Τα νέα των μελών μας

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Πιστοποίηση χορτοφαγικών πιάτων σε χώρους εστίασης από την TÜV HELLAS (TÜV NORD) και την V-label

Τη δυνατότητα να πιστοποιήσουν το σύνολο του μενού τους, ή συγκεκριμένα πιάτα, με τα διεθνώς αναγνωρισμένα σήματα vegan και vegetarian δίνουν στις αλυσίδες εστίασης η TÜV HELLAS (TÜV NORD) και η V-label Ελλάδος.

Έτσι, πλέον, ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλοι χώροι εστίασης έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το ανάλογο σήμα στο μενού, δίπλα στα συγκεκριμένα πιάτα που έχουν ελεγχθεί, καθώς και γενικότερα μέσα στον χώρο, με την επισήμανση ότι αφορά ορισμένα (ή όλα ανάλογα την περίσταση) πιάτα.

Το νέο σχήμα πιστοποίησης χωρίζει τα σημεία εστίασης σε τέσσερις διακριτές κατηγορίες, με την κάθε μία από αυτές να περιλαμβάνει διαφορετική διαδικασία πιστοποίησης, αλλά και αναγκαιότητα τακτικών ελέγχων.

Οι τέσσερις κατηγορίες είναι:

  • Vegan εστίαση όπου όλα τα πιάτα θα είναι vegan
  • Vegetarian εστίαση όπου όλα τα πιάτα θα είναι είτε vegan είτε vegetarian, αλλά δεν θα υπάρχει ούτε κρέας, ούτε ψάρι, ούτε και υποπροϊόντα τους
  • Vegan friendly εστίαση όπου ορισμένα πιάτα θα είναι vegan, κάποια άλλα vegetarian, αλλά θα υπάρχουν στο μενού και πιάτα non-vegetarian
  • Vegan section εστίαση, όπου ενώ το μενού περιλαμβάνει και non-vegan πιάτα, υπάρχει ξεχωριστή κουζίνα που προετοιμάζει τα vegan πιάτα.

Σημειώνεται ότι, προκειμένου τα πιάτα να λάβουν τη σχετική πιστοποίηση θα απαιτούνται σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:

  • Όλα τα συστατικά που χρησιμοποιούνται να είναι vegan (ή vegetarian αντίστοιχα) με βάση το κριτήριο της V-label
  • Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των πιάτων, είτε να είναι αποκλειστικά για την παρασκευή vegan πιάτων, είτε να ακολουθείται το πρωτόκολλο της V-label για τον καθαρισμό τους και τον τρόπο χρήσης τους.
  • Θα προηγηθεί επιτόπιος έλεγχος από τους εξιδεικευμένους επιθεωρητές της TÜV HELLAS (TÜV NORD) με βάση την οποία θα εκκινήσει η δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας 6 μηνών και η οποία θα επαναληφθεί προκειμένου για την τελική απόδοση της πιστοποίησης. Σε περίπτωση αμιγώς vegan ή vegetarian χώρων εστίασης, δεν υπάρχει η υποχρέωση δοκιμαστικής λειτουργίας.
  • Θα απαιτούνται επίσης και επαναληπτικοί έλεγχοι στην εγκατάσταση, η συχνότητα των οποίων εξαρτάται από την κατάταξη της εγκατάστασης σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες. Με βάση την ανάλυση επικινδυνότητας στον συγκεκριμένο χώρο, οι επιθεωρητές θα λαμβάνουν και δείγμα (ή δείγματα) για να σταλούν για ανάλυση σε εξωτερικό εργαστήριο συμβεβλημένο με την V-label.
  • Θα πρέπει ο υπεύθυνος σεφ ή μάγειρας του εστιατορίου να λάβει την κατάλληλη ενημέρωση για τα κριτήρια vegan και vegetarian της V-label μέσω της συμμετοχής του σε σχετικές δράσεις ενημέρωσης ή/και σεμινάρια. Σε περίπτωση αλλαγής σεφ θα πρέπει και ο καινούργιος να λάβει την συγκεκριμένη εκπαίδευση, αλλιώς η πιστοποίηση δεν θα ισχύει πλέον.

Σημειώνεται επίσης ότι, προκειμένου να ληφθεί πιστοποίηση σε περίπτωση vegan friendly χώρου θα πρέπει να υποβληθεί προς πιστοποίηση και αριθμός vegan κυρίως πιάτων (τουλάχιστον δύο από το σύνολο του μενού των κυρίως πιάτων) και όχι μόνο ορεκτικά ή συνοδευτικά.

H κ. Uxue Azpiroz, Vice President Tourism & Hospitality TÜV HELLAS (TÜV NORD), δήλωσε ότι: «Η πιστοποίηση των τροφίμων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον φορέα μας, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι το πιστοποιημένο τρόφιμο είναι ταυτόχρονα και ασφαλές τρόφιμο. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την ευρύτερη συνεργασία μας με τη V-label Ελλάδος και υπερήφανοι, καθώς πλέον δίνουμε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες της εστίασης αλλά και τους καταναλωτές να γνωρίζουν και επίσημα ποια πιάτα, αλλά και εστιατόρια είναι vegan ή/και vegetarian, καλύπτοντας έτσι πλήρως τις διατροφικές τους ανάγκες».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο