Τα νέα των μελών μας

TÜV AUSTRIA HELLAS: «Η διατροφή ως κομμάτι του τουριστικού προϊόντος: ΑΣΦΑΛΩΣ!»

undefined

 

Υπήρξε φορά που ένας τόπος ή μια εμπειρία μας χαράχτηκε στη μνήμη βασιζόμενη σε μία γεύση;

Πόσες φορές αναζητήσαμε έναν προορισμό με κύριο κριτήριο ένα γευστικό πιάτο ή η διατροφική κουλτούρα μιας περιοχής?

Αλλά επίσης…

Υπήρξε φορά που, κατά τις «πολύτιμες» διακοπές μας, όλα ήταν υπέροχα αλλά η όλη εικόνα χάλασε από κακές διατροφικές επιλογές ή ακόμη χειρότερα, από αδιαθεσία προερχόμενη από ένα γεύμα;

Υπήρξε φορά που δεν συστήσαμε έναν προορισμό ή μια επιχείρηση λόγω της «όχι καλής» εμπειρίας μας σε θέματα διατροφής; 

Είναι γεγονός ότι ο τουρισμός δεν αποτελεί μια αφηρημένη και απροσδιόριστη έννοια, αλλά αντίθετα πρόκειται για ένα «προϊόν» που τα συστατικά-μεταβλητές του είναι πάρα πολλά, και η σύνθεσή του μπορεί να αποδοθεί ως εικόνα ψηφιδωτού, στο οποίο το κάθε κομμάτι είναι μοναδικό και πολύτιμο. Έτσι, και η ποιότητα και η γαστρονομία της Ελληνικής κουζίνας αποτελεί ένα από τα «ισχυρά χαρτιά» του ελληνικού τουριστικού «προϊόντος», σε τέτοιο βαθμό που η φήμη που την ακολουθεί την καθιστά ανεπανάληπτη και μοναδική. Όμως η διάσταση της ποιότητας της ελληνικής γαστρονομίας θεωρείται ακόμα πιο αυτονόητη, απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για την εξασφάλισή της και έχει ως προϋπόθεση την «Ασφάλεια Τροφίμων». Σε πολύ απλές λέξεις πρόκειται για τα χαρακτηριστικά εκείνα των τροφίμων που εξασφαλίζουν ότι η κατανάλωση σε οποιαδήποτε μορφή ή κατάσταση (στερεή, υγρή, μαγειρεμένη ή ωμή), σε οποιοδήποτε σημείο, δεν θα έχουν καμία αρνητική επίπτωση στην υγεία του καταναλωτή-τουρίστα και το μόνο που θα προκαλέσει η κατανάλωσή τους, εκτός από το αίσθημα ικανοποίησης της πείνας, είναι το αίσθημα της ευχαρίστησης, της απόλαυσης και της ευφορίας.

undefined

Καθώς η διατροφή αποτελεί δομικό στοιχείο της τουριστικής εμπειρίας, η «ασφάλεια τροφίμων» είναι από τους καλύτερους τρόπους για την προστασία της φήμης μιας επιχείρησης έτσι ώστε οι πελάτες να επιστρέφουν για περισσότερα…

Ο ασφαλής δρόμος …

…ακούει στο όνομα HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), δηλαδή την επιστημονικά τεκμηριωμένη συστηματική προσέγγιση για την εξασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων σε ολόκληρη την αλυσίδα, περιλαμβάνοντας την παραγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση, αποθήκευση, μεταφορά, διακίνηση και διάθεση. Σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι να τονισθεί ότι η εφαρμογή του αποτελεί και νομοθετική απαίτηση για τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Το HACCP είναι η προσέγγιση η οποία καθορίζει τις 7 αρχές που θα πρέπει να εφαρμοσθούν στην ανάπτυξη μελέτης για τον έλεγχο του ρίσκου όσον αφορά στην εμφάνιση των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων και τα 12 βήματα για την εφαρμογή της. Επιγραμματικά τα θεμελιώδη σημεία που πραγματεύεται συνοψίζονται στα εξής:

       Υποδομές που εξασφαλίζουν την υγιεινή των τροφίμων (κτηριακά, εγκαταστάσεις, χωροδιάταξη εξοπλισμός κ.ο.κ.)

       Σχέδια και πρακτικές απολύμανσης, καθαρισμών και μυοκτονιών

       Εντοπισμός, αξιολόγηση και έλεγχος του ρίσκου και των κινδύνων και των πηγών εμφάνισή τους

       Εκπαίδευση και επιμόρφωση του εμπλεκόμενου προσωπικού

       Προσωπική υγιεινή και οι εφαρμοζόμενες πρακτικές

       Σύστημα ελέγχου, παρακολούθησης και καταγραφής

       Μηχανισμός αυτοελέγχου

Επόμενο στάδιο της εφαρμογής και λειτουργίας του Haccp, είναι η ενσωμάτωσή του στο πλαίσιο της οργανωτικής και διοικητικής οντότητας μιας επιχείρησης είτε είναι μία ξενοδοχειακή μονάδα είτε ένα εστιατόριο ή κατάστημα αναψυχής με εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες γεύματα σε ημερήσια βάση. Το πλέον διαδεδομένο και εφαρμοσμένο μοντέλο τα τελευταία 10 χρόνια περίπου βασίζεται στις απαιτήσεις του διεθνούς προτύπου ISO 22000.

Δεδομένου ότι ο τουρισμός εξ’ ορισμού αποτελεί μια δραστηριότητα που υλοποιείται σε ένα περιβάλλον διεθνές, υπάρχει η ανάγκη της μετάδοσης του μηνύματος για την ασφάλεια των τροφίμων μέσω του θεσμού της πιστοποίησης που διέπεται από τους διεθνείς κανόνες της διαπίστευσης.

Ασφάλεια με προστιθέμενη αξία…

Το τελικό στάδιο της διαδρομής αποτελεί η πιστοποίηση και προστιθέμενη αξία που προσδίδεται σε αυτή μέσα από την αξιοπιστία και την αναγνωρισιμότητα του οργανισμού πιστοποίησης, τα οποία συνοδεύουν την TÜV AUSTRIA HELLAS και το brandname της. Στην TÜV AUSTRIA HELLAS, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία στην πιστοποίηση των συστημάτων διαχείρισης αλλά και ειδικότερα στην πιστοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων και των επισιτιστικών τμημάτων είμαστε σε θέση να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες επιθεώρησης και πιστοποίησης. Στρατηγικό μας στόχο αποτελεί η ουσιαστική συμβολή στη συνεχή προσπάθεια για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και η τοποθέτησή του στη θέση του διεθνούς τουριστικού χάρτη που του αξίζει. Είμαστε σίγουροι ότι ο δρόμος αυτός περνά και μέσα από την ασφάλεια των τροφίμων.

ΣΕΡΒΙΡΟÜΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το site της TÜV AUSTRIA HELLAS ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 5220920 και το εξειδικευμένο προσωπικό της Διεύθυνσης Πιστοποίησης Συστημάτων Διαχείρισης και Προϊόντων θα είναι στη διάθεσή σας για περαιτέρω ενημέρωση και εξυπηρέτηση των αναγκών σας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημέρωση από τον ΣΕΤΕ
συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.
Μετάβαση στο περιεχόμενο