Τα νέα των μελών μας

Temes S.A: Art and Democracy Forum στην Costa Navarino

undefined

 

Η σχέση ανάμεσα στην τέχνη και τη δημοκρατία και κατά πόσο η δημοκρατία αποτελεί προϋπόθεση για την ευδοκίμηση της τέχνης ήταν το βασικό αντικείμενο της εκδήλωσης «Art & Democracy», που πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου στην Costa Navarino. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τους International New York Times και την Costa Navarino, στα πλαίσια του φετινού AthensDemocracyForum των InternationalNewYorkTimes.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Paul Krugman και ο σύγχρονος Αμερικανός καλλιτέχνης Jeff Koons ήταν οι βασικοί ομιλητές σε μια διαδραστική συζήτηση, υπό την προεδρία του Serge Schmemann, μέλους της συντακτικής επιτροπής των NewYorkTimes, με συντονιστές τον σύμβουλο τέχνης και πολιτισμού Florian Wupperfeld και τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Πασχαλίδου. Στη συζήτηση συμμετείχαν ενεργά και οι προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν: Sir Richard Dearlove, KCMGOBE, πρώην επικεφαλής της Βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας (MI6), Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργός Παιδείας, Valérie Plame, συγγραφέας, μέλος της GlobalZeroLeadershipBoard και πρώην Covert CIA Operations Officer, Benny Tai, αναπληρωτής καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (επικεφαλής των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ), Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων, Steven Erlanger, διευθυντής των New York Times Λονδίνου Αλέξης Παπαχελάς, δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας, δημοσιογράφος πολιτιστικού ρεπορτάζ και ραδιοφωνικός παραγωγός. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης αντιπρόσωποι των International New York Times από όλο τον κόσμο, καθώς και σειρά καλεσμένων από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

undefined

Στο αυθεντικό φυσικό περιβάλλον της Costa Navarino, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία καινοτόμο συζήτηση σχετικά με την ουσία της σχέσης ανάμεσα στην τέχνη και τη δημοκρατία και το κατά πόσο η δημοκρατία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ευδοκιμήσει η τέχνη.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Paul Krugman τόνισε στην ομιλία του: «Η Ελλάδα, γενέτειρα της δημοκρατίας, είναι ιδανική για τη διοργάνωση ενός μόνιμου φόρουμ ανταλλαγής ιδεών και συζητήσεων για τη δημοκρατία».

«Η ομορφιά της δημοκρατίας είναι ότι επιτρέπει σε όλους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Στην τελευταία μου δημιουργία έδωσα το όνομα «Αρχαιότητα» θέλοντας να παραπέμψω στους μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες της αρχαιότητας. Λατρεύω την Ελλάδα και την ιστορία της», δήλωσε ο σύγχρονος Αμερικανός καλλιτέχνης Jeff Koons.

undefined

Ο αντιπρόεδρος των συνεδρίων των «International New York Times», Αχιλλέας Τσάλτας δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που το μαγευτικό σκηνικό της Costa Navarino είναι η αφετηρία μας για το φετινό Athens Democracy Forum. Ο ιστορικός προορισμός, σε συνδυασμό με τη συζήτηση σχετικά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τέχνη στην ανάπτυξη της δημοκρατίας και της κοινωνίας στο σύνολό της, αποτελούν έμπνευση και πηγή ιδεών για τους ομιλητές και συμμετέχοντες, πριν πάρουν τον δρόμο του γυρισμού για την Αθήνα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας».

Με αφορμή το «Art and Democracy Forum», ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., Αχιλλέας ΒΚωνσταντακόπουλος ανέφερε σχετικά: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς το γεγονός ότι οι International New York Times επέλεξαν την Costa Navarino για τη συνδιοργάνωση του Art and Democracy Forum. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλησιέστερη παραθαλάσσια τοποθεσία στο παλάτι του σοφού βασιλιά του Τρωϊκού πολέμου, βασιλιά Νέστωρα. Ελπίζουμε ότι αυτό το Φόρουμ θα είναι η αρχή για ένα θεσμό που θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και θα εμπνέει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ένα γόνιμο έδαφος για καινούριες ιδέες».

Με την τέχνη να αποτελεί μία βασική πτυχή της Costa Navarino, το Art and Democracy Forum είναι η αρχή μιας σειράς εκδηλώσεων υψηλού προφίλ, με άξονα τις τέχνες και τον πολιτισμό, προσφέροντας μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες της Costa Navarino.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο