Τα νέα των μελών μας

TÜV AUSTRIA: The Parnitha BEEyond Project: Η Πάρνηθα δύο χρόνια μετά | Η συνεργασία της TÜV AUSTRIA στην Ελλάδα, του Ομίλου Sani/Ikos και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη βιοποικιλότητα και τη μεταπυρική αποκατάσταση της Πάρνηθας

    

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας (20 Μαΐου 2026), η TÜV AUSTRIA στην Ελλάδα και ο ξενοδοχειακός Όμιλος Sani/Ikos παρουσιάζουν τα σημαντικά αποτελέσματα της δράσης «The Parnitha BEEyond Project», μιας πρωτοβουλίας που εστιάζει στην οικολογική αποκατάσταση περιοχών μεταπυρικής αναγέννησης στην Πάρνηθα, τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας και εξετάζει τον ρόλο της μελισσοκομίας ως εργαλείου υποστήριξης της φυσικής αναγέννησης των μεσογειακών οικοσυστημάτων, μέσα από τη στοχευμένη εγκατάσταση μελισσοσμηνών σε επιλεγμένες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της διετούς υλοποίησης του έργου, έχουν ήδη καταγραφεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, με σημαντική αύξηση στον δείκτη ποικιλότητας εντόμων στις περιοχές όπου εγκαταστάθηκαν τα μελίσσια (Φυλή, Θρακομακεδόνες). Τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα ενισχύουν την υπόθεση ότι η παρουσία των μελισσών μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές.

Photo 1: Μαρία Κοκκίνου, Πρόεδρος Συλλόγου Μελισσοκόμων Αττικής, Αναστάσιος Δημητρόπουλος, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Αχαΐας «η Άνθεια», Φανή Χατζήνα, Διευθύντρια Ερευνών του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», Νικόλαος Εμμανουήλ, Ομότιμος Καθηγητής ΓΠΑ, Αναστασία Δημητρίου, Senior Communication Manager του Ομίλου Sani /Ikos, Ηλίας Καπράλος, Δασολόγος, τ. Διευθυντής Δασών, Αντώνιος Τσαγκαράκης, Αναπληρωτής Καθηγητή ΓΠΑ, Κωνσταντίνος Καλαπούτης, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, Βάσω Κωτσάκη, Head of CSR & Communication Division της TÜV AUSTRIA στην Ελλάδα, Αθανάσιος Κόλλιας, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Δήμου Φυλής «Η Πάρνηθα»

Στο επόμενο στάδιο της έρευνας, η επιστημονική ομάδα επικεντρώνεται στη διερεύνηση του κατά πόσο η παρουσία μελισσοσμηνών, σε ελεγχόμενη πυκνότητα, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της φυτικής κάλυψης και της βιοποικιλότητας της χλωρίδας, χωρίς να δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στους άγριους επικονιαστές.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «The Parnitha BEEyond Project» πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, φορέων και συνεργατών του προγράμματος. Η εκδήλωση περιλάμβανε επιστημονικές ομιλίες από το Δρ. Αντώνιο Τσαγκαράκη, Αναπληρωτή Καθηγητή ΓΠΑ, και τη Δρ. Φανή Χατζήνα, Διευθύντρια Ερευνών του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», σχετικά με τη σημασία των επικονιαστών, τη μεταπυρική αποκατάσταση και τη βιοποικιλότητα. Εκπροσωπώντας τις ανάδοχες εταιρείες του προγράμματος, στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η κ. Βάσω Κωτσάκη, Head of CSR & Communication Division της TÜV AUSTRIA στην Ελλάδα και η κ. Αναστασία Δημητρίου, Senior Communication Manager του Ομίλου Sani /Ikos. H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με βραβεύσεις Επιστημόνων και Μελισσοκομικών Συλλόγων για τη συμβολή τους στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και προστασία του οικοσυστήματος.

Photo 2: Βάσω Κωτσάκη, Head of CSR & Communication Division της TÜV AUSTRIA στην Ελλάδα

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα Living Labs, μέσα από βιωματικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά, με στόχο την εξοικείωσή τους με τον κόσμο της μέλισσας, τη σημασία της επικονίασης και την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Μέσα από διαδραστικές εμπειρίες, οι μικροί συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ρόλο των μελισσών στη διατήρηση της ζωής και της βιοποικιλότητας.

Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών, ο  Δρ. Αντώνιος Τσαγκαράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε: «Τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα του προγράμματος καταδεικνύουν ότι η παρουσία μελισσοσμηνών, όταν εφαρμόζεται με ελεγχόμενο και ισορροπημένο τρόπο, μπορεί να συμβάλει θετικά στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας σε περιοχές μεταπυρικής αναγέννησης. Η έρευνά μας συνεχίζεται με στόχο να τεκμηριώσουμε περαιτέρω τον ρόλο της μελισσοκομίας ως εργαλείου οικολογικής αποκατάστασης, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των άγριων επικονιαστών και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας».

Ο κ. Ιωάννης Καλλιάς, Country Manager της TÜV AUSTRIA στην Ελλάδα δήλωσε σχετικά: «Το “Parnitha BEEyond Project” αποδεικνύει στην πράξη πως η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, επιστημονικής κοινότητας και κοινωνίας μπορεί να δημιουργήσει ουσιαστικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Για την TÜV AUSTRIA στην Ελλάδα, η βιωσιμότητα δεν αποτελεί απλώς στρατηγική προτεραιότητα, αλλά δέσμευση για δράσεις με μακροπρόθεσμη αξία για το περιβάλλον και τις επόμενες γενιές. H βιωσιμότητα και η αειφορία δεν είναι για εμάς επικοινωνία αλλά αποτελέσματα. Και τα πρώτα αποτελέσματα του έργου μάς γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον της Πάρνηθας και της βιοποικιλότητας στη χώρα μας».

Photo 3: Διαδραστικό Εργαστήριο Living Labs, για παιδιά

Από την πλευράς της, η κ. Ελένη Ανδρεάδη, ESG Executive Director του Ομίλου Sani/Ikos, ανέφερε: «Η προστασία της βιοποικιλότητας και η αποκατάσταση οικοσυστημάτων όπως η Πάρνηθα απαιτούν μακροπρόθεσμη δέσμευση, επιστημονική γνώση και συνεργασία. Μέσα από το “The Parnitha BEEyond Project” βλέπουμε ότι οι επικονιαστές μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη φυσική αναγέννηση πυρόπληκτων περιοχών. Για τον Όμιλο Sani/Ikos, η προστασία των μεσογειακών οικοσυστημάτων αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής βιωσιμότητάς μας και γι’ αυτό συνεχίζουμε να στηρίζουμε πρωτοβουλίες που συνδέουν την επιστημονική έρευνα με ουσιαστική περιβαλλοντική δράση και την ευαισθητοποίηση του κοινού». 

Η προσέγγιση του «The Parnitha BEEyond Project» φιλοδοξεί να αναδείξει έναν ισορροπημένο, βιώσιμο και επιστημονικά τεκμηριωμένο ρόλο της μελισσοκομίας στη μεταπυρική αποκατάσταση των μεσογειακών οικοσυστημάτων, προωθώντας παράλληλα τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ επιστήμης, επιχειρηματικότητας και περιβαλλοντικής ευθύνης.

Η πρωτοβουλία αυτή – όπως και η αντίστοιχη δράση που τρέχει στη Μυτιλήνη σε συνεργασία με το Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Λέσβου – αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της δέσμευσης της TÜV AUSTRIA στην Ελλάδα για δράσεις με θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, επενδύοντας σε καινοτόμες πρακτικές που ενισχύουν τη βιωσιμότητα και προστατεύουν τη βιοποικιλότητα. Για τον Όμιλο Sani/Ikos, το «The Parnitha BEEyond Project» εντάσσεται στη στρατηγική αειφορίας, που περιλαμβάνει στοχευμένες περιβαλλοντικές δράσεις για την προστασία των μεσογειακών οικοσυστημάτων -όπως οι υγρότοποι και το δάσος της Σάνης, η θαλάσσια ζωή του Θερμαϊκού, και οι αποικίες επικονιαστών.

Λίγα λόγια για την TÜV AUSTRIA στην Ελλάδα

Η TÜV AUSTRIA στην Ελλάδα είναι Όμιλος ολιστικών υπηρεσιών Πιστοποίησης, Εκπαίδευσης, Τεχνικών και Βιομηχανικών Ελέγχων, Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων, Νομοκανονιστικής Συμμόρφωσης, Εργαστηριακών Αναλύσεων και Δοκιμών, Τεχνολογικών Λύσεων για Ψηφιακές Εκπαιδεύσεις & Υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας με λειτουργία state of the art SOC (Security Operations Center). Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1994, με όραμα και βασική προτεραιότητα την ουσιαστική εφαρμογή της Ποιότητας ως εργαλείο του επιχειρηματικού και εργασιακού γίγνεσθαι, τοποθετώντας στο επίκεντρο τον  άνθρωπο, την ασφάλεια, το  περιβάλλον και την κοινωνία. Η TÜV AUSTRIA στην Ελλάδα διαθέτει σήμερα  Κεντρικά Γραφεία στην Αθήνα και Παραρτήματα στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη), στη Δυτική Ελλάδα (Πάτρα), στο Αιγαίο (Μυτιλήνη) και στην Κρήτη (Ηράκλειο). Παράλληλα, διαθέτει παρουσία και σημαντικές συνεργασίες σε 15 άλλες χώρες.

www.tuvaustriahellas.gr

www.tuvaustria.academy

Σχετικά με τον Όμιλο Sani/Ikos

Ο Όμιλος Sani/Ikos είναι ένας καινοτόμος, δυναμικά αναπτυσσόμενος ξενοδοχειακός όμιλος, με συγκροτήματα πολυτελείας σε μοναδικούς παραθαλάσσιους προορισμούς της Μεσογείου. Μέσω των εμπορικών σημάτων του Sani Resort και Ikos Resorts, αναπτύσσει και λειτουργεί σήμερα πάνω από 3.870 δωμάτια και σουίτες σε 13 ιδιόκτητα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα και την Ισπανία, τα οποία συγκαταλέγονται στα κορυφαία resorts πολυτελείας παγκοσμίως. Ο Όμιλος έχει εξασφαλίσει τρία νέα επενδυτικά έργα για την περαιτέρω επέκταση της μάρκας Ikos στην Ελλάδα (Χαλκιδική), την Ισπανία (Μαρμπέλα) και την Πορτογαλία (Αλγκάρβε), που θα λειτουργήσουν έως το 2029. Παράλληλα, συνεχίζει να αναπτύσσει το Sani Resort και τα Ikos Resorts στην Ελλάδα και την Ισπανία. Πρωτοπόρος σε θέματα βιώσιμου τουρισμού, ο Όμιλος Sani/Ikos έχει αναπτύξει ένα φιλόδοξο στρατηγικό πλάνο αειφορίας (ESG), ενώ είναι μέλος του  Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις (UN Global Compact). 

Περισσότερες πληροφορίες: www.saniikos.com/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.