Τα νέα των μελών μας

TUV HELLAS (TUV NORD HELLAS): Ο τουρισμός είναι οι άνθρωποί του

undefined

 

 

Το 2022 αναδεικνύεται σε χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος και καταγράφει ιστορικό υψηλό τόσο στις αφίξεις όσο και στις πωλήσεις. Μετά από μια καταστροφική διετία πανδημίας, η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας επιστρέφει στη θέση που της αρμόζει, προσφέροντας θέσεις εργασίας, εισόδημα και προοπτικές σε εκατομμύρια Έλληνες.

Η επανάληψη της φετινής επιτυχίας όμως, μόνο δεδομένη δεν είναι. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τουρισμού, αλλά και το γεγονός ότι η σεζόν βαίνει προς την ολοκλήρωσή της, αξίζει να αναλογιστούμε τα αποτελέσματα αλλά και τις ενέργειες για τη διατήρησή τους.

Αδιαμφισβήτητα, το 2022 χαρακτηρίστηκε από μια πρωτοφανή παγκόσμια επιθυμία για ταξίδια, απόρροια του εγκλεισμού που έφερε η πανδημία. Γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε σε αθρόες αφίξεις τουριστών από όλο τον κόσμο στη χώρα μας.

Εντούτοις, τα δεδομένα για το 2023 είναι διαφορετικά. Η ενεργειακή κρίση, η εκτίναξη του πληθωρισμού και η παγκόσμια αβεβαιότητα αλλάζουν τα δεδομένα, ανεβάζοντας τον πήχη του ανταγωνισμού, αλλά και τις απαιτήσεις των επισκεπτών.

Και εδώ η χώρα μας καλείται να αξιοποιήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από το εξαιρετικό πακέτο φιλοξενίας που προσφέρει, το οποίο φυσικά συμπεριλαμβάνει και το ανθρώπινο δυναμικό της, την κουλτούρα φιλοξενίας.

undefined

Αναδεικνύεται πλέον η ανάγκη παροχής υψηλής ποιότητας τουριστικών υπηρεσιών, σε όλο το φάσμα του κλάδου, που να συνάδουν με τις αντίστοιχου υψηλού επιπέδου επενδύσεις που έχουν γίνει στο κομμάτι των καταλυμάτων. Με άλλα λόγια, δεν αρκεί ο επισκέπτης να μένει σε ένα εξαιρετικής ποιότητας ξενοδοχείο, πρέπει οι υπηρεσίες και η φροντίδα που λαμβάνει να είναι εφάμιλλου επιπέδου.

Γιατί, σε τελική ανάλυση, ο τουρισμός είναι οι άνθρωποί του.

Οι άνθρωποι του τουρισμού, σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας και υπηρεσιών είναι οι κρίκοι ανάμεσα στους επισκέπτες και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Και συνδράμουν καθοριστικά στην ανάδειξη του συνόλου του τουριστικού προϊόντος της χώρας από το φυσικό κάλλος μέχρι και τις αναβαθμισμένες μονάδες και υποδομές που πλέον προσφέρει η χώρα μας.

Η εμπιστοσύνη και η αξία που δίνουμε στον ανθρώπινο παράγοντα ενισχύεται από την καλλιέργεια της κουλτούρας της φιλοξενίας και την ουσιαστική γνώση του αντικειμένου. Και η γνώση αυτή να πιστοποιείται μέσω επίσημων διαδικασιών και φορέων, και τη συνεχιζόμενη κατάρτιση των εργαζομένων. Πιστοποίηση που με τη σειρά της αποτελεί «διαβατήριο» τόσο για τα στελέχη του τουρισμού, όσο και για τους εργοδότες που επιθυμούν να επενδύσουν σε ανθρώπινο δυναμικό.

Γιατί η εκπαίδευση, η γνώση, η εμπειρία και εν τέλει η πιστοποίησή των παραπάνω προσφέρει προστιθέμενη αξία σε όλη την τουριστική αλυσίδα. Βοηθώντας να διατηρηθεί η χώρα μας στην κορυφή των προτιμήσεων των επισκεπτών, όπως δικαιωματικά της ανήκει.

Mαρία Λιοντάκη
Product Manager Τourism & Hospitality
Επικεφαλής Επιθεωρήτρια

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο