομικών πρωτοκόλλων. 

Έτσι, μέσα από αυτά τα σεμινάρια για να προστατέψουμε αλλά ταυτόχρονα να παρέχουμε στους επισκέπτες μας μια ασφαλή και ευχάριστη διαμονή, θέσαμε σε εφαρμογή σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας ενάντια στη μετάδοση του κορωνοιού, όπως την τήρηση κοινωνικών αποστάσεων, προσωπική υγιεινή, παροχή μέτρων ατομικής προστασίας, καθαριότητα και απολύμανση κοινόχρηστων χώρων, τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες τόσο σε χώρους επισκεπτών όσο και σε χώρους εργασίας προσωπικού για την υπενθύμιση χρήσης και τήρησης των μέτρων προστασίας, οργανώθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν το υγειονομικό πρωτόκολλο, σε αρκετά ξενοδοχεία επίσης σε καθημερινή βάση πραγματοποιείται θερμομέτρηση σε όλους τους εργαζομένους πριν τη λήψη καθηκόντων εργασίας, καθώς επίσης καθημερινώς διεξάγονται μοριακά τεστ στους εργαζομένους με κόστος της επιχείρησης. 

Ποιος ο ρόλος της πιστοποίησης ως αρωγός του κλάδου; Με ποιο τρόπο βοηθηθήκατε μέχρι στιγμής και τι επιπλέον αναμένετε; 

Όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα ο τουρισμός βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω της πανδημίας. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις και ταυτόχρονα να αποδείξουν στους πελάτες, στους συνεργάτες τουριστικούς πράκτορες αλλά και στους εργαζόμενους ότι είναι θωρακισμένοι απέναντι στον κορωνοιό, αναζήτησαν τρόπους και μεθόδους που βοήθησαν στην ασφαλή λειτουργία του τουριστικού κλάδου παρέχοντας συγκεκριμένες κατευθύνσεις που διασφαλίζουν τη σωστή προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Η πιστοποίηση λοιπόν είναι η επιβεβαίωση της συμμόρφωσης ενός τουριστικού καταλύματος σε συγκεκριμένες απαιτήσεις, όπως αυτές αναφέρονται στα Υγειονομικά Πρωτόκολλα της χώρας μας.

Οι επιχειρήσεις έκαναν το καθήκον τους απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στους εργαζομένους και τους πελάτες τους. Αυτό που τώρα περιμένουμε είναι να ανταποκριθούν και εκείνοι πηγαίνοντας απλά να εμβολιαστούν για το καλό της υγείας μας και της τοπικής οικονομίας. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο